Caroline Munro
Cine español #3: Kätketty Katalonia
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Los violadores del amanecer (1978) :: The Dawn Rapists


Los violadores del amanecer #1  

Liki 100 ohjausta urallaan tehnyt Ignacio F. Iquino lukeutuu katalonialaisen elokuvataiteen salaisuuksiin. Hän syntyi historiallisessa katalonialaiskaupungissa Tarragonassa ja kuoli Barcelonassa, jossa ohjasi suuren osan elokuvistaan perustaen myös elokuvastudion. Genreohjaajana hän kulki tutun kaavan; aloitti paellawesterneillä, siirtyi niistä rikoselokuviin ja lopulta eksploitaatioon. Vuonna 1978 valmistunut Los violadores del amanecer on eräs hänen uransa lakipisteistä. Jo siksikin, että elokuva kiellettiin ja se jäi pölyttymään arkistojen kätköihin.

Nähtäväksi jää, löytääkö Los violadores del amanecer koskaan tietään suurille markkinoille. Elokuvana se ansaitsisi sen, sillä kyseessä on espanjalaista 70-luvun lopun ahdistusta säälimättä ruoskiva erikoisuus. Iquino yksinkertaisesti vetää kaikki mutkat suoriksi lopputuloksena perusteellisen kyyninen maailmankuva.

Los violadores del amanecer [1]
Los violadores del amanecer [2]

Nuorison rappio oli yksi 80-luvun espanjalaisen elokuvan lempiaiheista. Tähän soppaan myös Iquino iski lusikkansa tällä arveluttavalla työllään. Tosin espanjalaisen eksploitaation tunnustukseksi täytyy myöntää, että se kuvasi väkivaltaa hyvin pessimistisen näkökulman takaa. Los violadores del amanecerin tapa hyväksikäyttää kauniimpaa sukupuolta herättääkin ennemmin inhoa kuin hekumaa. Poissa on italialaisista gialloista tuttu naisten fetissimäinen esineellistäminen.

Iquino vastasi myös käsikirjoituksesta, jossa joukko nuoria voi huonosti ja purkaa ahdistuksensa fyysisesti heikompaan sukupuoleen. Virkavallan tehtäväksi jää yrittää katkaista kyseisten apinoiden leikki. Vaikka tarinasta löytyy muitakin nyansseja, ei elokuva pääse kuitenkaan samoihin aikoihin vaikuttaneen madridilaisohjaaja Eloy de la Iglesian vastaavien töiden kontrasteihin. Iglesian ohjauksissa kyse ei ollut koskaan pelkästä väkivaltaisesta hedonismista, vaan aikansa suurkaupunkeihin kätkeytyneen juurettomuuden syvällisemmästä avaamisesta.

Los violadores del amanecer [3]
Los violadores del amanecer [4]

Silti, vaikka Los Violadores del amanecer pyörii lähes koko kestonsa vain yhden aiheen ympärillä, toimii se elokuvana monitahoisemmin kuin esimerkiksi joitakin kuukausia myöhemmin Yhdysvalloissa levitykseen tullut I Spit on Your Grave. On vain markkinavoimien ansiota, että jälkimmäisestä muodostui yksi väkivaltaisen konseptielokuvan klassikoista, siinä missä sen espanjalainen vastine on saanut vaipua unholaan.

Meir Zarchi toki rakensi elokuvaansa kaksi selkeää näytöstä, turmion ja sovituksen, vaikkakin kovin keinotekoisesti. Se kuitenkin myi. Samaa ei voi sanoa Iquinosta, jonka työssä näkyy pelkkä turmio seuraamuksineen. Ero on vissi. I Spit on Your Gravesta rakentui selkeä amerikkalainen "viihde-elokuva", kun taas Los violadores del amanecer pyrkii löytämään olemassaolonsa oikeutuksen hieman raskaammasta yhteiskuntakritiikistä, ollen elokuvana raadollisempi ja väkivaltaisempi.

Los violadores del amanecer [5]
Los violadores del amanecer [6]

Valitettavasti Iquino on heikoimmillaan kuvatessaan väkivallan vaikutuksia. Hän toki pyrkii nostamaan tapetille myös uhrien tuntemukset, mutta tämä puoli tarinasta jää silti turhan vesitetyksi. Hieman tarinan painopistettä siirtämällä olisi elokuvaan saatu ujutettua hyvinkin raju sanoma nuorison pahoinvoinnin jättämästä jäljestä heitä ympäröivään maailmaan. Tällaisenaan ohjaajan poteminen on toki graafista, mutta onttoa.

Monen muun ehtoopuolen välimeren taiteilijan tavoin, vietti Iquino viimeiset aktiivisen kautensa vuodet tekemällä eroottisia teoksia (esim. paikoin karu La desnuda chica del relax, 1981) ennen kuin lopetti uransa 80-luvun alkupuolella.

***--
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (2)
 JSJM
  3.5 3.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Los violadores del amanecer (1978)  Los violadores del amanecer (1978)The Dawn Rapists  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8