Caroline Munro
Night Visions Back to Basics 2014
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15

Poultrygeist: Night of the Chicken Dead (2006)

aka Poultrygeist; Poultrygeist: Attack of the Chicken Zombies!

Poultrygeist: Night of the Chicken Dead #1 Poultrygeist: Night of the Chicken Dead #2

Return to Nuke 'Em High Volume 1 (2013)

aka Return to the Class of Nuke 'Em High

Return to Nuke 'Em High Volume 1 #1 Return to Nuke 'Em High Volume 1 #2

Troma-studio jyllää yhä, pukattuaan jo yli 30 vuotta kahelia väkivaltahömppää kansalle. Tuottajapari Lloyd Kaufmanin ja Michael Herzin syynaamia omia tuotantoja syntyy kuitenkin nykyään harvakseltaan. Kehitys kehittyy huimaa vauhtia ja Troman on alkanut olla vaikea löytää sijaa maailmassa, jossa viihdeteollisuus on keskittynyt yhä mahtavammille suuryhtiöille ja toisaalta elokuvanteko on halventunut niin, että se alkaa olla kenen tahansa saavutettavissa oleva taidemuoto.

Poultrygeist: Night of the Chicken Dead [1]
Poultrygeist: Night of the Chicken Dead [2]

Kaufmanin kaksi viimeistä täyspitkää fiktioelokuvaa kuvastavat varsin hyvin viimeisen kymmenen vuoden aikana koko maailman elokuvakenttää myllänneitä muutoksia. Jos Poultrygeist: Night of the Chicken Dead (2006) on vielä vanhan koulukunnan filmille kuvattu efektihassuttelu, niin halvalla digikameralla tehty Return to Nuke 'Em High, vol. 1 (2013) muistuttaa enemmän kaveriporukoiden tekemiä halpoja tuotantoja, joita internetin videopalvelut ovat muutenkin pullollaan. Troman takakatalogissa on runsaasti todisteita siitä, että pelkkä vanhan ajan verellä läträys ja sikailuhuumori eivät vielä itsessään tuota ikimuistoista lopputulosta. Tähän suhteutettuna ei Return to Nuke 'Em High Vol. 1:kään ole lainkaan toivoton hassuttelu.

Troman elokuvien inspiraationa ovat usein tosimaailman ongelmat, uutiset ja veriteot. Poultrygeist ottaa tähtäimeensä epäeettisesti toimivat pikaruokaketjut. Turhan saarnaavana elokuvaa ei voi pitää, sillä halvalla pannaan kehnon sapuskan lisäksi myös mm. ympäristöaktivisteja, amerikkalaiseen elämäntapaan epävarmasti totuttelevia maahanmuuttajia, seksihulluja teinejä sekä tietenkin läskejä. Juonikaavio on lainattu kaikille tutuista kauhuelokuvakliseistä, joissa intiaanien hautarauhan rikkominen herättää paranormaalit ilmiöt henkiin tai kaikenkarvainen joukko selviytyjiä yrittää turvata klaustrofobisen pienen tilan murhanhimoisilta hirviöiltä. Oikeasta kauhusta ei voi juuri puhua, sillä tunnelmanrakentamiseen tavallisesti käytettävä aika käytetään kakkavitseihin tai pöljiin musikaalinumeroihin.

Poultrygeist: Night of the Chicken Dead [3]
Poultrygeist: Night of the Chicken Dead [4]

Kaufman on ilmeisesti ollut vaikuttunut Trey Parkerin ja Matt Stonen Cannibal: The Musicalista (1993), sillä hahmojen pukahtaminen laulamaan halvoin syntikkasävelin on toteutettu hieman samanlaiseen tyyliin. Jos viisut olisivat hieman kelvollisempia, olisi kyseessä Troma-talon parhaimpiin lukeutuva hupailu, mutta kyllä hassuttelu viihdyttää silti. Elokuvassa nimittäin vitsejä veistellään niin konekiväärimäisellä tulituksella, että osumatarkkuuden leväperäisyydestä huolimatta tarpeeksi moni onnistuu osumaan maalitauluun. Elokuvassa nähdään esimerkiksi puhuva purilainen, aikamatkaava Kaufman, irtoava zombisormi perstulppana, räjähtävä ripuli, steroideilla pumpattu afgaanisupersankari ja tietenkin runsain mitoin kalkkunanaamaisten lihansyöjämutanttien massateurastusta. Erityisen hienoa on splatter-osasto, joka on toteutettu pieneen budjettiin suhteutettuna varsin näyttävilläkin erikoistehosteilla. Vain muutama Irakin sodan aikaan viittaava vitsi erottaa elokuvan kasariaikojen kermasta.

