Caroline Munro
Night Visions Back to Basics 2014
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15

White of the Eye (1987)

Tappajan silmin

aka Das Auge des Killers; L'oeil du tueur; Stormens öga; L'occhio del terrore

White of the Eye #1 White of the Eye #2

Joan White (Cathy Moriarty) viettää täydellisen tuntuista perhe-elämää miehensä Paulin (David Keith) ja nuoren tyttärensä Daniellen (Danielle Smith) kanssa. Paul on eläimellistä maskuliinisuutta huokuva alfauros, joka valmistaa ja asentaa mittatilaustyönä tehtyjä stereolaitteita heille, joilla sellaisiin on varaa. Kymmenen vuotta kestänyt avio-onni vaarantuu virkavallan alkaessa epäillä miehellä olevan jotain tekemistä alueella tapahtuneiden murhien kanssa. Murhaajalla on autossaan samankaltaiset harvinaiset renkaat kuin Paulilla, joten rakastettavasta perheenisästä tulee ykkösepäilty. Soppaa palaa hämmentämään Joanin ex-miesystävä Mike Desantos (Alan Rosenberg), jolla on vanhoja kaunoja Paulia kohtaan.

White of the Eye [1]
White of the Eye [2]

Donald Cammell ohjasi uransa aikana vain neljä pitkää elokuvaa. Hänet muistetaan parhaiten rikoselokuvasta Performance (1970), jonka hän ohjasi yhdessä Nicolas Roegin kanssa. Cammell kirjoitti myös useita käsikirjoituksia, joista osan hän ohjasi itse. Eräs näistä on Margaret Tracyn romaaniin Mrs. White (1983) perustuva White of the Eye. Tarina on paikoin hyvinkin uskollinen alkuperäistekstille, mutta ohjaajan kädenjälki on selvästi nähtävissä läpi elokuvan. Yksi olennainen ero kirjan ja elokuvan välillä on se, että kirjassa murhaajan identiteetti on alusta alkaen selvillä, mutta White of the Eye säilyttää mysteerin lähes loppumetreille saakka.

White of the Eye [3]
White of the Eye [4]

White of the Eye on juonensa puolesta tyypillinen sarjamurhatrilleri. Cammell vie sitä psykologisessa mielessä paljon tavallista pidemmälle ja syvemmälle tarjoten läpi elokuvan pieniä yksityiskohtia, joiden perusteella tarkka katsoja voi saada vihiä murhaajan identiteetistä. Erityisen huomionarvoista on tapa, jolla elokuva tuo esille murhaajan luonteen kaksijakoisuuden. Tappajan korkea älykkyys ja magneettinen karisma yhdistyvät täysin kylmään tunteettomuuteen ja kykyyn suorittaa äärimmäisen väkivaltaisia veritekoja.

White of the Eye [5]
White of the Eye [6]

White of the Eyen väkivaltakohtaukset ovat visuaalisesti voimakkaita ja näyttäviä. Kuvallista täydellisyyttä tavoitellut Cammell näki niiden rakentamiseksi paljon vaivaa, josta esimerkkinä muun muassa elokuvan alkuhetkillä tapahtuva murhakohtaus: hiukan yli kaksiminuuttista kohtausta varten kuvattiin huikeat 55 otosta.

White of the Eye on Cammellin elokuvista ainoa, jonka tekemiseen ohjaaja sai täysin vapaat kädet. Paljon surullisemmin kävi muun muassa hänen viimeiseksi jääneen elokuvansa Wild Side (1995) kanssa. Tuotantoyhtiö leikkasi sen täysin uusiksi, jonka jälkeen 62-vuotias Cammell ampui itsensä.

****-
keskiarvo
toimitus
3.55/5.00 (10)
 JSSMTPJMKKJM*MHMK*EMPI
  4.0 4.0 3.5 3.5 4.0 4.0 3.5 3.5 2.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.90/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  11 (13)
85%
White of the Eye (1987)  White of the Eye (1987)Tappajan silmin  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15