Caroline Munro
Rakkautta & Anarkiaa 2013
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

Palsa (2013)

aka Kalervo Palsa ja kuriton käsi; The Surrealist and His Naughty Hand

Palsa #1 Palsa #2

Kuvataiteilija Kalervo Palsa (1947-1987) oli harvinaisen tinkimätön ja suorasukainen tekijä suomalaisessa kulttuurimaailmassa. Taiteilijan kolkot kuoleman ja sairauksien kyllästämät maalaukset sekä Markiisi de Saden inspiroima poliittinen räävittömyys ja seksuaalisten perversioiden kuvaukset eivät tietenkään aikanaan uponneet umpimielisille maalaisille, eikä Palsa edelleenkään ole erityisen suosittu kotikaupungissaan Kittilässä. Tästä huolimatta hänen pikimustalla huumorilla höystetyt, rajoja rikkovat työnsä niin sarjakuvien kuin kuvataiteenkin maailmassa ovat keskeisiä suomalaiselle alakulttuurille.

Kyseessä oli siis suuri taiteilija, jonka elämä oli vähän hankalaa ja päättyi liian nuorena. Täten oli vain ajan kysymys, koska ensimmäinen kotimainen elokuvantekijä hoksasi tehdä aiheesta elämänkertaelokuvan. Päälle päin dokumentaristina kannuksensa hankkinut Pekka Lehto vaikutti olevan osaava tekijä työhön. Erikoisiin kulttihahmoihin erikoistunut ohjaaja kuitenkin joutui itsekin kokemaan Palsa-elokuvan tekemisessä enemmän kuin tarpeeksi luomisen tuskaa, sillä tekijöiltä loppui rahoitus kesken ja elokuva jäi jälkituotantovaiheeseen lähes kymmeneksi vuodeksi.

Palsa [1]
Palsa [2]

Kun jo vuonna 2003 aloitettu teos on nyt viimein valmis, voidaan nähdä, että liian pitkä vatvominen on saanut aikaan hyvin ristiriitaisen lopputuloksen. Palsan tarina esitetään hieman katkeransuloisena ja episodimaisena. Itse päähenkilö on väärinymmärretty, riutuva romantikko, joka on omien kiusallisten viettiensä armoilla. Taiteen tekemisestä tulee venttiili liikojen höyryjen ulos laskemiseen, kunnes lopulta pakkomielteinen maalailu syö taiteilijan viimeisetkin voimat.

Lopputulos on kaukana tyypillisistä suomalaisista suurmieskuvauksista. Toden ja fantasian rajamaastoa useilla eri tasoilla niittävä odysseia perehtyy enemmän taiteilijan mieleen kuin elämän päätapahtumiin. Huonona puolena elokuvasta on hankala tunnistaa oikeaa Palsaa, osin budjetin riittämättömyyden, osin poukkoilevuuden ja osin turhan siveellisyyden takia. Tässäpä olisi ollut elokuva, joka olisi kaivannut jörgbuttgereitmaista pienen budjetin räävitöntä ilkikurisuutta.

Palsa [3]
Palsa [4]

Tarina alkaa jouluna. Palsan perheen luo ilmestyy yksi jos toinenkin joulupukki lahjoja jakamaan. Tilanne saa irvokkaita piirteitä, kun siankärsäinen pukki yrjöää juomansa glögit niin, että ryynit pursuavat kuminaamarin reikien läpi. Kalle-poika (jota esittää iästä riippumatta koko elokuvan Janne Reinikainen) tekee lahjojen vaihtokaupat isoveljensä (Antti Raivio) kanssa ja saa villasukistaan vastineeksi taiteilijatarvikkeet. Tämän jälkeen hän tuhertelee jatkuvasti ja villi mielikuvitus pääsee valloilleen. Taiteilijan kehittyminen kulkee rinta rinnan viehkeään luokkatoveriinsa (Maria Järvenhelmi) ihastumisen kera.

Palsa [5]
Palsa [6]

Taiteilijan elämää kuvastaa myös värikkäämpi sarjakuvatarina, jossa Tex Willer (Reinikainen) ja Kit Carson (Raivio) matkaavat kesyttämättömään korpeen raiskaamaan ja ryöväämään alkuasukkaita intiaanipäällikön johdattamana. Palsan isän ja intiaanipäällikön kaksoisrooli ei varsinaisesti ollut näyttelijä Markku Peltolan viimeinen elokuvatyö. On yllättävää nähdä vuonna 2007 kuollut kivikasvo yhä valkokankaalla, siitä huolimatta, että kumpikaan roolityö ei vaadi häneltä juuri muuta kuin läsnäoloa.

Palsa [7]
Palsa [8]

Vaikka elokuvan huumori hieman hirtehistä onkin, ei mukana ole mitään oikealle Palsalle ominaista iskua vyön alle. On turha odottaa, että elokuvassa esimerkiksi Eläkeläinen muistelee -sarjakuvan tavoin raiskattaisiin omaa kärpässienimyrkytykseen kuolevaa tytärtä. Lehdon elokuva ei mene kovin syvälle missään, mitä se kokeilee. Ei fantasiavisioissa, ei romanttisessa taiteilijaihannoinnissa, ei kokeellisuudessa, eikä etenkään röyhkeydessä. Tulos on osin muotopuoli tapaus, joka on kyllä melko viihdyttävä, mutta tuskin tyydyttää ketään täysin. Lopputekstien aikana esitetyt oikean Palsan maalaukset ovat aivan eri maailmasta, vaikka niiden visioita on toisinnettu elokuvaan.

**½--
keskiarvo
toimitus
2.60/5.00 (5)
 JSSMJM*MMPI
  3.0 1.5 4.0 2.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.25/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (9)
0%
Kalervo Palsa ja kuriton käsi (2013)  Kalervo Palsa ja kuriton käsi (2013)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9