Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2013
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13

Crocodile (1980)

aka Chorakhe; Coccodrillo; Cocodrilo; Crocodilo assassino; Giant Crocodile; Krokodile

Crocodile #1 Crocodile #2

Thaimaalais-korealaisena yhteistyönä syntyneen Crocodile-elokuvan taustat ovat kohtalaisen mukavasti hämärän peitossa ja erilaisia versioitakin on lukuisia, riippuen siitä minkä valtion maaperällä liikutaan. Tässä arvostelussa keskitytään niin sanottuun Dick Randall -versioon, joka Night Visions -festivaalin ohjelmistossakin nähtiin.

Crocodile [1]
Crocodile [2]

Esimerkiksi espanjalaisohjaaja Juan Piquer Simónin ihastuttavan Pieces-teoksen (1982) taustapiruna ja käsikirjoittajana tunnetuksi tullut värikäs amerikkalainen halpistuottaja Randall leikkasi Crocodilesta surutta omannäköisensä, logiikan lakeja välttelevän version. Kuvamateriaalista on tehokkuuden nimissä editoitu huit helvettiin kaikenlainen henkilöhahmoja syventävä dialogi ja taustoitus, tuloksena on hilpeä ja epätodellinenkin elokuva, jossa tahaton hauskuus on avainasemassa.

Sompote Sandsin ohjaaman (tämäkin on kiistanalaista, toiset lähteet antaisivat miehelle vain Crocodilen erikoistehostekrediitit) elokuvan pääosassa on ydinkokeiden seurauksena jättiläiskokoiseksi paisunut krokotiili, joka asustelee valtameressä jossain päin Aasiaa ja herkuttelee mielellään ihmislihalla. Käytetystä taustasta ja lavasteista riippuen otuksen koko vaihtelee elokuvan edetessä huomattavasti. Jättikokoisista Brio-leluista muistuttavan hännän ollessa lähikuvissa, voi päätellä kyseessä olevan melkoisen liskojen godzillan.

Crocodile [3]
Crocodile [4]

Kyseessä on varsin selkeä Tappajahai (Jaws, 1975) -rip-off, jossa perheensä jättiläisliskon kitaan menettänyt tohtori Tony Akom (Nat Puvanai) keskittyy ottamaan pedon olemuksesta selvää kaikin mahdollisin tieteellisinkin metodein. Suunnitelmana on tehdä hormonikrokosta selvää ja konstit muistuttavat hyvin paljon muutamia vuosia aiemmin kuvattua hain jahtaamista.

Crocodile on nähty Suomessa aiemminkin muutaman elokuvafestivaalin yhteydessä. Filmikelojen esitysjärjestyskin on saattanut tuolloin vaihdella, mutta voisi kuvitella ettei se tämän elokuvan kohdalla ole kohtalokasta. Elokuvassa krokotiili nimittäin joka tapauksessa tuhoaa saman viidakkokylän kahdesti, samat kyläläiset menettävät henkensä varmuuden vuoksi kahteen kertaan ja niin edelleen. Krokotiilin hyökkäyksen tietää olevan lähellä siitä, että elokuvan aikana tutuksi tuleva lähiotos jättiliskon julmasta silmästä tulee - jälleen kerran - kuvaan. Mielikuvituksen äärimmilleen ponnistaen voi kuvitella kuvakulmia olevan jopa kaksi.

Crocodile [5]
Crocodile [6]

Elokuvan hupaisin hahmo saattaa olla tohtori Akomin seuraksi krokotiilijahtiin lähtevä ystävä, joka sopertaa jotain ikivanhasta kirouksesta liskon yhteydessä. Ulkoisen habituksen kruunaa tökerö ja epäsymmetrinen tussituherrukselta näyttävä kotkansiipitatuointi miehen vatsassa. Crocodile sekoittaa mukaan myös mondo-elementtejä näyttämällä aitoa dokumenttikuvaa suurista matelijoista kutkuttavissa tilanteissa. Se, että kuviin on lipsahtanut alligaattoreita krokotiilien sijaan ei tahtia haittaa. Parasta elokuvassa ovat kuitenkin krokotiilin näyttävät yli kymmenmetriset hypyt vedestä ilmaan, sekä varsin vänkä mekaaninen jättikroko. Ohjaaja Sands hyödynsi tätä robottiliskoa myös Magic Lizard -elokuvassaan vuonna 1985.

Kaiken tämän poskettomuuden seassa kiinnittyi Crocodilessa huomio pariin kohtaukseen, jotka ikävästi näyttivät sisältävän eläimiin kohdistuvaa julmuutta. Jos näin on elokuvaa tehdessä toimittu, on se sekä tuomittavaa että alhaista.

**½--
keskiarvo
toimitus
2.67/5.00 (3)
 JSSMMH
  3.0 2.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.67/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13