Caroline Munro
Night Visions Back to Basics 2014
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15

The Raid 2: Berandal (2014)

aka Serbuan maut 2; Serbuan maut 2: Berandal; Baskin 2; The Raid 2; The Raid: Retaliation

The Raid 2: Berandal #1 The Raid 2: Berandal #2

Tylyimmät katsojat haukkuivat ensimmäistä The Raidia (2011) videopelimäiseksi. Tämä nimitys ei tee oikeutta sen enempää videopeleille kuin tuolle kaikesta turhasta riisutulle väkivaltaelokuvallekaan. Jos yksittäinen videopeli renderoisi kaikki tapahtumansa yhteen harmaaseen, ränsistyneeseen rakennukseen, padi tippuisi kyllästyneen pelaajan kädestä viimeistään puolen tunnin kuluttua. Mutta The Raidin jatko-osa todella on pelimäisempi: maisemat saattavat vaihtua vauhdilla, juonessa saattaa olla yllättäviä petoksia ja muita käänteitä, mutta se on kaikki vain näennäistä. Lopulta kyse on vain siitä, että yksi mies käy taistoa koko vihamielistä maailmaa vastaan.

The Raid 2: Berandal [1]
The Raid 2: Berandal [2]

Pelin tapaan myös The Raid 2:n täytyy esitellä toisinaan päälleliimattuja narratiivisia aineksia, jotta se menisi läpi kertomuksesta. Väkivaltapornossa nämä välinäytökset eivät tahdo erityisemmin innostaa, vaikka ovatkin (ainakin keskimääräiseen videopeliin verrattuna) näyttävän kinemaattisia tunnelmapätkiä. Joka tapauksessa niissä on pakkopullan maku. The Raid 2:n pahvisten hahmojen taustatarinat ja etenkin kliseinen undercover-juoni ovat tuttujen juoniainesten laimentamista jo ties monenteen kertaan. Jos haluaa nähdä hyvän kyttätrillerin, kannattaa katse suunnata vaikka Johnnie To'n viimevuotiseen Drug Wariin. Toki geneeriset juonet riivaavat pelejäkin.

The Raid 2: Berandal [3]
The Raid 2: Berandal [4]

Ei pitäisi olla epäselvää kenellekään, että The Raid 2:n pääosassa on väkivalta. Sitä on paljon, sillä mässäillään oikein kunnolla, se on tylyä ja se osaa yllättää katsojan intensiivisyydellään. Kaksi- ja puolituntisen esityksen suurin haaste on yleisön mielenkiinnon ylläpito. Siksi sen väkivallassakin täytyy olla runsaasti erilaisia sävyeroja ja muunnelmia. The Raid 2 sisältää niin huikean määrän erilaista väkivaltaa mustelmille murjomisesta veripaltuksi hakkaamiseen ja silpomiseen, että on hankala nimittää sitä edes toimintaelokuvaksi. Splatteristä sen erottaa vain vakavampi ote ruumiillisiin purkauksiin. Esimerkiksi Riki-Oh'n nähden eroa on vain häilyvä pykälä kohti näennäistä realismia.

Eräs jatkuva teema koskee arkipäiväisten esineiden uusiokäyttö aseina, ja niinpä 2,5-tuntisen esityksen aikana tulee tehtyä ruumiita esimerkiksi pahvileikkurilla, fileerausveitsillä, rikkinäisillä pulloilla, ruuvimeisselillä, kookkaalla vasaraparilla ja baseball-pallolla.

The Raid 2: Berandal [5]
The Raid 2: Berandal [6]

Toimintaelokuvan kunnian päivinä 80-luvulla väkivallan hurmos perusteltiin vielä yksioikoisen hiekkalaatikkoleikin suomalla katharsiksella. Tuolloiseen maailmanlopun pelkoon sopi amerikkalainen cowboy-identiteetti, jossa karismaattiset hyvät ansaitsivat voittonsa pahoista. Nykyään toimintaelokuvien sankaruus voi olla jo täysin viitteellistä: hahmot ovat hyviä vain koska ovat. Iko Uwaisin esittämä kyttä on hyvä, koska ei alussa suostu lahtaamaan korruptoituneita poliiseja, ja on valmis istumaan vuosia vankilassa nitistääkseen vihaamansa huumekartellin ylimmästä päälliköstä alimpaan rivimieheen. Ohut motivaatio perustellaan päähenkilön tahdon intensiivisyydellä. Kenties etäiseksi jäävä päähenkilö auttaa katsojaa projisoimaan itsensä mukaan poskettomiin tilanteisiin.

Eipä hahmojen ohuudella ole mitään väliä, koska nykypäivän epävarmat elokuvankävijät haluavat elokuvaeskapismiltaan joko mahdollisimman epätodellista fantasiaa, tai sitten mahdollisimman anatomista veripalttua. Vihollisen kunniallinen päihittäminen ei riitä, vaan voitto koittaa vasta kun teräase on survottu läpi jokaisen tärkeimmän valtimon ja laskimon. Jälleen videopelin tavoin kamppailija jaksaa aina nousta ylös ja antaa riuskan iskun tai pari kunnes elämänpalkista lopulta katoaa löpö.

The Raid 2: Berandal [7]
The Raid 2: Berandal [8]

Ohjaaja Gareth Evans tuntee ihmisen raadollisuuden niin elokuvansa hahmoissa kuin katsojakuntansa odotuksia täyttäessään. Kaikki on tällä kertaa tarkoituksellisesti edeltäjäänsä isompaa, merkittävämpää, mittavampaa ja hullumpaa. Kun katsojan suu jämähtää lausumaan hiljaa teatterin pimeydessä "ouh", jää kasvoille eräänlainen orgasminaamio. On tämän katsominen silti paljon viihdyttävämpää kuin kaverin pelaamisen seuraaminen.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.68/5.00 (11)
 JSSMJLTPJMKKJM*MK*EMPIPV
  4.0 4.0 4.5 4.0 4.0 4.0 1.5 4.0 3.5 3.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (14)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  22 (25)
88%
The Raid 2 (2014)  The Raid 2 (2014)The Raid: Retaliation  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15