Caroline Munro
Rakkautta & Anarkiaa 2013
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

American Mary (2012)


American Mary #1 American Mary #2

Body modifications -kulttuurista kauhua ja jännitystä ammentava American Mary on sympaattinen elokuva mutta rankkaa katsottavaa. Sillä on enemmän yhtäläisyyksiä Hostelin (2005) ja The Human Centipeden (2009) kanssa kuin harmittomien jenkkitusinakauhujen, joihin nimi ja markkinointi helposti johdattelee sen lokeroimaan.

American Mary [1]
American Mary [2]

Rahahuolet ajavat lääketieteenopiskelija Maryn (täydellisen muotoinen Katharine Isabelle, Ginger Snaps, 2000) duuniin strippiklubille, ja sattuman kautta hän päätyy suorittamaan pimeää kirurgikeikkaa alamaailman tarpeisiin. Pian vastahakoisen Maryn palveluja saapuu ostamaan itsensä Betty Boopin kopioksi laittauttanut Beatrice (burleskiesiintyjä Tristan Risk). Beatricen kautta Mary tutustuu muihinkin kehonmuokkaajiin, joiden toiveita eivät lisensoidut lääkärit suostu toteuttamaan. "Ruby Realgirl" haluaa täysin nuken näköiseksi - ja nukeillahan ei ole nännejä tai ulkosynnyttimiä... Nämä satiiriset hahmot suoraan uncanny valleysta tuovat mieleen juorulehtien glamour-botox -kummajaisten lisäksi Bruce Campbellin hillittömän "Surgeon General of Beverly Hills" -roolin Carpenterin Escape From L.A.:ssa (1996).

American Mary [3]
American Mary [4]

Maryn maine leviää netin kautta underground bodmod -piireissä ja jopa pahamaineiset "Demon Twins of Berlin" (ohjaaja-käsikirjoittajat Jen ja Sylvia Soska) kiinnostuvat uudesta tulokkaasta. Mary, jolla itsellään ei ole tatuointeja tai lävistyksiä, on muiden silmissä pitkään kiltti ja harmiton. Hän tulee aliarvioiduksi. Jättimäinen portsarikorsto jopa ojentaa tälle kahvilassa vaniljapirtelön asiaa korostamaan. Viattoman ulkokuorensa alla Mary on kuitenkin kaikkein friikein koko porukasta ja itse Dieter Laserkin olisi vaikuttunut siitä, mitä kirurgisia rangaistuksia nuori neito keksii vihollisilleen.

American Mary [5]
American Mary [6]

Elokuva on lopputeksteissä omistettu Eli Rothille, mikä ei tule yllätyksenä - terävää ja yllättäviin suuntiin etenevää juonta karmaisevan brutaaleihin ihmiskohtaloihin yhdistävä tyyli tuo väistämättä mieleen Rothin tuotannon. Vancouverissa toimivat Jen ja Sylvia Soska ovat imeneet inspiraatiota Fangoriasta ja oppia Robert Rodriguezin budjettitaiturointia kuvailevasta kirjasta Rebel Without a Crew (1995). Soska-debyytti Dead Hooker In a Trunk (2009) oli hurja mutta teknisesti amatöörimäinen. American Mary on jo täysin "oikea" elokuva: kuvaus on harkittua, efektit yllättävän hyviä ja kannattelevat näyttelijät ammattimaisia. Ohjaajien kokemattomuuden huomaa kahdesta asiasta: Ensinnäkin, hahmojen välisessä dynamiikassa on hieman epäuskottavuuksia ja muutamassa kohtaa kerronta töksähtää oudosti - 15 kuvauspäivää ei tainnut olla tarpeeksi. Toiseksi, koko elokuvasta paistaa läpi tekemisen meininki ja inspiroitunut energia. Myös syvällinen perehtyminen aihealueeseen näkyy yksityiskohdissa ja siinä kuinka erikoisten yksilöiden alakulttuuria kuvataan samanlaisella ylpeydellä kuin Tod Browningin Freaksissä (1932) ja Álex de la Iglesian Acción mutantessa (1993).

American Mary [7]
American Mary [8]

Identtiset kaksoset ohjaamassa elokuvaa on mielenkiintoinen konsepti. Hoituvatko hommat tosiaan tuplateholla ja yhden mielen mukaisesti? Lopputuloksesta päätellen kyllä. Kaksosilla oli selvä yhteinen visio siitä mitä haluttiin tehdä, ja toinen Soska pystyi aina ohjaamaan sillä välin kun toinen hoiti muita tuotannon haasteita. "Working together is absolutely seamless", toteaa Jen Soska.

Vancouver on nykyään jonkinlainen "Pohjoisen Hollywood", pitkälti koska British Columbia tarjoaa reilun 33% veroedun elokuvantekijöiden palkoille. Tietysti se ei ole laadun tae, kuten esim. umpisurkea The King of Fighters (2010) osoittaa, mutta yrittäminenhän on tärkeintä. American Maryssa rahat käytettiin hyvin ja tämä nautinnollisen kiero kauhuhelmi ansaitsee paikkansa Kanadan pienen budjetin suurteosten sarjassa Hobo with a Shotgunin (2011), Father's Dayn (2011) ja Beyond the Black Rainbow'n (2010) rinnalla.

****-
keskiarvo
toimitus
3.33/5.00 (6)
 JSSMJMKKEMPI
  3.5 3.0 3.0 4.0 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (7)
86%
American Mary (2012)  American Mary (2012)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9