Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2013
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13

Whoever Slew Auntie Roo? (1972)

aka ¿Quién mató a tía Roo?; Chi giace nella culla di zia Ruth?; Mais qui a tué tante Roo?; Pepparkakshuset - vem slog ihjäl tant Roo?; Qui va matar la tieta Roo?; Wer hat Tante Ruth angezündet

Whoever Slew Auntie Roo? #1 Whoever Slew Auntie Roo? #2

Hollywoodin kultakaudeksi lasketaan yleisesti vuodet 1920-luvun lopulta 1960-luvun alkupuolelle. Näinä vuosina unohtumattomia rooleja parhaassa iässään tehneet nimekkäät näyttelijättäret olivat uusien haasteiden edessä tuon aikakauden lähestyessä loppuaan ja ajan hampaan nakertaessa armottomasti kaunottarien ulkoista olemusta. Robert Aldrichin ohjaama What Ever Happened to Baby Jane? oli kuitenkin vuonna 1962 antava lähtösysäyksen yllättävänkin suosion saaneelle tyylisuuntaukselle, jossa kukkeimman nuoruutensa eläneille tähtinäyttelijättärille oli taas tilausta.

Whoever Slew Auntie Roo? [1]
Whoever Slew Auntie Roo? [2]

Reilun kymmenen vuoden ajan nimittäin tehtailtiin kauhuelokuvia, joiden pääosissa nähtiin lähinnä Hollywoodin entisiä näyttelijäsuuruuksia päästään vinksahtaneiden ja moraaliltaan kyseenalaisten vanhempien naisten rooleissa. Grande Dame Guignol ja psycho-biddy -nimillä kutsutun alagenren tunnetuin elokuva on edellä mainittu What Ever Happened to Baby Jane?, jonka päärooleissa julmistelevat ja mullittelevat kuuttakymmentä käyvät Bette Davis ja Joan Crawford. Muita lajityypin elokuvissa sen kukoistuskaudella näytelleitä tähtiä olivat muun muassa Olivia de Havilland, Geraldine Page, Debbie Reynolds sekä Shelley Winters.

Oscar-palkittu muuntautumiskykyinen Winters (Night of the Hunter, 1955; Alfie, 1966) nähtiin kypsään ikään ehtineenä flipanneena naisena ensin Curtis Harringtonin ohjaamassa What's the Matter with Helen? -elokuvassa vuonna 1971. Yhteistyö halpiskauhua ja kokeellisempaa elokuvaa aiemmin ohjanneen Harringtonin kanssa osoittautui niin hedelmälliseksi, että jatkoa seurasi jo seuraavana vuonna: parhaiden skitsohaahkaelokuvien perinteiden mukaisesti (otsikossa keskeisen hahmon nimi ja kysymysmerkki) nimetty brittituotanto Whoever Slew Auntie Roo? on eräänlainen Hannu ja Kerttu -muunnelma.

Whoever Slew Auntie Roo? [3]
Whoever Slew Auntie Roo? [4]

Winters on huimassa vedossa rikkaan ja eksentrisen leskirouvan roolissa 1920-luvun Englannissa. Rouva Forrest on entinen vaudeville-tähti Amerikasta, jolle brittiläinen taikuri-aviomies on edesmentyään jättänyt valtaisan omaisuuden ja ylellisen kartanon. Hyväntekijän maineessa oleva rouva Forrest - tai Roo-täti - kuten lapset häntä kutsuvat, järjestää vuosittain paikallisen orpokodin nuorille asukkaille kartanossaan joulujuhlan. Vaatimattomissa oloissa ja kovassa kurissa eläville lapsille Roo-tädin kekkerit ovat vuoden kohokohta, joista ei ruokaa, juomaa ja joululahjoja puutu. Saati lämpöä ja rakkautta.

