Caroline Munro
Night Visions Back to Basics 2014
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15

Raze (2013)


Raze #1 Raze #2

Kulttijohtaja Joseph (Doug Jones) ja hänen muusansa Elizabeth (Sherilyn Fenn) ovat jokseenkin sekaisin. He kidnappaavat kamppailulajeja harrastavia naisia ja vangitsevat heidät luomaansa vankilakompleksiin. He kutsuvat vankeja Mainadeiksi (kreikkalaisen mytologian mukaan) ja pakottavat heidät taistelemaan toisiaan vastaan pari kerrallaan jokaisen ottelun päättyessä toisen kuolemaan. Motivaationa naisille toimii se, että tappio tai luovuttaminen johtaa jonkin lähiomaisen tai muun tärkeän ihmisen kuolemaan. Usean kymmenen vangin joukosta viimeinen eloonjäänyt voittaa itselleen vapauden.

Raze [1]
Raze [2]

Väkivalta on rujoa ja brutaalia jopa siinä määrin, että sitä on vaikea ajatella viihteenä. Ohjaaja Josh C. Waller on selvästi mieltynyt päähän kohdistuvaan väkivaltaan, sillä sitä elokuvassa on todella runsaasti. Yksi piinaava puoli Razessa on etteivät naiset taistele varsinaista vihollista vastaan, vaan möyhentävät toinen toisiaan. Roolihahmojen ahdistunut ja toivoton olotila välittyy myös katsojalle. Aseistetut vartijat ovat liian voimakkaita vangeille ja turvajärjestelyt lähes täydelliset.

Raze [3]
Raze [4]

Razen päätähti on uusiseelantilainen Zoë Bell, jonka ohella tappelemassa nähdään muun muassa Rachel Nichols, Tracie Thoms ja Rosario Dawson. Uraansa pääasiassa stuntnaisena tehnyt, mutta myös esimerkiksi Quentin Tarantinon Death Proofissa (2007) näytellyt Bell on fyysisyytensä tähden oivallinen valinta päärooliin. Raze on hyötynyt Bellin osaamisesta varmasti myös taistelukoreografioissa, jotka ovat parhaimmillaan hyvin näyttäviä. Huolellisesta toteutuksesta huolimatta ne saavuttavat saturaatiopisteensä jo harmillisen varhaisessa vaiheessa, eikä elokuvalla ole juurikaan muuta tarjottavana.

Raze [5]
Raze [6]

Erityisplussan elokuva ansaitsee kuitenkin siitä, ettei se edes yritä mitään tympeää sosiaalikommentaaria vaan pysyttelee visusti omassa lokerossaan. Lähes yksinomaan tappeluihin keskittyvä Raze poikkeaa tyypillisestä WiP-eksploitaatiosta myös siinä mielessä, ettei siinä nähdä paljasta pintaa lainkaan.

**½--
keskiarvo
toimitus
2.25/5.00 (2)
 JSSM
  2.0 2.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15