Caroline Munro
Rautakotkat ja länsimaisen kulttuurin etulinja
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7

Seitsemän rautaista huomiota sarjasta (II/II)


Toimintaelokuvien parhaat käytännöt

Sarjan kolmas osa on eräänlainen best practices -tyyppinen ideakavalkaadi 90-luvun vaihteen toimintaelokuvien teemoista. Erilaisia kliseitä on kerätty menestyselokuvista ja käännelty, väännelty sekä sovitettu uusiksi.

80-luvun hedonismia, lihaksia ja ramboilua edustaa Ms Olympia (-80 ja -82) Rachel McLish (Pumping Iron II: Women, 1985) ensimmäisessä elokuvaroolissaan. Kamera tarjoilee McLishistä kasaripop-estetiikkaa revittyjen farkkujen ja öljyisen vartalon nuolemisella. Seuraavassa hetkessä saatetaankin jo kuvata McLishin pullistuvaa hauista ja kuristettavaa naamaa. Suurimman osan ajasta neito on toki puettuna mekkoon, ettei katsojalle synny liikaa epämiellyttäviä kysymyksiä omista mieltymyksistään. Rachel McLish on elokuvan virallinen toimintatähti, mutta ysärityyliin pääsankarin totisuutta tasapainottaa kliseinen moottoriturpakumppani, joka on populaarikulttuurin ghettostereotypioista ja toimintaelokuvista tietoisuutensa rakentanut rääväsuu (Phill Lewis).

Mukana on huumekartelleja ja kokaiinipeltoja, korruptoituneita sotilaita, pelastusretkikuntaa, natseja ja kadonnutta natsiteknologiaa. Rautakotka 3 oli sarjan ainoa R-luokiteltu elokuva. Se oli myöskin ainoa, joka ei ollut Sydney J. Furien ohjaama.


Mies vastaan teknologia

Rautakotka 3 kyseenalaistaa genren perusteesin; nuoruuden ja teknologian. Sinclair rakentaa pelastusretkikunnan ytimen lentosirkuksessa potkurikoneilla esiintyvistä toisen maailmansodan taistelulentäjistä. Nuoruuden dynamiikkaan perustuva energia ja leveily on korvattu vanhojen äijien todistamisenhalulla. Lopussa kulmabaarissa tuhanteen kertaan käydyt ilmataisteluiden nostalgioinnit laitetaan tulikokeeseen, kun mäntämoottoriset hävittäjät lähtevät pelastusretkelle suihkuhävittäjiä vastaan. Vaikka koneet on vanhoja, niin aseet ovat silti uusia. Desert Stormin oppien mukaan Messerschmitt-, Spitfire-, P-38 Lightning- ja Zero-koneisiin pultataan laser-ohjattuja pommeja ja nykyaikaista aseteknologiaa.

Näyttelijöissäkin luotetaan vanhoihin hyviin aikoihin. Mukana ovat mm. Horst Buchholz (Magnificent Seven, 1960) Messerschmitt-ässänä ja Sonny Chiba (The Street Fighter, 1974) Zero-lentäjänä. Paul Freeman toimii samankaltaisessa natsiroolissa kuin Kadonneen aarteen metsästäjissä (1981).


Louis Gosset Jr.

Iron Eagle -brändi henkilöityy suoraan Louis Gosset Jr:iin. Ensimmäisenä mustana Oscarin (Sivuosasta Upseeri ja Herrasmies; An Officer and a Gentleman, 1983) saanut näyttelijä hylkäsi parrasvalot ja siirtyi tekemään merkittävämpiä elokuvia. Louis Gosset Jr. on iso ja sympaattinen blaxploitaatio-henkinen "nigga", joka kykenee pienellä kasvonliikkeellä muuttamaan hersyvän ja sydämellisen hymynsä halveksivaksi. Elokuvissa roolihahmo Charles "Chappy" Sinclair ylenee ilmavoimien kenraaliksi, vaikka kuluttaa aikansa lentokentillä lähinnä duunareiden hommissa. Patrioottiset puheet ja myötähäpeää herättävän musiikin kanssa keinahtelu ovat persoonallisuuden peruspilarit.

Vaikka Gosset Jr:n pää vei sarjan edetessä yhä enemmän kansikuvien pinta-alaa, niin hahmo ei ollut varsinaisesti pääosassa yhdessäkään elokuvassa. Sinclair on sivuosahahmo ja eräänlainen kulttuurisen identiteetin lihallinen omatunto, joka ohjaa tiukoissa paikoissa pääosanesittäjät oikeisiin ratkaisuihin.


Toimintasankarien kokoonpanolinja

Neljännessä osassa Sinclair on perustanut lentokoulun nuorisorikollisille. Ensimmäisen osan teinisankarihahmo Doug Masters (Jason Cadieux) palaa takaisin sarjaan oltuaan vuosikaudet vankileirillä. Hermonsa menettänyt Doug ei enää lennä, mutta löytää lopulta uudelleen henkiset voimavaransa nuorisorikollisten kanssa hengailtuaan. Elokuvan ydinsanoma on kouluttaa yhteiskunnan moniongelmaisimmat yksilöt sen vartioiksi. Rikosten poluille harhautuneet tarvitsevat vain oman pahantekoa yhteiskunnan kannalta oikeisiiin kohteisiin kanavoivan isminsä. Toimintaelokuvien perusteesi, jossa kulttuurin pelastajia ei löydy yhteiskunnan sisältä vaan reunamilta, on pyritty tuotteistamaan.

Suomalaisen VHS-kasetin julkaisija antaa tukensa Sidney J. Furien konseptille hehkuttamalla takakannessa; "Suosittelemme kaikille Hornetin ohjaamosta haaveileville!". Jokainen tavallinen suomalainen veronmaksaja voi miettiä mitä ajatus on konkreettisesti: se eilispäivän yläasteen holtiton ja häiriköivä tarkkailuluokkalainen pelleilee hävittäjällä täydessä pommikuormassa talosi yllä maksamiesi verorahojen voimin.

Länsimaiden kärvistellessä kriisistä toiseen, voi silti miettiä, että olisiko ohjaajan kolmannessakin suuressa näkemyksessä ollut toteuttamisen arvoista kaukonäköisyyttä.

Kolmesta ensimmäisestä osasta löytyvät kotimaiset ekstrattomat dvd-julkaisut. Neljäs osa on ilmestynyt Suomessa vain VHS-kasettina. Siitä löytyy myös heikkolaatuisia ulkomaisia dvd-levyjä.

Sivu:

1 2 3 4 5 6 7