Caroline Munro
Night Visions Back to Basics 2014
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15

Moebius (2013)

aka Moebius, die Lust, das Messer; Möbius

Moebius #1 Moebius #2

Möbiuksen nauha on luonnottoman näköisellä tavalla kiertyvä lenkki, jolla on vain yksi pinta ja yksi reuna. Palkittu korealaisohjaaja Kim Ki-duk on ohjannut nauhan mukaan nimetyn elokuvan, joka myös kieroutuu ja näyttää epäluonnolliselta, mutta jossa on kyse pohjimmiltaan asioiden jatkumisesta ja siten kiertämisestä alkupisteeseensä. Samalla hän on tehnyt yhden omituisimmista ja parhaista elokuvistaan. Jos Kimin edellinen elokuva Pieta (2012) kertoi omalla tavallaan äidinrakkaudesta, on uutukaisen ytimessä isän ja pojan suhde. Juuri tämän enempää ei elokuvasta voi puhua spoilaamatta sen ällistyttäviä käänteitä. Lukeminen kannattaa siis jättää tähän, kunnes elokuvan on saanut katsottua.

Moebius [1]
Moebius [2]

Moebius on kuvaus dysfunktionaalisesta perheestä. Isä (Jo Jae-hyeon) ei jaksa enää edes peitellä suhdettaan viehkeään lähimarketin myyjättäreen ja sekös korpeaa äitiä (Lee Eun-woo), aina mielisairauden rajoille. Koska vaimo ei onnistu estämään miestään tapaamasta toista naista edes kovin ottein, päättää hän sen sijaan varmistaa, etteivät isän pahat tavat periydy heidän teini-ikäiselle pojalleen (Seo Young-ju). Äiti leikkaa poikansa peniksen irti ja pistelee sen poskeensa, jottei elintä enää onnistuttaisi kiinnittämään takaisin.

Mutta kuinkas sitten käykään? Isä kokee niin kovaa syyllisyyttä poikansa kohtalosta, että hän käy leikkauttamassa omat sukuelimensä irti ja lyö ne jäihin. Hän elättelee toivoa siitä, että lääketiede kehittyy jonakin päivänä tasolle, jolla peniksensiirto onnistuu. Samaan aikaan poika ajautuu kaidalta tieltä nuorisohuligaanien joukkoon. Osasyynä tähän on hänen seksuaalinen turhautumisensa. Kun poika heitetään (yritetystä) raiskauksesta linnaan, etsii isä kuumeisesti munattomille miehille mahdollisuutta kokea seksuaalista mielihyvää. Se löytyy lopulta melko masokistisilla keinoilla.

Moebius [3]
Moebius [4]

Outoine käänteineenkin elokuvassa on taustalla ajatus, joka luo omanlaisensa logiikan. Moebius tutkiskelee muun muassa miehistä seksuaalisuutta, seksin paikkaa yhteiskuntajärjestyksessä, perversioita ja korealaista patriarkaalista perhedynamiikkaa. Samalla se on täynnä kastraatioita, sadomasokista autoerotiikkaa ja insestiä. Kontrastina laitapuolen kulkija (kenties elokuvan isä?) käy öisin valaisemassa kaupan näyteikkunassa olevaa Buddhan päätä taskulampulla ja aloittamalla palvontamenot. Kaupallisessa maailmassa perinteet hylänneet eivät kykene pääsemään buddhalaiseen harmoniaan, vaan toteuttavat omien himojensa myötä määrätietoisesti samaa tragediaa päivästä toiseen.

Moebius [5]
Moebius [6]

Lee Eun-woo tekee hämmentävän kaksoisroolin sekä raiteiltaan suistuvana äitinä, että toisaalta lempeänä, toisaalta piinkovana ja päättäväisenä pikkuputiikin myyjättärenä, jonka himoitseminen periytyy isältä pojalle. Itsekeskeisten miesten joukossa naiset joutuvat kokemaan kenties vielä pahempaa tuskaa, ja vielä kantamaan sen hiljaa. Muussa tapauksessa he joutuvat paarialuokkaan, kadulle hyljätyiksi vaeltajiksi. Kuitenkin kummatkin naishahmot kykenevät tarjoamaan mieshahmoille hoitoa ja mahdollisesti pykälän eheämmäksi hahmoksi. Esteeksi tulee tällöin miehinen kunnia ja moraali, joka saattaa sanoa aivan toista. Mutta hahmojen sukupuoli-, tai muutkaan roolit eivät pysy samana, vaan vaihtuvat keskenään elokuvan käänteiden mittaan.

Kim Ki-duk on aiemminkin tehnyt hyvin vähäpuheisia elokuvia, joissa yllättävän väkevä väkivalta katkaisee harmonian (esim. The Isle, 2000). Moebiuksen voi nähdä harkittuna askeleena viedä hänen tyylinsä äärimmilleen, sillä sen aikana ei kuulla yhtäkään vuorosanaa. Kuvaus on yhtä harmaanpuhuvaa ja arkisen ankeaa kuin Pietassa. Ihmisten hyvin häijyjä temppuja toisilleen esittävä elokuva ei ole kuitenkaan pelkkää paatosta, vaan sen erikoinen seksi- ja väkivaltakuvasto tuottaa ajoittain sysimustaa komiikkaa.

Moebius [7]
Moebius [8]

Moebius on provosoiva, yllättävä, outo ja jokseenkin häiriintynyt. Se jää mieleen pyörimään päiväkausiksi ja toimii myös uusintakatselulla käänteiden jo ollessa tiedossa. On siis nähtävä, että Kim sai tehtyä ekonomisemmin kerrotun ja tasalaatuisemman tutkielman yksilön, yhteiskunnan ja seksuaalisuuden suhteesta kuin Lars Von Trier Nymphomaniacillään.

****-
keskiarvo
toimitus
3.29/5.00 (7)
 JSSMKKJM*MEMK*PI
  3.5 3.5 3.5 4.5 2.0 2.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.31/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (11)
27%
Moebius (2013)  Moebius (2013)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

kommentit

odota...
Majuri kommentoi (26.12.2014 22:55:08)
user avatar Arvostelun lukeminen ei kyllä yhtään saanut tajuamaan leffan sanomaa selkeämmäksi.
Tuntuu kuin olisin katsonut ihan eri elokuvan, tai pikemminkin allegorian.

Ki-Dukin toistaiseksi heikoin näkemäni.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa