Caroline Munro
Charles Bronson, osa 2: Cannon-vuodet
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Assassination (1987)

Salamurhaaja

aka The President's Assassin; Livvagten; Der Mordanschlag

Assassination #1 Assassination #2

Salamurhaaja kuvattiin ilmiselvän hätäisesti loppuvuodesta 1986 kun Bronsonin pitkäaikaisella vaimolla ja kanssanäyttelijällä Jill Irelandillä oltiin jo vuosia aiemmin todettu rintasyöpä, ja oli käymässä selväksi, ettei elinvuosia tai elokuvarooleja ollut todennäköisesti enää kovin montaa jäljellä. Yhteisiä elokuvia aviomiehen kanssa oli tässä vaiheessa takana peräti 15 kappaletta häävuoden 1968 westernin Pancho Villa ratsastaa jälleen (Villa Rides) pienestä sivuosasta lähtien.

Elokuvana Salamurhaaja on ollut pelkkä tekosyy saada Bronson & Ireland -pari valkokankaalle viimeisen kerran, ja sen jälkeen Ireland esiintyikin enää vain rikosdraamassa Kujanjuoksu (Caught, 1987). Ennen kuolemaansa 18. maaliskuuta 1990 Ireland keskittyi kirjoittamiseen ja toimi aktiivijäsenenä syöpäjärjestöissä päämäärinään sairastuneiden kohtelun kohentaminen ja hoitokulujen hillintä.

Assassination [1]
Assassination [2]

Muun muassa MGM:n dvd:n kansipaperi yrittää kuitenkin antaa Cannonin tuottamasta Salamurhaajasta kuvaa tuimana Bronson-toimintapläjäyksenä, vaikka todellisuudessa elokuva on tehty kepeäksi, huumoripitoiseksi B-jännäriksi. Muutamassa räjähdyksessä ja parissa innottomassa takaa-ajossa ei luultavasti ole riittävästi pitämään Bronsonin Cannon-filmien kovempaan laitaan mieltyneitä iloisina. Jo PG-13- ikäraja kertoo tavoitteiden olleen alun perinkin muualla kuin edeltävien viiden elokuvan - jotka ovat kiistatta Bronsonin väkivaltaisimpia - tapauksissa. Brosonin Cannonille Michael Winnerin ja J. Lee Thompsonin ohjauksessa tekemistä töistä mukavan tuttu kipeä asenne rikollisia, naisia ja vasemmistoa kohtaan on niin ikään lähes unohdettu. Potentiaalinen poliittisuus jää pelkäksi viitekehykseksi, täysin ilman käsittelyä.

Myös Cannonin loppuvuosien taloudelliset ongelmat ovat harvinaisen selvästi nähtävissä Salamurhaajassa, joka tuntuu kaikin puolin kiirehdityltä, tv-tuotantomaiselta pikaduunilta. Aiemmin kelvollisen Bronson-seikkailun Kuoleman ajojahti (Death Hunt, 1981) ohjanneen Peter Huntin on hankala uskoa aloitelleen Bond-elokuvien innovatiivisena leikkaajana, sillä Salamurhaajan rytmi on kuvallisestikin täysin pielessä. (Huntin debyyttiohjaus Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa on nimenomaan toiminnaltaan aikansa tiukin 007-sovitus.) Hieman yllättäen en myöskään löytänyt tietoa siitä, että Hunt olisi sokeutunut vuoteen 1986 mennessä, sillä tämä olisi varsin luonnollisesti selittänyt monien kohtausten käsittämättömän välinpitämättömän toteutuksen.

Taiteellisella puolella kenties heikoimmasta panoksesta vastaavat kuitenkin säveltämistyöhön värvätyt monipuolisten B-elokuvien veteraani Robert O. Ragland sekä Irelandin (ensimmäisen avioliiton peruja oleva) poika Valentine McCallum: harvoin jo valmiiksi huonossa elokuvassa musiikki on niin kammottavaa, että se aina ilmoille pärähtäessään aiheuttaa voimakkaan puistatusreaktion.

