Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3014
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Escape from Tomorrow (2013)


Escape from Tomorrow #1 Escape from Tomorrow #2

Genre

Randy Mooren ohjaaman Escape From Tomorrow'n kutkuttavalta kuulostavassa konseptissa stressaantunut perheenisä menee vaimonsa ja lastensa kanssa Disneylandiin, mutta päivän aikana ympärillä olevat huvipuiston attraktiot ajavat hänet täydelliseen todellisuudentajun menetykseen ja psykoosiin.

Asia, joka on saanut elokuvassa eniten katsojien kiinnostusta osakseen, on sen tekemisen takana oleva tarina. Tietäen enemmän kuin hyvin, ettei ikinä saisi kuvauslupaa tai yhteistyötä Disneyn kanssa projektille, ohjaaja Moore ja kuvausryhmä teeskentelivät olevansa huvipuiston vierailijoita tekemässä kotivideota (prosumer-tasoa olevalla Canonin 5D-kameralla), vieraillen Disneylandissa uudestaan ja uudestaan - asia, joka ei paikan väenpaljoudesta johtuen lainkaan saanut huomiota osakseen paikan henkilökunnalta.

Escape from Tomorrow [1]
Escape from Tomorrow [2]

Päähenkilön mielen järkkymistä esittelevät kohtaukset on tehty lattealla, mielikuvituksettomalla tavalla. Syystä tai toisesta Disneyn ikonisimmat hahmot loistavat niissä yllättäen poissaolollaan - turha toivo siis, jos haluat nähdä torahampaisen Mikin hallusinaatiopainajaisessa. Joko tähän ovat olemassa taiteelliset syyt, tai sitten elokuvantekijät haluavat vain olla ylivarovaisia mammutti-yritystä kohtaan - joka ei ainakaan toistaiseksi ole nostanut minkäänlaisia oikeustoimia elokuvaa vastaan.

Jos katsojalla on esimerkiksi lapsuudenmuistoja kyseisestä huvipuistosta ja sen eri laitteista, tai jos paikka ylipäänsä on syvemmin tuttu, saattaa Escape From Tomorrow tarjota tuttuja asioita odottamattomassa, mielenkiintoisen tuoreessa asiayhteydessä. Mutta jos Disneyland ei sen kuuluisimpia hahmoja lukuun ottamatta ole lainkaan läheinen, on katselukokemus äärimmäisen tyhjänpäiväinen.

Escape from Tomorrow [3]
Escape from Tomorrow [4]

On myös suuri ongelma, jos elokuvan tekemisen takana ollut prosessi on todella se kaikkein mielenkiintoisin seikka koko tuotoksessa. Making of -dokumentti olisi se pääasiallinen viihdyke, jonka haluaisin nähdä, joskin varsinainen Escape From Tomorrow -elokuva olisi valitettavasti sen rinnalla enää pelkkä kuriositeetti.

Hieman rakeinen mustavalkokuva tuo mieleen 1990-luvun indie-hitit, kuten Clerks tai Man Bites Dog. Mooren elokuva olisi kuka ties saattanut olla vähemmän huono yhtenä niistä elokuvista, joita Suomen televisiossa 1990-luvulla näytettiin osana Ylen FST:n Horrorburken-ohjelmaa. Venytetyltä lyhytelokuvalta tuntuva Escape From Tomorrow on sen sijaan niitä filmejä, joiden aikana silmät alkavat harhailla tutkimaan elokuvateatterin seinien muodostelmia ennemmin kuin mitään valkokankaalla näkyvää.

*½---
keskiarvo
toimitus
2.67/5.00 (3)
 JSJM*MM
  2.5 4.0 1.5
keskiarvo
lukijat i
2.33/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (4)
25%
Escape from Tomorrow (2013)  Escape from Tomorrow (2013)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8