Caroline Munro
Karlovy Vary 2013 -festivaalipäiväkirja
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10


Karlovy Vary 2013 -festivaalipäiväkirja

Tänä vuonna Karlovy Varyn kansainvälinen elokuvafestivaali, tai kuten paikallisilla on tapana sanoa, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, järjestettiin jo 48. kerran. Kyseessä on yksi Euroopan vanhimmista ja tärkeimmistä elokuvafestivaaleista. Jo aikojen alusta saakka juhlien parhaalle elokuvalle myönnettävä pääpalkinto on ollut Crystal Globe. Se on pysti, jossa alaston nainen pitelee suurta lasipalloa. Perusasiat ovat siis kunnossa.

Himoittua naista ovat aikojen saatossa päässeet syleilemään muun muassa Ken Loach (Kes, 1969), Jean-Pierre Jeunet (Amélie, 2001) ja Baltasar Kormákur (Jar City, 2006).

Jos suunnittelet matkaa Karlovy Varyn elokuvafestivaalille, on syytä ottaa huomioon joitakin perusasioita. Lennot ja asuminen kannattaa varmistaa hyvissä ajoin, sillä parhaat majoitukset ovat menneet luultavasti jo ennen ohjelmiston julkistamista. Tarjolla on hotellien lisäksi onneksi myös Bed & Breakfast -tyyppistä hostel-majoitusta, eivätkä etäisyydet olennaisten sijaintien välillä hirvitä.

Parhaiten Karlovy Varyyn pääsee Suomesta lentämällä Prahaan ja jatkamalla sieltä bussilla perille. Myös bussilippu kannattaa ostaa etukäteen, varsinkin jos festivaali on jo ehtinyt alkaa. Pahimmillaan koko päivän kaikki bussikyydit saattavat olla loppuunmyytyjä, vaikka niitä lähteekin Václav Havelin lentokentältä tunnin välein. Muitakin keinoja Karlovy Varyyn pääsemiseksi toki löytyy, mutta ne edellyttävät lisäsäätämistä.

Matkaa Prahasta Karlovy Varyyn on noin 130 kilometriä. Suunnilleen automatkan puolessa välissä alkaa loiva alamäki ja kuopan pohjalla odottaa miellyttävä ja kiireettömän tuntuinen, noin 50 000 asukkaan Karlovy Vary. Se on lukemattomien hotellien ja ravintoloiden täyttämä, uneliaan oloinen ja rento kylpyläkaupunki. Elokuvafestivaalien aikaan kaupunki herää eloon, sillä silloin sadat ohjaajat, näyttelijät ja muut elokuvaihmiset ovat paikalla esittelemässä elokuviaan. Heidän lisäkseen mukana on vuosittain noin 700 journalistia, joista suurin osa on kotoisin keski- ja itä-Euroopan maista. Festivaali on täysin avoin myös tavallisille elokuvan ystäville ja heidän ansiostaan kaupunki muuttuu yhdeksän päivää kestävän tapahtuman ajaksi aamusta myöhään yöhön jatkuvaksi juhlaksi. Vuosittain myydään keskimäärin 120 000 yksittäistä elokuvalippua.

Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10