Caroline Munro
Night Visions Back to Basics 2014
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15

Orgasmo (1969) :: Paranoia

aka Une folle envie d'aimer

Orgasmo #1 Orgasmo #2

Rikas perijätär Catherine West (Carroll Baker) muuttaa Italiaan rauhoittumaan vastikään kuolleen miehensä kartanoon. Kartanossa on tylsää, joten hän viihdyttää itseään maistelemalla J&B-viskiä ja palvomalla aurinkoa. Eräänä päivänä paikalle ilmestyy nuori ja röyhkeä Peter Donovan (Lou Castel), jota houkuttelee kauniin, mutta häntä selvästi vanhemman perijättären huoleton elämäntyyli ja pohjaton pankkitili.

Orgasmo [1]
Orgasmo [2]

Peter saa Catherinen helposti vieteltyä ja pian pari kylpee, panee ja ryyppää yhdessä huolimatta vanhoillisen taloudenhoitaja Teresan (Lilla Brignone) paheksuvista katseista. Orgasmon luonne muuttuu Peterin kutsuessa kartanoon kauniin Eva-siskonsa (Colette Descombes). Jatkuva viskin kittaaminen ja Evan tarjoilemat salaperäiset bilepillerit aloittavat Catherinen hitaan, mutta varman vajoamisen kohti vainoharhaista ja itsetuhoista loppua. Yrittävätkö Peter ja Eva huijata rahaa vai havittelevatko he Catherinen henkeä? Kuka on kartanon mailla kuljeksiva mystinen hahmo ja miten hän liittyy asiaan? Loppuuko viski kesken?

Orgasmo [3]
Orgasmo [4]

Orgasmon intensiteetti kasvaa loppua kohden juonivyyhdin avautuessa ja Enzo Alabison hallittu leikkaus pitää huolen siitä, ettei elokuva juutu missään vaiheessa paikoilleen. Alun leikkimielinen tunnustelu muuttuu Catherineen kohdistuvaksi sadistiseksi kidutukseksi, jonka olennaisessa osassa toimii myös Wess & The Airedalesin kappale "Just Tell Me" (YouTube).

Carroll Baker oli aikoinaan lupaava näyttelijä Hollywoodissa, mutta muutti Italiaan jouduttuaan mustalle listalle. Listalle joutumista edesauttoivat erimielisyydet Paramountin kanssa sekä kieltäytyminen useista työtarjouksista. Italiassa Baker näytteli useissa genre-elokuvissa giallojen kultakaudella ja oli erityisesti Umberto Lenzin suosiossa. Hän ei ikinä noussut ykköskastiin, vaan jäi vertailussa Edwige Fenechin ja Barbara Bouchetin kaltaisten kaunottarien varjoon. Orgasmossa Bakerin roolisuoritus on kuitenkin moitteeton ja alituisessa viskipöhnässä koikkelehtivan, hysteerisyyteen taipuvaisen ökyrikkaan leskirouvan tyyli sopii hänelle mainiosti.

Orgasmo [5]
Orgasmo [6]

Orgasmo tunnetaan myös osuvalla nimellä Paranoia, jolla se julkaistiin Yhdysvalloissa. Nimeäminen aiheuttaa helposti sekaannusta, sillä Lenzi ohjasi Paranoia-nimisen elokuvan vuotta myöhemmin. Carroll Baker nähdään kummankin elokuvan pääosassa ja lisäksi molemmissa kuullaan Piero Umilianin tunnelmallista musiikkia. Orgasmo on näistä kahdesta se parempi Paranoia.

Versioinfo (22.4.2014):

Night Visions näytti elokuvasta englanninkielisellä ääniraidalla varustetun amerikkalaisen teatteriversion, jota on hiukan trimmattu alastomuuden osalta.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (4)
 JSSMTPPI
  3.5 3.5 3.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (3)
67%
Paranoia (1969)  Paranoia (1969)Orgasmo  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15