Caroline Munro
Charles Bronson, osa 2: Cannon-vuodet
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

The Evil That Men Do (1984)

Pirullinen kosto

aka De liquidator; Den djävulska hämnden; Justiça Selvagem; Justicia salvaje; L'enfer de la violence; Liquidator

The Evil That Men Do #1 The Evil That Men Do #2

Kuulostaako tutulta? Leppoisia eläkeläispäivä viettävä amerikkalaisagenttia tullaan pyytämään viimeistä tehtävää suorittamaan. Hänen tehtävänään on avustaa etelä-amerikkalaista maata vallankaappauksessa. Jopa Commandon (1985) ulkopuolella kyseessä on melko puhki kulutettu juonikuvio. Kyseessä on myös Charles Bronsonin ja ohjaaja J. Lee Thompsonin viidennen yhteistyön alkuasetelma. Muustakaan elokuvasta on turha odottaa juurikaan tuota omaperäisempiä ideoita, vaikka otsikko onkin lainattu joko Shakespeareltä tai Iron Maideniltä.

The Evil That Men Do [1]
The Evil That Men Do [2]

Entinen CIA:n salamurhaaja Holland (Bronson) viettää Cayman-saarilla niin leppoisia eläkepäiviä, että tuntee paikalliset kalavonkaleetkin nimeltä ja käy näitä aamuisin tervehtimässä. Paikalle saapuu vanha kaveri Hector Lomelin (José Ferrer), joka haluaa saada hengiltä Guatemalassa vaikuttavan josefmengelemäisen kidutustohtori Clement Mollochin (Joseph Maher). Sen verran katala mies Molloch on, että kun Hollandille näytetään kidutuksen uhrien tunnustusta heille tehdyistä raakuuksista, näyttää siltä, että hänellä on lähes tunne. Holland ei kuitenkaan suostu jättämään eläkepäiviään, ennen kuin paljastuu että Molloch murhasi hänen vanhan kaverinsa. Ja Bronsonin kavereitahan ei rankaisematta tapeta!

Tästä seuraa pitkään lähinnä sitä, että Bronson kiertää aurinkolomalla autossa mahdollisesti kidutukseen sekaantuneita ukkeleita vilkuillen. Iänikuinen jännityspimputus toistuu taustalla, vaikka ruudun tapahtumia ei voi kovinkaan jännittäviksi kehua. Musiikki käy elokuvan mittaan kyllästyttämään todella paljon.

The Evil That Men Do [3]
The Evil That Men Do [4]

Vasta loppupuolella saadaan nähdä hieman ronskimpia otteita. Bronson esimerkiksi hirttää kätyrin kymmeniä metrejä pitkällä paloletkulla heittämällä tämän talon katolta. Hän myös kidnappaa Dr. Mollochin siskon ja sulloo hänet auton takakonttiin. Kun erään takaa-ajon jälkeen hän katsoo saalistaan, on nainen päässyt kuolemaan. Bronsonin reaktio tähän on lievä harmistuneisuus, koska on menettänyt valttikortin, jolla savustaa Molloch esiin.

80-luvun Bronsoneissa joutuu usein katsomaan setämäisen sosiopaatin riiustelua itseään puolta nuoremman naikkosen kanssa. Tämä on tuplasti vaivaannuttavampaa, jos kyseessä ei satu olemaan Jill Ireland. Tällä kertaa kyseessä on nuori paikallinen kapinallinen Rhiana (Theresa Saldana). Tätä ratkaisua on pakko aina ihmetellä, koska se ei tuo Hollandin hahmoon mitään syvennystä, ainoastaan herättää kiusaantuneisuuden tunteen. Haluaako isokin osa yleisöstä nähdä Bronsonin romanttisena sankarina aina kelmien teloittelun välissä? Vai onko kyseessä tunnetusti nirson Bronsonin sopimusvaatimus, jonka hän tiesi ystävänsä Thompsonin hoitavan elokuvaan kuin elokuvaan?

The Evil That Men Do [5]
The Evil That Men Do [6]

Lisäksi etenkin Thompsonin ohjaamiin elokuviin liittyy Bronsonin hahmolle usein jonkinlainen seksuaalinen patoutuma, joka ilmenee väkivaltaisesti. Ja nimenomaan miehiä kohtaan. Tässäkin elokuvassa Bronson kukistaa kapakassa naistaan ahdistelleen ison karpaasin puristamalla tätä munista todella kovaa. Kun äijä on maassa, kuristaa Bronson miehen pitämällä jalkaa kurkulla, vääntäen munia yhä tiukemmassa otteessa. Baariyleisö aplodeeraa tälle hyvässä Väkivallan vihollinen 3 -hengessä. Viiksiniekalla vaikuttaa olevan jokin muukin taka-ajatus rikollisten kukistamisessa kuin pelkkä rankaisu. Elokuvan sisällä tämä perustellaan sillä, että Holland yrittää pitää bordellissa yllä swingerin peiteroolia.

Pirullinen kosto edustaa melko puuduttavaa 80-luvun muka-kantaaottavaa ulkopoliittista trilleriä. Bronson pirullisene kostomielialoineen pääsee loistamaan lähinnä parissa lyhyessä kohtauksessa. Kun kyseessä ei edes ole virallinen Cannon-tuotanto, voivat kovimmat kompletistitkin jättää teoksen pölyyntymään hyvällä omallatunnolla.

**½--
keskiarvo
toimitus
3.28/5.00 (9)
 JSSMJLTPJMMHMK*EMPI
  3.5 3.5 3.5 3.0 3.5 3.5 3.5 3.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.83/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  9 (17)
53%
The Evil That Men Do (1984)  The Evil That Men Do (1984)Pirullinen kosto  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8