Caroline Munro
Night Visions Maximum Halloween 3015
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13

A Nightmare on Elm Street (1984)

Painajainen Elm Streetillä

aka Les griffes de la nuit; Nightmare - Mörderische Träume; Pesadilla en Elm Street; Freddy 1 - Les griffes de la nuit; Nightmare - Dal profondo della notte; Terror på Elm Street

A Nightmare on Elm Street #1 A Nightmare on Elm Street #2

Wes Craven löysi urallaan käänteentekevän idean luettuaan lehtijutun kaakkoisaasialaisista pakolaisista, jotka kuolivat liian intensiivisiin painajaisiin. Muuten terveet nuoret miehet kantoivat niin mittavia traumoja Pol Potin hallituskauden hirmutöistä, että kehittivät itselleen hengenvaarallisen intensiivisen unihalvauksen.

Sikäli ihmismieli toimimassa itseään vastaan ja unimaailman hyödyntäminen olisivat avanneet ovet paljon omaperäisemmällekin kauhuelokuvalle. Cravenin hittielokuva lopulta on perustason mörkö-jahtaamassa-teinejä -elokuva, joita oli siinnyt 80-luvun puolivälin tienoille mennessä jo riesaksi saakka. Cravenin työssä eksoottiset ja erikoiset ainekset toimivat lähinnä mausteina. A Nightmare on Elm Street erottuu silti edukseen monista aikakauden amerikkalaisista kauhuelokuvista monistakin syistä.

A Nightmare on Elm Street [1]
A Nightmare on Elm Street [2]

Keskeinen näistä on tietysti Robert Englundin rooli eräänä 80-luvun ikonisimmista pahiksista, Fred Kruegerina. Craven istutti hahmoon monia omia pelkojaan: nimi tulee hänen koulukiusaajaltaan, veitsikäsi monien alkuperäiskansojen rituaaleista ja ulkomuoto kodittomalta mieheltä, joka säikäytti Cravenin lapsena tuijottamalla häntä pimeänä iltana ikkunasta. Vaikka Englund näkyy ruudulla melko vähän aikaa, tuntuu hänen läsnäolonsa kauttaaltaan läpi elokuvan. Paljon elokuvan tehosta onkin kiinni sen keskeisen antagonistin markkinoinnista - Freddy kiehtoo jo alkukohtauksessa, jossa macgyvermaisesti rakennetaan veitsikättä, ja sitten esittää blondille tytölle tämän olevan silkka uhrilammas ensimmäisessä unimaailmaan sijoittuvassa pannuhuonejaksossa. Yleisö on koukussa viimeistään kun unenomaisen hidastetusti hyppynarua heiluttavat pikkutytöt varoittavat epäkuolleen unihirviön kamaluudesta.

A Nightmare on Elm Street [3]
A Nightmare on Elm Street [4]

Nykypäivänä saattaa olla haastavaa katsoa itse elokuvaa ohi Freddyn. Jatko-osat ovat kehittäneet tuolle häijylle käkättäjälle tarkan taustatarinan ja tehneet hänestä humoristisemman hahmon, vaikka ensikosketus hirviöön ja tämän sadistiseen kissa-ja-hiiri -leikkiin toimiikin paremmin kun kaikkea hänen toiminnassaan ei ole selitetty puhki. Ensimmäisessä osassa Englund käyttää vielä hahmon tulkitsemiseen enemmän uhkaavaa mimiikkaa ja härskejä seksuaalisia eleitä kuin hupsuja one-linereita. Silti hänessä on jotain lasten huvittamiseen tähtäävää setämäisyyttä esimerkiksi lapsellisen oloisessa demonstraatiossaan, jossa hän maanisesti virnuillen leikkaa vihreää verta vuotavia sormiaan irti.

