Caroline Munro
Yubari International Fantastic Film Festival 2014
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11

School Girl's Gestation (2014)


School Girl's Gestation #1  

Genre

Debyyttiohjaaja Atsushi Uedan elokuvan ensimmäisessä kohtauksessa 10 koulutyttöä saa idean hankkiutua yhdessä raskaaksi ja kasvattaa lapset yhdessä. Miehiä tarvitaan vain lasten alulle panemiseen, joten kuka tahansa vanha ukko tai lukion maikka kelpaa.

60-minuuttia myöhemmin elokuvan päättyessä lähes kaikki tytöistä ovat raskaana ja riemuissaan asiasta. Raskassointuiseen ja moraalisesti alleviivaavaan elokuvataiteeseen tottuneiden katsojien päätä pakottaa; kuinka tyttöjen tekoja ei tuomita ja miksi kukaan ei ajattele minun puolestani?

School Girl's Gestation [1]
School Girl's Gestation [2]

School Girl's Gestation on tasokasta uutta japanilaista independent-elokuvaa, joka ei moralisoi tai aja poliittisia agendoja, vaan hakee inspiraationsa tosielämän tapauksesta (Massachusetts, 2008) ja pyrkii ymmärtämään päähenkilöitään. Ohjaaja koosti näyttelijäkaartinsa suurin piirtein lukioikäisistä tytöistä ja antoi heidän inspiroida useat elokuvan kohtauksista annetun skenaarion pohjalta. Tulos on onnistunut; tytöt ovat uskottavia, energisiä ja paikoin hieman ärsyttäviä.

Elokuvan rakenne ja asetelma on muutenkin onnistunut. Tapahtumat sijoittuvat pieneen kalastajakylään, jonka väki on jakautunut kahtia suuryhtiön rantauduttua paikkakunnalle saastuttamaan luonnon ja meret. Asetelma ei kasva suoranaiseksi sivujuonteeksi, vaan antaa lukiotyttöjen tarinalle elävän ja aidonoloisen taustan. Toinen hyvä elementti on tyttöjen rannalta löytämä airokala, joka saa kyläläiset toimimaan eri tavoin. Jotkut pelkäävät sen olevan paha enne, tytöt puolestaan saavat harvinaisesta näystä rohkaisua uuden elämän aloittamiseen.

School Girl's Gestation [3]
School Girl's Gestation [4]

60-minuuttinen School Girl's Gestation on parhaimmillaan erinomainen Uedan yhdistäessä musiikkia ja realistisen oloisia kohtauksia. Ohjaajan kokemattomuus pitkän elokuvan parissa näkyy kuitenkin pienissä haparoinneissa, kuten koomisena kevennyksenä mukaan ympättynä koulukiusattuna poikana (Yuki Morinaga), jonka koettelemukset uhkaavat kaikkea järkeä. Teknisesti elokuva on kohtalainen; kuvausjälki on vakaata, mutta värit hieman haaleat eikä kuvan tarkkuus ole kehuttava.

Ueda on saanut elokuvaansa mukaan yhden todellisen vetonaulan: Rina Takedan. Viime vuosina huonojen genre-elokuvien ohella mielenkiintoisiin draamaelokuviin hakeutunut näyttelijä tekee yhtä hyvää työtä kuin kaikki muutkin elokuvan hyvin näyttelevistä tytöistä. Takeda ei sinänsä erotu suuntaan tai toiseen, mutta takaa elokuvalle moninkertaiset levitysmahdollisuudet verrattuna pienemmällä tähtivoimalla varustettuihin tuotantoihin. Hyvä veto sekä elokuvan että Takedan kannalta.

School Girl's Gestation [5]
School Girl's Gestation [6]

School Girl's Gestationissa on hieman samankaltaista energiaa kuin Masato Haradan koulutyttöelokuvassa Bounce ko gals (1997). Koulutyttöseksiä kaipaavien ei kuitenkaan kannata vaivautua elokuvan pariin - kaikki näyttelijät pitävät kameran edessä vaatteet päällään. Elokuvassa ei itse asiassa näytetä ainoatakaan seksikohtausta teemasta huolimatta, mikä on jopa piristävää. Ratkaisu on fiksukin: kun nousevia tähtösiä ei kuitenkaan saa riisumaan kaikkea, voi koko aiheen sivuuttaa tyystin ja välttää teennäisyydet.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11