Viimeksi mainittua saa osakseen liikaakin Chloe Franksin esittämä pikkutyttö Katy, joka on salakuljettanut itsensä juhliin isoveljensä Christopherin (Mark Lester) kanssa. Sisarukset eivät ole orpokodin mallilapsia ja laitoksen tiukka johtajatar neiti Henley (Rosalie Crutchley) onkin evännyt heiltä osallistumisen kutsuille. Roo-täti kuitenkin iskee silmänsä vaaleaan pikkutyttöön, sillä tämä muistuttaa erehdyttävästi leskirouvan aiemmin hämärän tapaturmaisesti kuollutta Katherine-tytärtä, jonka menetyksestä tämä ei ole koskaan toipunut.

Whoever Slew Auntie Roo? [5]
Whoever Slew Auntie Roo? [6]

Kartanon kiero ja julma hovimestari Albie (Michael Gothard) ja huijarimeedio Benton (Ralph Richardson) uskottelevat säännöllisesti järjestettävissä spiritismi-istunnoissa rouva Forrestille, että Katherine-tytön sielu on läsnä talossa ja yhteyskin saadaan, kunhan epätoivoinen mutta upporikas Roo vain muistaa säännöllisesti hellittää kukkaronnyörejään. Niinpä edesmennyttä tytärtä muistuttava orpokodin asukas Katy on omiaan saamaan leskirouvan äidintunteet heräämään ja neuroottiselle Roolle iskostuu pakkomielle adoptoida tyttö. Neuvokas isoveli Christopher ja Katy ovat kuitenkin erottamattomat, ja sisaruksille tuleekin kiire päästä kartanosta ulos - ensin mainitun tehdessä talosta karmaisevan löydön.

Winters herkuttelee ailahtelevaisen psykopaattitädin roolissa unohtumattomasti, ja salaisuuksia täynnä oleva kartano ruokahisseineen tarjoaa tunnelmalliset puitteet kannibalismiinkin kallellaan olevan Roon ja sisarusten väliselle kuurupiilolle. Viittauksia Grimmin veljesten Hannu ja Kerttu -satuun löytyy elokuvasta yllin kyllin, alleviivaavimmin Christopherin lukemista lainauksista mainitusta kertomuksesta. Aikuisiin ei pidä luottaa ja myös tulisen kuuma loppuratkaisu on ihan sitä itseään. Jokaisen hahmon funktiota ei Whoever Slew Auntie Roo?:ssa ole mietitty ihan loppuun asti, sillä esimerkiksi rouva Forrestin häiriintyneen hovimestarin taustalta olisi voinut kuvitella löytyvän enemmänkin selityksiä tapahtumille. Samoin sisaruksista vanhemman, Christopherin, kohdalla: onko nokkela veli ollut tarkoitus näyttää sympaattisessa vai kylmän laskelmoivassa valossa? Nyt vaaka kallistuu miltei enemmän jälkimmäiseen.

Whoever Slew Auntie Roo? [7]
Whoever Slew Auntie Roo? [8]

Hush... Hush, Sweet Charlotte (1964), What Ever Happened to Aunt Alice? (1969), aiemmin mainittu What's the Matter with Helen? (1971) ja monet muut psycho-biddy -elokuvat saivat Whoever Slew Auntie Roo?:sta alagenrelle tyylipuhtaan päätösteoksen, vaikka jokunen samaan kategoriaan laskettava filmatisointi vielä myöhemmin ilmestyikin. Italialainen Jonathan Zarantonello ohjasi vuonna 2010 elokuvan The Butterfly Room, jossa kauhuikoni Barbara Steele psycho-biddyilee erittäin perinteikkäästi, mutta tuskinpa lajityypille mitään renessanssia on odotettavissa.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.20/5.00 (5)
 JSSMTPMHPI
  3.5 3.0 2.5 3.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (5)
40%
Whoever Slew Auntie Roo? (1972)  Whoever Slew Auntie Roo? (1972)Who Slew Auntie Roo?  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13