Mutta elokuvan suosiota ei voi laskea pelkästään yhden hahmon varaan. Craven on osannut olla nuorisokulttuurin hermolla, ja MTV:n läpilyönnin seurauksena tuona aikana musiikkivideoestetiikka oli hyvin pinnalla. Jyrkkien kuvakulmien ja pehmeän surrealismin kyllästämät univisiot olivat täysin teiniyleisön omaksumaa kuvakieltä. Nappivalinta oli myös noukkia 21 Jump Street -sarjasta tuttu kaunis poika Johnny Depp ensimmäiseen valkokangasrooliinsa. Hahmogalleria on aikansa slasher-elokuvalle tavallistakin tavallisempi, mutta perusraamit pitävät Cravenin haasteellisemmat ajatukset hyvin kasassa.

A Nightmare on Elm Street [5]
A Nightmare on Elm Street [6]

Kauhufaneja ilahduttaa elokuvan tarkka erikoisefektityö silpomiskohtauksissa. Etenkin Tinan (Amanda Wyss) räyhäävän väkivaltainen unikuolema hämmästyttää vielä yli 30 vuoden jälkeenkin. Lisäbonuksena genre-elokuvan ystäville on pääosaan merkitty b-elokuvatähti John Saxon. Ennen usein käytetty tärppi oli heittää elokuvan tutuin naama epäkiitolliseen rooliin teinipäähenkilön ankarahkona isänä. Onneksi Saxonkin saa lopussa enemmän tehtävää, kun rationaaliset yritykset suojella jälkikasvua aiheuttavat Nancyn näkökulmasta vain möhläyksiä toinen toisensa perään.

Kiltin päähenkilö Nancyn (Heather Langenkamp) keskeiseksi motivaatioksi alkaa muodostua saada hänen isänsä uskomaan Kruegerin yliluonnollisiin kykyihin. Hän on kuitenkin se luotettavampi vanhempi alkoholisoituneen ja kyynisen äidin sijasta. Kauhu on luotu melko kiinnostaviin dysfunktionaalisen perheen ongelmien lomaan. Freddy hakee kostoa pelaamalla juuri vanhempien huonoimmat ominaisuudet hyödykseen.

Kuten monessa teinislasherissä, pohjalla oleva pelko on siinä, että aikuistumisen kynnyksellä oleva nuori ei kykene vaikuttamaan omaan tai lähipiirinsä kohtaloihin. Nancy joutuu toistuvasti seuraamaan vierestä, kun Freddy teurastaa riemuissaan tytön lähimmäisiä. Luottamus petetään, kun jopa turvallisuutta vartioimaan asetettu poikaystävä paljastuu silkaksi nahjukseksi.

A Nightmare on Elm Street [7]
A Nightmare on Elm Street [8]

Cravenin tavaramerkkeihin kuuluu saalistajan ja saalistettavan välisten pöytien kääntäminen loppukohtauksessa. Petomainen Freddy on lopulta tosimaailmaan juurrettuna kömpelön oloinen ja epäonnistuvainen hahmo, pahis kuin Yksin kotona -elokuvista. Epävarmoille teineille tulee varmasti selväksi että itsevarmankin pinnan alla itse kukin on yhtä lailla tumpelo kuin hekin kokevat aluksi itsensä.

Toinen elokuvan kantava teema ovat näyt ja aistiharhat, jotka piinaavat Nancyä, kunnes hän oppii, ettei niiden ja tosimaailman välillä käytännössä ole rajapintaa. Unimaailma on sikäli yhtä tosi kuin tosikin. Tämä havainto tuo mukanaan myös turhauttavan loppukohtauksen, joka ei lopulta anna selkeää pistettä Nancyn kehitykselle tytöstä itsevarmaksi naiseksi. Teemojen ratkaisemisen sijaan kauhusaagan mahdollinen jatkaminen alkoi olla jo tuottajien silmäkulmassa. Siispä pedon annettiin elää.

****-
keskiarvo
toimitus
3.67/5.00 (12)
 JSSMTPJMKKJM*MHMMMK*EMPITM
  4.0 3.5 4.0 4.0 4.0 4.0 4.0 3.0 3.5 3.0 4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.91/5.00 (17)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  58 (130)
45%
A Nightmare on Elm Street (1984)  A Nightmare on Elm Street (1984)Painajainen Elm Streetillä  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13