Caroline Munro
Charles Bronson, osa 2: Cannon-vuodet
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Kinjite: Forbidden Subjects (1989)

Kielletty kohde

aka Kinjite; Kinjite - adgang forbudt; Kinjite - Tödliches Tabu

Kinjite: Forbidden Subjects #1 Kinjite: Forbidden Subjects #2

Sen lisäksi että Kielletty kohde oli Charles Bronsonin viimeinen 80-luvun elokuva, oli se viimeinen myös monessa muussa suhteessa: viimeinen ohjaaja J. Lee Thompsonin kanssa (plus Thompsonin viimeinen ylipäätään), viimeinen Golan & Globusin Cannon Films -yhtiölle ja viimeinen ennen kuin Bronson vetäytyi huolehtimaan huonoon kuntoon päässeestä vaimostaan Jill Irelandista, josta rintasyöpä vei voiton maaliskuussa 1990.

Yhdessä asiassa Kielletty kohde onkin kuin Bronsonin Cannon-vuosien huipentuma: se nimittäin on todella törkeä ja äärimmäisen sleazy. Tuotantoyhtiön ja tähden yhteistyön kruununjalokivenä jää säteilemään häikäisevää hehkuaan ilman muuta Väkivallan vihollinen 3 (1985), mutta Kielletty kohde puolestaan on luultavasti Bronsonin epämiellyttävin elokuva.

Kinjite: Forbidden Subjects [1]
Kinjite: Forbidden Subjects [2]

Bronson esittää taas vaihteeksi poliisia, nyt siveyskyttä luutnantti Crowea, joka yrittää saada telkien taakse limaista latinoparittajaa Dukea (Juan Fernández). Duke on erikoistunut teinityttöjen pakottamiseen työntekijöikseen ja pitää nämä kurissa huumeannosten avulla. Tällä välin japanilainen bisnesmies Hiroshi Hada (James Pax) todistaa Tokion metrossa tapausta, jossa naista kopeloidaan puolijulkisesti tämän silminnähden nauttiessa toiminnasta. Myöhemmin Hada matkaa perheineen Yhdysvaltoihin ja yrittää eräänä humalaisena iltana samaa temppua paikallisella tytölle, joka sattuu olemaan Crowen tytär Rita (Amy Hathaway) - ja joka alkaakin alistuvan voihkinnan sijaan kirkua täyttä kurkkua. Hadan onnistuu lipeämään paikalta, mutta myöhemmin hänen ja Crowen tiet kohtaavat kun Hadan tytär joutuu puolestaan Duken kaappaamaksi.

Kielletyn kohteen tunnelma tuo mieleen vuoden 1983 Golan & Globus -tuotannon Ennen keskiyötä, jossa alaston murhaaja oli mieltynyt nuorten naisten puukottamiseen. Nyt mitään ei näytetä yhtä graafisesti kuin tuossa elokuvassa, mutta etenkin alaikäisten hyväksikäyttöä kuvataan kuitenkin sen verran antaumuksella, että niljakas ilmapiiri on taattu.

Kinjite: Forbidden Subjects [3]
Kinjite: Forbidden Subjects [4]

Näinkin valtavirran teoksen (sikäli kun nämä halvemman rekisterin Cannon Films -elokuvat halutaan mainstreamiksi lukea) yllättävän runsas sleazeily on sinänsä luonnollisesti lystikästä - etenkin alussa, jossa heti alkutekstien väliin leikataan kuvia seksileluista ja vähäpukeisen nuoren tytön sitomisesta. Keski-ikäisen kravattimiehen epäilyttävät leikit päättyvät pian siihen, kun hirmustunut Bronson paukahtaa paikalle ja annetaan ymmärtää, että hän muutaman nyrkiniskun jälkeen viimeistelee moisen pervertikon rankaisemisen tunkemalla dildon tämän perseeseen.

