Caroline Munro
Karlovy Vary 2013 -festivaalipäiväkirja
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10

3.7.2013: Kuolleita lapsia ja vähän aikuisiakin

Päivän aloittaa Calin Peter Netzerin romanialainen draama Child's Pose (Pozitia copilului). Odotukset ovat luonnollisesti korkealla, sillä elokuva voitti kultaisen karhun Berlinalen elokuvajuhlilla.


Child's Pose kertoo varakkaan ja vallankäyttöön tottuneen 60-vuotiaan Cornelian (Luminita Gheorghiu) ja hänen poikansa Barbun (Bogdan Dumitrache) suhteesta ja siitä miten he reagoivat yllättävän kriisin hetkellä. Cornelian vahva ja ylisuojeleva vaikutus on tukahduttavaa ja näkyy perheen kaikessa toiminnassa. Äidin rakkaus vaatii ehdotonta vastakaikua, eikä Barbu saa aikuisenakaan elää omaa elämäänsä rauhassa.

14-vuotias lapsi saa surmansa onnettomuudessa Barbun ajettua hänen ylitseen. Surulle ei ole hetkeäkään aikaa ennen kuin Cornelia on jo manipuloimassa viranomaisia ja varmistamassa, ettei hänen poikaansa todeta syylliseksi. Barbun on kuitenkin otettava itse vastuu tapahtuneesta ja elämästään.

Child's Pose on psykologisesti monimutkainen elokuva, jonka erinomainen käsikirjoitus ja vahvat näyttelijäsuoritukset tekevät siitä henkisesti musertavan raskaan kokonaisuuden. Teemoja ovat äiti-poika -suhteen ja kriisinhallinnan lisäksi Romanian sosiaalisen yläluokan vallankäyttö ja siihen liittyvä korruptio.


Elokuvan vahva lopetus tuntuu mielessä vielä pitkään lopputekstien jälkeen, mutta suuntaan siitä huolimatta katsomaan Wong Kar-Wain uutuutta, joka esitetään koko festivaalin suurimmassa salissa.


The Grandmaster on legendaarisesta kiinalaisesta kung fu -mestarista ja Wing Chun -tyylin pioneerista Yip Man (1893 - 1972) kertova periodidraama. Elokuva seuraa miehen elämää 30-luvulta aina 50-luvun alkupuolelle sivuten matkan varrella myös muiden tuona aikana vaikuttaneiden kung fu -mestareiden elämää, heidän välisiään suhteitaan ja konflikteja.

Monet jo vuodesta 2002 lähtien tuotannossa olleen The Grandmasterin ensimmäisen trailerin nähneistä saattavat pettyä itse elokuvan sisältöön, varsinkin jos ohjaajan aiemmat työt eivät ole tuttuja. Traileri nimittäin antaa olettaa The Grandmasterin olevan äärimmäinen kung fu -elokuva, jonka juonikuvioita viedään eteenpäin taisteluiden kautta. Todellisuus on tämän elokuvan kohdalla kuitenkin jotain aivan muuta.

En ole ikinä ollut suuri Wong Kar-Wain filmografian ystävä, eikä The Grandmaster muuta mielipidettä suuntaan tai toiseen. Pitkään leikkauspöydällä muokattavana ollut elokuva ei ikinä saavuta sitä mitä ohjaaja lähti alun perin tavoittelemaan. Liian kliininen ja välinpitämättömän tuntuinen tarina alkaa tuntua raskaalta jo valitettavan varhaisessa vaiheessa.

Visuaalisesti upea elokuva on ohjaajalleen tyypilliseen tapaan raskassoutuista art-house -draamaa, jonka harvat, mutta sitäkin kirkkaammat valopilkut ovat näyttävää martial arts -toimintaa sisältävät tappelukohtaukset. Kohtaukset onkin luonut taistelukoreografian suurmestari Yuen Woo Ping. Nimiroolissa nähdään Kar-Wain elokuvien vakiokasvo Tony Leung ja naispääosassa Kiinan ykkösnäyttelijätär Ziyi Zhang.


