Caroline Munro
Cine español #3: Kätketty Katalonia
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8


Cine Español#3: Kätketty Katalonia

Katalonian elinvoimaisena sykkivä pääkaupunki, Barcelona, on aina merkinnyt maansa hallitsijoille niin piikkiä lihassa kuin säihkyvää helmeäkin, tarjoten persoonallisen äänen myös elokuvataiteen sisälle. Kaupungissa kuvatuista elokuvista pienimuotoiseen suosioon ovat viime vuosina nousseet muun muassa [Rec] (2007) ja The Machinist (2004). Reilun kolmenkymmenen kilometrin päässä Barcelonasta puolestaan lepää katalaanien elokuvafestivaalikulttuurin sydän, Sitges.

Valtavirran kätköistä, vuosien takaa, voi löytää kuitenkin myös palasen hyvin harvinaista ja laadukasta elokuvahistoriaa, joka on katoamassa. Francon diktatuurin pahimpina vuosina katalaaneihin kohdistettu sorto kehittyi 60-luvulta alkaen katalonialaiseksi visuaaliseksi itseilmaisuksi, johon kasvoi kiinni sekä "barcelonalainen elokuvataiteen koulukunta" että joukko muita Kataloniassa syntyneitä ohjaajia. Osa heistä, kuten José Ramón Larraz, päätyi tekemään uransa ulkomailla. Autonomian alue sai lopulta vuonna 1978, jolloin Kataloniassa elettiin jo rikasta elokuvakulttuurin nousun aikaa samalla, kun uudet kyvyt kuten Bigas Luna aloittelivat uraansa.

Espanjalaista elokuvaa käsittelevän artikkelisarjan kolmas osa esittelee joukon teoksia, joissa Katalonian nykyisen itsehallintoalueen rajuus, hellyys ja kapina heräsivät henkiin kritiikkinä ja syvänä kuvauksellisena vastavoimana. Keitä he olivat: naisnäkökulmaa tarinoissaan luotsinut Vicente Aranda tai lukemattomia genreohjauksia urallaan tehnyt Ignacio F. Iquino? Entä millainen oli katalonialaisten vastaus italialaisiin kyynelelokuviin, tai eksploitaatioon?


thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8