Mutta vaikka runsas sleaze-pitoisuus yhdistettynä elokuvan mielisairaaseen asenteeseen ja maailmankatsomukseen tuottaa muutamaan otteeseen aloituskohtauksen kaltaisia, piristävästi hämmästyttäviä hetkiä, teeman liittyminen alaikäisten prostituoiduiksi pakottamiseen vetää paikoin vakavaksi - ja kuitenkin teos on sen verran peittelemätöntä roskaa, ettei aihetta käsitellä minkäänlaisella kypsyydellä. Jakso, jossa leikataan kaapatun kouluikäisen japanilaistytön joukkoraiskausta ristiin itkuisten vanhempien poliisikuulustelun kanssa on jo melkoisen härski veto, vaikka kuvasto rajoittuukin huoneessa ravaavien miesten virnistelyn ja vetoketjujen sulkemisten näyttämiseen.

Kinjite: Forbidden Subjects [5]
Kinjite: Forbidden Subjects [6]

Toinen Kielletyn kohteen erikoisuuksista on räikeä rasistisuus: Hadan perheolojen, japanilaisten seksuaalisten mieltymysten ja muiden kummallisten tapojen kuvaaminen on onneksi niin aivovammaisen tosissaan tehtyä, että siitä väistämättä huvittuu. Hauskuutta lisää se, että japsit puhuvat tietysti keskenäänkin englantia, nuorempien tapauksessa vieläpä huomattavan huonosti. Niinikään luutnantti Crowe on kirjoitettu eritoten vinosilmiä vihaavaksi rasistiksi - eikä tietenkään kasva elokuvan aikana ulos mielipiteistään vaan päinvastoin: japanilaismiehen kourimishyökkäys kasvattaa kyräilyä entisestään. Ja toki paritusringin pääjehut ovat latino ja neekeri.

Jos Kielletyn kohteen maailmankuva on lohduton, niin samoin on myös katsoja, joka joutuu kärsimään teoksen kaikkivoivasta elokuvallisesta mitättömyydestä. Periaatteessa asiat ovat teknisesti suurin piirtein kohdallaan, mutta mitään särmää tai potkua 75-vuotiaan Thompsonin "teen tätä työkseni" -ohjauksesta ei ole löydettävissä. Toimintaa kaipaa, kunnes sitä saadaan: nosturin kanssa pelleilevä finaali on käsittämättömän pitkästyttävä. Paha pettymys on sekin, ettei Crowe saa ikinä selville, että hänen kotonaankin vieraileva Hada on itse tyttäreen kajoaja - pedattu The Last House on the Left -henkinen takaisinmaksu jää siis suorittamatta.

Kinjite: Forbidden Subjects [7]
Kinjite: Forbidden Subjects [8]

Elokuva ansaitsee moitteet vielä Bronsonin tehottomasta käytöstä. Jälkikasvunsa siveydestä ja maailman kieroutuneisuudesta huolestunut rasistikyttä ei jää mieleen kuin oikeastaan juuri näistä jutuista: tuskaillessaan nuorten tyttöjen uimapukujen paljastavuutta, maksamalla pervoille potut pottuina ja huudellessaan solvauksia ulkomaalaisille. Parit action- ja kovistelukohtauksetkin ovat niin rutiininomaisia, että Crowea olisi yhtä vaikuttavasti voinut näytellä miltei kuka tahansa vanhempi B-toimintatähti. Sääliksi käy.

Kielletty kohde on siis läpeensä vanhoillinen ja epämukava törky, joka juuri näistä syistä johtuen on omalla tavallaan jo suositeltavaa katsottavaa. Ummehtunut meno tuntuu 80-lukulaisessa matalaotsaisuudessaan leimallisemmin Golan & Globusilta kuin Bronsonilta. Elokuvalliset arvot pysyvät suurin piirtein nollassa, mutta mahdollisimman mielisairasta Charles Bronson poliisina -elokuvaa etsivien on syytä laittaa dvd saman tien tilaukseen.

*½---
keskiarvo
toimitus
3.06/5.00 (9)
 JSSMJLTPKKMHMK*EMPI
  3.0 3.5 3.5 1.5 4.0 3.0 3.0 2.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
2.38/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (13)
0%
Kinjite: Forbidden Subjects (1989)  Kinjite: Forbidden Subjects (1989)Kielletty kohde  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8