Päivä jatkuu kotimaassaan huikean yleisömenestyksen saavuttaneen kroatialaisen komedian Priest's Children (Svecenikova djeca) parissa. Elokuva leikittelee katolilaisuuteen liittyvillä kliseillä ja kyseenalaistaa kevyellä tavalla uskontoihin yleensä liitettyjä ennakkokäsityksiä.

Nuori ja naiivi katolilaispappi Fabijan (Adrian Brodyn näköinen Kresimir Mikic) tulee apulaispapiksi pienellä saarella sijaitsevaan kirkkoon. Paikallinen kioskimyyjä Petar (Niksa Butijer) lähestyy Fabijania huolestuneena siitä, onko kondomien ja ehkäisypillerien myyminen syntiä. Asiaa mietittyään kaksikko päättää tehdä reiän jokaiseen myytävään kondomiin ja vaihtaa e-pillerit vitamiineihin, jotta asia sopisi paremmin uskonnon normeihin ja kylän syntyvyys saataisiin uuteen nousuun. Pian paikallisia pamahtelee paksuksi, mutta mystiset kuolintapaukset aiheuttavat päänvaivaa.

Priest's Children perustuu löyhästi Mate Matisicin aikoinaan Kroatiassa kohua aiheuttaneeseen komedianäytelmään. Ohjaaja Vinko Bresan halusi tehdä elokuvastaan jotain muuta kuin näytelmätyylistä hassuttelua, joten hän valitsi lavasteet ja visuaalisen tyylin sen perusteella. Lisäksi hän pyrki käyttämään kuvauspaikkoja, jotka palvelisivat paremmin yksittäisiä kohtauksia ja henkilöhahmoja. Huumorin taso on parhaimmillaan todella korkealla, mutta elokuvan puolen välin jälkeen meno laantuu, kun juonen lankoja aletaan punoa yhteen loppukaneettia varten.


Päivän päättää paluu takaisin upeaan Karlovy Vary -teatteriin katsomaan venäläistä rikosdraamaa The Major. Kyseessä on yllättäen jo päivän toinen elokuva, jonka lähtölaukauksena toimii auto-onnettomuus ja siinä kuollut lapsi. Aamun aloittanut Child's Pose on toki elokuvana täysin genrekulhon toisesta äärilaidasta, mutta siitä huolimatta molemmissa asiaa lähestytään osittain samasta suunnasta.

The Major alkaa kohtauksella, jossa poliisimajuri Sergei Sobolev (Denis Shvedov) kaahaa selvää ylinopeutta jäisellä maantiellä. Hän on matkalla sairaalaan, jossa hänen vaimonsa on parhaillaan synnyttämässä. Ajo päättyy yllättäen, kun tietä ylittävä lapsi jää auton alle ja kuolee.

The Majorissa poliisit pitävät tiukasti yhtä ja lavastavat onnettomuuden lapsen äidin syyksi. Tapahtuma aiheuttaa paniikinomaisen lumipalloefektin, joka paisuu pian kontrolloimattomaksi kaaokseksi virkavallan moraalittomien temppujen pahentuessa. Sobolev on ainoa, joka tuntee tapahtumasta syyllisyyttä, mutta anteeksiannolle tai katumukselle ei kuitenkaan ole sijaa.

Katsojan on vaikea asettua elokuvassa kenenkään puolelle, sillä päähenkilöä myöten jokaisella tuntuu olevan jotain tunnollaan. Elokuvan moraalisävyt ovat hyvin tummia ja teemoista päällimmäisenä kukoistaa poliisikorruptio. Kaikkea tätä säestää ääniraidalla äänekäs ja päällekäyvä sähkökitara.

Denis Shvedov ja kuolleen lapsen äitiä näyttelevä Irina Nizina ovat rooleissaan vakuuttavia ja heidän välinen suhteensa on koko elokuvan vahvimpia voimia. The Majorin ohjaaja on nuori Yuri Bykov, yksi Venäjän suurimmista lupauksista. Hän on todellinen auteur, joka ohjaa, käsikirjoittaa, leikkaa, näyttelee ja tekee musiikkia elokuviinsa.


Child's Pose
****-

The Grandmaster
**½--

Priest's Children
***--

The Major
**½--

Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10