Caroline Munro
Night Visions Maximum Halloween 3015
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13

The Last Border - viimeisellä rajalla (1993)

aka The Last Border; Die letzte Grenze

The Last Border - viimeisellä rajalla #1 The Last Border - viimeisellä rajalla #2

Post-apocalypse -seikkailu lienee genre-elokuvista kaikkein helpoin tehdä. Siihen ei tarvita kuin sorakuoppa, nahkatakki, paukkupatruunoilla ladattu haulikko ja pari ruosteista mopoa tai autoa, jotka voi romuttaa. Se, että moisten elokuvien tekeminen on Suomessa jätetty lähinnä amatööriporukoiden puuhasteluksi kertoo pääasiassa yleisen arvostuksen puutteesta fantastisempia alagenrejä kohtaan. Yksi selkeä poikkeus sääntöön on - itse Mika Kaurismäen 1993 ohjaama The Last Border.

Mika on aina ollut veljeään innokkaampi kokeilemaan erilaisiin genreihin kuuluvien teoksien tekemistä. Erityisen hyvin road moviet tunteva ohjaaja osaakin pitää tapahtumat liikkeessä ja juonen etenemisen rytmikkäänä. Ongelmana kuitenkin on ohjaajan oma suhtautuminen genre-elokuviin. The Last Border ei ota itseään kovinkaan vakavasti, tai edes tarpeeksi.

The Last Border - viimeisellä rajalla [1]
The Last Border - viimeisellä rajalla [2]

Vuonna 2009 mittavien ympäristötuhojen jälkeistä elinkelpoista lappilaisvyöhykettä hallitsee armoton Duke (Jürgen Prochnow) rosvojoukkoineen. Madmaxmainen vaeltaja Jake (Jolyon Baker) vaikuttaa ensin olevan mies, joka vain pyrkii selviytymään Duken ikeen alla, mutta hiljalleen hänen taustastaan alkaa paljastua vakavampia motivaattoreita. Mukaan lyöttäytyy myös Lapin alkuasukasta esittävä Doaiva (Fanny Bastien), joka haluaa ryövärit pois sukunsa mailta, sekä luihu kauppamies Dmitri (Matti Pellonpää).

The Last Border - viimeisellä rajalla [3]
The Last Border - viimeisellä rajalla [4]

Kaurismäen selkein inspiraatio tulee italowesterneistä. Tämä toimii hyvässä ja pahassa. Jylhien maisemakuvien ja näyttelijöiden kasvojen lähikuvien yhteenleikkaus on toki hyväksi havaittu jippo. Kuitenkin elokuva on esikuviinsa nähden aivan liian kiltti ja väkivallaton, joten lopullisen yhteenoton odotus ei muodostu läheskään yhtä hurmokselliseksi nostatukseksi kuin Leonen tai Solliman teoksissa, Anssi Tikanmäen rautalankamusiikista huolimatta. Spaguinspiraatioon kuulunee myös suomalaisnäyttelijöiden kankeasti ja käkätellen lausutut repliikit.

The Last Border - viimeisellä rajalla [5]
The Last Border - viimeisellä rajalla [6]

The Last Border ei ole erityisen omaperäinen juonensa kanssa ja elokuva maistuu ennemminkin vain kokeilulta kuin tyydyttävältä genre-elokuvakokemukselta. Jos ei odota mitään uutta ja yllättävää, niin Kaurismäen taito kantaa elokuvaa kyllä eteenpäin, vaikkei annakaan mitään erityistä. Suomalaiselle isoin ilo on bongata 80- ja 90-luvun tuttuja kulttuurihenkilöitä sivuosista. Duken jengiläisiin kuuluu niin Juice Leskinen, Mato Valtonen, Jussi Lampi kuin Kari Väänänen.

**½--
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (6)
 JSSMTPKKPITM
  3.0 3.5 2.0 3.5 2.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -2 (8)
25%
The Last Border - viimeisellä rajalla (1993)  The Last Border - viimeisellä rajalla (1993)The Last Border  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13