Caroline Munro
Kadonneen aarteen metsästäjä, osa 3
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37 · 38 · 39 · 40 · 41 · 42 · 43 · 44 · 45 · 46 · 47 · 48 · 49

Dernière séance (2011) :: Last Screening


Dernière séance #1 Dernière séance #2

Mikä on filmifriikin pahin painajainen? Tietysti se, että paikkakunnan ainoa elokuvateatteri sulkee ovensa. Ranskalaisen Achardin kauhujutussa pikkukaupungin Empire Cineman omistaja kyllästyy tulonlähteensä kuihtumiseen ja myy kinosalin marketin perustavalle naiselle. Tämä aikoo repiä teatterin seinät ja hajottaa projektorihuoneen kauppansa tavaraa pursuavien hyllystöjen tieltä. Valkokankaan sammuminen on tosiseikka, jota Empire Cineman ainoa työntekijä, lipunmyyjä-ovimies-koneenkäyttäjä Sylvain (Pascal Cervo) ei suostu hyväksymään. Vähemmästäkin vanhoille elokuville sielunsa menettäneen nuorukaisen aivot loksahtavat takalukkoon.

Dernière séance [1]
Dernière séance [2]

Jos Aki Kaurismäki ohjaisi oman versionsa Psykosta (1960), se luultavasti olisi samankaltainen kuin Derniére séance. Kyseessä on hyvin karu ja minimalistinen tarina äitivainajansa kahleissa rimpuilevasta, työpaikkansa kellarissa asuvasta erakosta. Iltaisin Sylvain kyynelehtii katsoessaan heijastamiaan elokuvia, mutta öisin hän tunteettomasti lahtaa veitsellään yksinäisiä naisia syrjäkujilla. Elokuvan henkilöt ovat arkisen tavallisia ihmisiä, eikä Achard mässäile seksillä tai läträä verellä. Murhat sivuutetaan viitteellisesti, usein etäältä, ja uhrit ryömivät tai nytkivät kuolonkouristuksissaan lähikuviin vasta puukotuksen jälkeen. Kaurismäen (Tulitikkutehtaan tyttö) ohella teoksen kummeina ovat toimineet Michael Haneke (Funny Games, 1997), Krzysztof Kieslowski (Lyhyt elokuva tappamisesta, 1988) ja Gus Van Sant, jonka elokuvan Last Days (2005) kaappijuliste vilahtaa taustalla tämän tästä. Tuskin lienee sekään sattuma, että Sylvainin hiipiessä teurastamaan teatterin ostaneen arkkitehtinaisen, noin 30 sekuntia ennen murhaa alkaa hälytyssireeni ulvoa vastaavasti kuin Gaspar Noén mestarillisessa madonluvussa Yksin kaikkia vastaan (Seul contre tous, 1998). Kummassakin filmissä ujellus varoittaa etukäteen yleisöä lähestyvästä tyrmäävästä väkivaltajaksosta.

Dernière séance [3]
Dernière séance [4]

Dernière séancessa ei ole lainkaan omaa sävellettyä musiikkia. Normaalin hälyn lisäksi kuullaan vain muutamia iskelmiä ja katkelmia muiden filmien ääninauhoilta. Kun ohjaaja viljelee lyhyitä vuoropuhelujakin sangen säästeliäästi, katsojalla on aikaa paneutua keskitettyyn visuaaliseen ilmaisuun. Staattiset otokset ovat pitkiä ja kamerakulmat äärimmäisen harkittuja. Ne korvaavat Sylvainin henkilöhahmoon liittyviä lievästi kliseisiä tunnusmerkkejä, kuten hänen maneeriinsa peittää päänsä päällystakin hupulla murhiin valmistautuessaan ja leikata irti uhrinsa toinen korva. Sarjamurhaajana Sylvain on Norman Batesin sukujuurta noudattaessaan orjallisesti lapsuudesta kumpuavaa rituaaliaan.

Dernière séance vaatii katsojaltaan elokuvasivistystä, joten pintaviihteen suurkuluttajien ei kannata sen pariin vaivautua. Ennen katsomiskokemusta on syytä palauttaa mieleen ainakin Jean Renoirin ohjaustyö Ranskalainen Can-Can (French Cancan, 1954), sillä filmi kohoaa keskeiselle sijalle Empire Cineman privaatin kauhukammion tapahtumissa. Loppuhuipennuksessa Laurent Achard kytkee Sylvainin apaattisen syrjäytymisen Renoirin loisteliaan värifilmin huikeaan finaaliin vavahduttavan inspiroivasti.

Dernière séance [5]
Dernière séance [6]

Elokuvan lumoa ylistävä Dernière séance on tehty pienellä budjetilla, mutta suurella hartaudella. Filmiä ei tietääkseni ole levitetty lainkaan Ranskan ulkopuolelle ja sitä pidän käsittämättömänä uinahduksena. Kaavamaisen kauhun tulvassa Laurent Achardin erikoisuudelle luulisi löytyvän markkinarako suomeksikin tekstitettynä blu-ray-julkaisuna.

*****
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (2)
 JSTM
  3.0 5.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (2)
50%
Dernière séance (2011)  Dernière séance (2011)Last Screening  
Sivu: