Caroline Munro
Rakkautta & Anarkiaa 2013
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

Monsoon Shootout (2013)


Monsoon Shootout #1  

Jos ei ole tullut jo muuten selväksi, että Intiassa tehdään muutakin kuin pelkkiä Bollywood-tanssielokuvia, niin suhteellisen näppärä poliisitrilleri Monsoon Shootout viimeistään selvittää asian. Todelliseen ampumistapaukseen perustuva rikoselokuva sisältää Juokse Lola -tyylisen vaihtoehtoisten jatkumoiden kerrontatavan, joista suurimmassa osassa nopean päätöksen seuraukset ovat turmiollisia.

Monsoon Shootout [1]
Monsoon Shootout [2]

Mystinen rikollispäällikkö Slummien lordi pitää salamurhillaan Mumbaita kauhun vallassa ja alueen poliisipäällikkö Khan (Neeraj Kabi) ottaa henkilökohtaiseksi asiakseen napata äijän ja tämän lähimmät kätyrit elävinä tai kuolleina. Nuori ja idealistinen poliisi Adi (Vijay Varma) kauhistuu kokiessaan omakohtaisesti ensi kertaa poliisikunnan kovaotteiset tavat: kunnon todisteiden puutteessa pikkurikolliset lasketaan juoksemaan erämaahan ja heitä ammutaan selkään. Virallisiin kirjoihin syyksi annetaan Gestapo-tyyliin pakoyritys. Tutkinnan edetessä ja verkon kiristyessä palkkatappaja Shivan (Nawazuddin Siddiqui) ympärillä Adi joutuu pohdiskelemaan, kuinka pitkälle rikollisten nappaamiseksi on mentävä. Pohdinta kärjistyy sateiselle slummikujalle, jossa Adi saa Shivan lopulta nalkkiin ja aseen piipun väärään päähän. Mutta poliisityön etiikan tutkiskelu on käytävä läpi nopeasti, sillä muuten Shiva pötkii pakoon.

Monsoon Shootout [3]
Monsoon Shootout [4]

Adin pohtimat eri skenaariot eivät seuraa samaa jatkumoa, vaan riippuvat täysin päähenkilönsä näkemyksistä ja tiedoista. Esimerkiksi koska Adi ei ole täysin varma Shivan syyllisyydestä, saattaa tämä näyttäytyä eri jaksoissa joko verenhimoisena murhaajana tai väärinymmärrettynä slummien hyväntekijänä, jonka kuolema saattaisi aiheuttaa paikallisten kääntymisen poliisia vastaan. Keskeisessä asemassa kaikissa skenaarioissa on myös Adin syvenevä romanssi Anun (Tannishtha Chatterjee) kanssa. Adi pelkää hänelle viattomuutta edustavan neitokaisen turvallisuuden puolesta, ja useampi mahdollinen tulevaisuuskatsaus povaa naiselle huonoa onnea poliisin seurassa liikkumisen ansiosta.

Monsoon Shootout [5]
Monsoon Shootout [6]

Apeatunnelmainen elokuva näkee modernissa intialaisyhteiskunnassa pelkkää korruptiota ja keskenään nokittelevat poliisit ja gangsterit saman kolikon molempina puolina. Parasta raa'an pelin pelaajaa odottaa maine ja kunnia. Mutta nekään eivät voi suojata alati levittäytyvältä väkivallalta, jossa ihmishenki on halpa ja nopeasti viety. Kunnon neo-noirin henkeen elokuva pysyttelee mielellään heikosti valaistuilla takakujilla, rähjäisissä baareissa ja kuolemankalpean keinovalon kylpemissä poliisiarkistoissa sulkemisajan jälkeen. Mumbain päivien aurinkoiset kadut luovat näihin yllättävää kontrastia.

Intialaisen elokuvan tapaan verta ei ole mukana kovinkaan paljoa, mutta väkivallan annetaan olettaa olevan paljon karumpaa kuin mitä nähdään. Shivan suosikkiase on kirves, joka uppoaa nopeasti hänen vihollistensa selkään. Siddiquin katulapsia komentava, rähjäisissä diskoissa viihtyvä ja ankeriaan tavoin hankalasti napattava emäkelmi on muutenkin elokuvan kirkkain valopilkku.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9