Caroline Munro
Karlovy Vary 2013 -festivaalipäiväkirja
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10

28.6.2013: Lihaa illalliseksi

Festivaalin ehdoton pääpaikka on massiivinen Thermal-hotelli, jonka yhteydessä olevissa teatterisaleissa suuri osa elokuvista esitetään. Niiden lisäksi esityspaikkoja on kahdeksan, jotka kaikki sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan. Oman festivaalimatkani ensimmäinen elokuva Halley esitetään todella upeassa Karlovy Vary -teatterissa, jonka sisustus tuo heti mieleen Dario Argenton Operan (1987).


Halley on alusta loppuun asti kuin hitaasti mätänevää, pistävänhajuista lihaa. Liha elää, liikkuu, käy töissä ja kärsii. Liha yrittää pitää itseään yllä kiillottaen kotinsa vanhoja hopeaesineitä ja pumppaamalla sisäänsä palsamointiaineita. Lihaa elää, mutta on samalla kuollut. Liha ei halua enää vuotaa saastaista visvaa eikä toimia kärpästoukkien hautomona. Liha on nimeltään Beto (Alberto Trujillo).

Beto käy töissä kuntosalilla, jossa tavalliset ja terveet ihmiset treenaavat nostelemalla raskaita painoja ja altistamalla itsensä kuntosalilaitteiden rasituksille. Hiki virtaa ja ilma on paksua kuin vastakohtana Beton arjelle. Beto on elävä kuollut, tai ainakin luulee olevansa. Hän pyrkii peittämään fyysisen rappeutumisen merkit meikkien ja parfyymien avulla, mutta se käy yhä vaikeammaksi.

Ikävystyneen ja väsyneen näköinen Trujillo on täydellinen valinta hitaasti, mutta tappavan varmasti mätänevän miehen rooliin. Vuorosanoja on niukasti, mutta tyhjäsilmäistä tuijotusta ja roikkuvan nahkan hinkkaamista sitäkin enemmän. Mistä kaikki alkoi? Milloin liha alkoi kuolla? Miten Halleyn komeetta liittyy tähän kaikkeen, vai liittyykö lainkaan?

Halley on meksikolaisen Sebastián Hofmannin omaperäinen kauhudraama, joka sisältää herkullisen määrän cronenbergiläistä body horror -tyylittelyä. Suuri kiitos elokuvan yleissävystä ja tunnelmasta kuuluu kuvaaja Matias Penachinolle. Halley on unohtumattoman epätodellinen ja vieraannuttavan outo elokuva, joka jää kytemään katsojan alitajuntaan pitkäksi aikaa. Se on meksikolaista melankoliaa ja iljettävää ruumiskuvastoa parhaasta päästä.


Halleyn komeetan laskeuduttua piiloon Alberton rustottuneen vartalon taakse on jo kiire seuraavaan näytökseen. Kyseessä on Midnight Screenings -sarjassa esitettävä australialainen ihmistenlistimiskomedia 100 Bloody Acres. Veristä eksploitaatiota Severancen (2008) ja The Cottagen (2008) tavoin edustava elokuva toimii parhaalla mahdollisella tavalla keskiyön näytöksenä täyteen pakatussa salissa.


Reg (Damon Herriman) ja Lindsay (Angus Sampson) ovat Australian takamailla asustelevia yritteliäitä veljeksiä. He ovat onnistuneet kehittämään uuden superlannoitteen, jonka avulla kilpailuetu muihin maanviljelijöihin verrattuna on taattu. Veljesten suurin ongelma on se, että lannoitteessa olevaa salaista ainesosaa ei ole aina hyvin saatavilla. Ainesosana he ovat nimittäin käyttäneet auto-onnettomuudessa surmansa saaneiden ihmisten ruumiita. Veljeksistä vähemmän välkky Reg päättää improvisoida kolmen nuoren liftatessa hänen kyytiinsä.

Ohjaajaveljesten Colin ja Cameron Cairnesin debyyttielokuva 100 Bloody Acres tasapainottaa mustan huumorin, brutaalin väkivallan ja varmaotteisen tarinankerronnan onnistuneesti. Tarina etenee tyylikkäästi sisältäen yllättäviä piirteitä, vaikka se ei onnistukaan välttämään tavallisimpia genrekliseitä. Suurin osa hahmoista on käsikirjoitettu hyvin ja heitä kohtaan on helppo tuntea sympatiaa. Lisäpisteitä elokuva saa vanhan koulukunnan erikoisefekteistä, jotka ovat toteutettu ilman tietokonetta ja tekoverta säästelemättä.

100 Bloody Acresia katsoessa tuntee koko tuotantotiimin nauttineen sen tekemisestä. Elokuva on hauska, viihdyttävä ja riittävän omaperäinen tuomaan genreen sen kaipaamaa raikasta tuulahdusta.


Elokuva loppuu, mutta yö tuntuu jatkuvan ikuisesti. Aamuyöllä nukkumaan mennessäni kantautuu Thermal-hotellin edustalla olevasta Jameson Loungesta painostava ja lannistumaton teknomusiikki. Illan aikana saavuttamani tsekkiläinen lagerpöhnä auttaa uneen, samoin kuin iltapalaksi syöty halpa ja pahanmakuinen täytetty voileipä.


Halley
***½-

100 Bloody Acres
***--

Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10