Return to Nuke 'Em High Vol. 1 puolestaan uusintaversioi Troman hauskimpiin tuotoksiin lukeutuvaa Class of Nuke 'Em Highta (1986). Jos edeltäjä onnistui irvailemaan 80-luvun punk-kulttuurin herättämälle moraaliselle närkästykselle ja siihen aikaan sopiville peloille ydintuhosta ja lasten ajautumisesta hunningolle, joutuu uusi yritys kaapimaan vitsit paljon aikaisempaa pienemmältä lautaselta. Koska nykypäivän tylsä Instagram-nuoriso ei enää harrasta mitään yhtä paheellista, ovat elokuvan ryökäleet nyt mutatoituneita Glee-sarjan inspiroimia musikaalijengiläisiä ja hyvikset ruokatuotannon hämäräperäisyydestä bloggaavia koulutyttöjä.

Poultrygeist: Night of the Chicken Dead [5]
Poultrygeist: Night of the Chicken Dead [6]

Koulun liepeille rakennettu epäeettinen ruokajalostamo pukkaa ulos myrkyllisiä tacoja, jotka rahakkaan sopimuksen saattelemana syötetään teineille, turmiollisin seurauksin. Juoni ei juuri elokuvassa etene. Koska esikuvakin oli kahden puoliskon elokuva, jää homma tahallaan täysin kesken. Myöhemmin ilmestyvässä Return to Return to Nuke 'Em High Aka Vol. 2 -jatko-osassa on ilmeisesti tarkoitus nähdä enemmän mutanttihirviöterrorisointia ja kauhusävytteisiä jaksoja, kun tämä keskittyy high schoolin erilaisten oppilasklikkien ja muiden kliseiden kustannuksella huvitteluun. Aiheet ovat monin paikoin jo varsin loppuunkaluttuja. Myös Return to Nuke 'Em High Volume 1 tuntuu jakautuneen kahteen puolikkaaseen, jossa ensimmäisessä on vielä jonkin verran sopivan hassuja pöljyyksiä mukana, mutta jälkimmäinen lässähtää.

Poultrygeist: Night of the Chicken Dead [7]
Poultrygeist: Night of the Chicken Dead [8]

Kirkas digikamerakuvaus tekee elokuvasta paljon filmille kuvattua Poultrygeistia halvemman näköisen. Kyllähän Troman elokuvat on aina tehty tökerösti ja kuvattu miten sattuu, mutta filmille kuvatessa saatetaan itsetietoiseen roskaelokuvaankin onnistua tekemään puolivahingossa omalla tavallaan tunnelmallista jälkeä. Digikuvauksessa tämä vaatisi todellisen taiturin. Ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaavalla Kaufmanilla tuntuu muutenkin olevan hakusessa moderni elämänmeno, sillä elokuvan kosketus nykyteinien elämään tuntuu turhan selvästi toisen käden lähteisiin ja televisioon perustuvalta.

Poultrygeist: Night of the Chicken Dead [9]
Poultrygeist: Night of the Chicken Dead [10]

Monet Troman elokuvat ovat pohjimmiltaan rakkaustarinoita ja tämä tuorein Kaufmanin kaksikko ei tee tästä poikkeusta. Poultrygeistissa nörtti voittaa nuoruuden rakkautensa takaisin epämoraaliselta telaketjulesbofeministiltä. Return to Nuke 'Em High taas kertoo puhtaammasta tyttörakkaudesta, jota eivät kuikelot kynäniskat estä. Tissejäkin taitaa pyörähtää kuvassa enemmän. Rakkauden seurauksien kokeminen jää seuraavaan osaan, joka myös mahdollisesti nähdään Night Visions -festivaaleilla vielä joskus.

Poultrygeist: Night of the Chicken Dead

***½-
keskiarvo
toimitus
2.60/5.00 (5)
 JSSMJMKKPI
  3.0 2.0 1.0 3.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (2)

 

Return to Nuke 'Em High Volume 1

**½--
keskiarvo
toimitus
2.83/5.00 (3)
 JSKKPI
  3.0 3.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.17/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15