Assassination [3]
Assassination [4]

Juonenomaisessa veteraani-iän saavuttanut turvallisuusspesialisti Jay "Killy" Killion (Bronson) palaa duuniinsa Valkoiseen taloon uuden presidentin virkaanastujaisten aikaan. Konkarin pettymys on melkoinen kun tuoreet tehtävät eivät käsitäkään itse ykkösmiehen suojelua, vaan tämän hankalaksi tiedetyn siipan. Typerällä koodinimellä "One Mama" puhuteltavan presidentin vaimon Lara Craigin (Ireland) kanssa tulee ongelmia heti kättelyssä, sillä tuittupäisellä ja asenneongelmaisella ämmällä on joustamattomat feministiset periaatteet sekä taipumus kiukuttelevaan ja jopa väkivaltaiseen käytökseen. Pian tietysti One Mama on salamurhaajien tähtäimessä ja pakenemassa vastahakoisen Killyn turvaamana. Mutta kuka onkaan touhun takana?

Alussa tarinankuljetuksessa on kieltämättä ihailtavaa tehokkuutta: lähtöasetelma sekä Bronsonin hahmon luonteenpiirteet ja tausta esitellään kokonaisuudessaan noin kahdessa minuutissa. Henkilöt eivät kehity missään vaiheessa juonta yhtään mitenkään - Salamurhaaja on elokuva, jossa kaikki on juuri siten miltä näyttää. On mielenkiintoista, että käsikirjoituksesta voi syyttää romaanikirjailijaa (Richard Sale sovitti myös 1977 kirjansa Bronson-elokuvaksi Valkoinen buffalo), sillä näin ilmiselvien "käänteiden" kehitelmää jaksaisi vielä vähemmän lukea. Itse "sala"murhaamisen organisointi on hellyttävän idioottimaista ja "piikittelevä" dialogi jatkuvasti noloa. Erik Sternin (The Love Butcher, 1975) näyttelemä terroristi Bracken jää osaltaan aneemisimmaksi pahikseksi miesmuistiin. Itse Killy sentään yrittää koko ajan tappaa murhayrittäjät eikä esimerkiksi napata heitä hengissä kuulusteltaviksi.

Assassination [5]
Assassination [6]

Salamurhaaja on varmasti Bronsonin heikoimpia elokuvia, mutta yhden tähden Bronson-elokuvissakin näyttelee Bronson, ja Charleyn suoritus nostaa Salamurhaajan viihdyttävyyttä merkittävästi. Ympäröivän tuotannon fiaskomaisuus ei estä pitämästä Killystä, jonka esittämisestä Bronson on selvästi nauttinut enemmän kuin mistään moneen aikaan - Irelandin läsnäolon vaikutus tähän ei varmasti ole ollut vähäinen. Aito kemia elämänkumppanin kanssa on aistittavissa, vaikka Irelandin Jane onkin ärsyttävä, eikä rouvan näyttelemisestäkään voi kovin kehuvaan sävyyn puhua. Hieman epämukavuutta Bronsonin suorituksessa on tosin nähtävillä jo kalkkuna-arvot saavuttavalla ammattitaidottomuudella vetävän Jan Gan Boydin kanssa tapahtuvissa kohtauksissa, joissa Boydin seksikäs aasialaiskaunotar Chong jatkuvasti maanittelee Killyä harrastamaan seksiä kanssaan (lopulta onnistuen).

Salamurhaaja sai kyseenalaisen kunnian olla ensimmäinen Bronson, jonka ei ajateltu menestyvän niin hyvin että se kannattaisi tuoda Suomeen teatteriensi-iltaan. Jack Murphyn laki (1986) jäikin Bronsonin viimeiseksi valkokangasesitykseksi tässä maassa The Indian Runnerin (1991) sivuosaa lukuun ottamatta.

*½---
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (4)
 JSJLTPMH
  3.0 3.0 1.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.07/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8