Caroline Munro
Night Visions Maximum Halloween 3015
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13

The Exterminator (1980)

Exterminator; Teloittaja; The Exterminator - Teloittaja

aka El exterminador; Exterminator: Le droit de tuer; Le droit de tuer; Exterminator; Exterminator - Strade di piombo; Utrotaren

The Exterminator #1 The Exterminator #2

Amerikkalaisen yhteiskunnan yleinen henki heijastuu varsin hyvin vigilantismielokuvissa. 70-luvulla murehdittiin urbaaneiden alueiden murenemista vaarallisiksi rikollisuuden pesiksi. Elokuvissa oman käden oikeuden harjoittaminen muodostuu surulliseksi seuraavaksi askeleeksi jo valmiiksi käynnissä olevassa väkivallan kierteessä. Suoraviivaisemmalla 80-luvulla puolestaan yksilö on kaiken keskipiste, ja moraalisesti oikeutettu nitistämään näyttävästi ympäriltään kelmit parantaakseen itselle valtaamaansa aluetta. Vedenjakajana näiden kahden näkökulman välissä on vuosikymmenen vaihteessa valmistunut The Exterminator.

The Exterminator [1]
The Exterminator [2]

Ohjaaja James Glickenhaus on ennemmin ideanikkari kuin vahva tarinanrakentaja. Tämän osoittaa myös hänen toinen Vietnamin sotaa uusivista sankareista kertova elokuvansa McBain (1991). Myös The Exterminatorista tekee muistettavan kourallinen yksittäisiä kohtauksia ennemmin kuin epäkoherentiksi jäävä kokonaisuus. Eräs muistettavimmista tapahtumista nähdään heti alun sotamuistossa, kun Vietkongin vangiksi jääneeltä amerikkalaissotilaalta leikataan pää irti. Onneksi muut vangit pelastuvat samalta kohtalolta sotilas Michael Jeffersonin (Steve James) sankarillisen pelastusoperaation ansiosta.

The Exterminator [3]
The Exterminator [4]

Tapauksesta jää John Eastlandille (Robert Ginty) sanaton kiitollisuudenvelka. Noin vuosikymmentä myöhemmin 70-luvun lopun New Yorkissa jengiläiset hakkaavat Jeffersonin henkihieveriin. Kun kaverilta on epäreilusti riistetty mahdollisuus arvokkaaseen soturikuolemaan, päättää Eastland lähteä kostoretkelle. Hän nitistää ensin Jeffersonin pieksäneet pikkunilkit, mutta havaitsee väkivallan jälkien johtavan sylttytehtaalle. Siispä hän laajentaa kostoprojektiaan askel askeleelta isommille kihoille, joiden takia New York on niin hengenvaarallinen syntien pesä. Parittajat, raiskaajat, rikollispomot, kaikki saavat kylmää kyytiä.

The Exterminator [5]
The Exterminator [6]

Teloittaja-liikanimen saaneen vigilantistin edesottamuksia tutkii rikosetsivä James Dalton (Christopher George), jolla on myös omakohtaista sotakokemusta Koreasta. Elokuvassa asetellaan eri sotien erilaisia taktiikoita käyttävät veteraanit vastatusten ensimmäisen Rambon (1982) tapaan. Mutta myös elokuvan pitkäveteisimmät hetket vietetään Daltonin seurassa, kun tämä yrittää raakojen murhien tutkimuksen ohella rakentaa normaalia elämää ja kenties suhdettakin viehättävän rikostutkija Megan Stewartin (Samantha Eggart) kanssa. Läskiksihän kaikki menee, sillä Teloittaja tuottaa lisätunteja töissä ja alati enemmän vaivaavan tunteen otsalohkossa.

The Exterminator [7]
The Exterminator [8]

Väkivallan vihollisen (1974) tapaan Glickenhaus vihjaa, että vigilantismi on kyseisessä tilanteessa moraalisesti oikeutettua. Elokuvan kuvaama nuhjuinen New York on aivan yhtä raaka, armoton ja perusluonteeltaan viattomia tuhoava kuin Vietnamin sota. Vaikka Teloittaja käyttää äärimmäisen raakoja niksejä, on yhteiskunnalle parasta, että gangsterit työnnetään lihamyllyyn ja parittajat sekä heidän asiakaskuntaansa hyväksikäyttävät raiskaajat saavat puhalluslampusta.

Hidastempoisen elokuvan pahamaineisuuteen liittyy vahvasti sen väkevä juliste (tai vhs-kansi), jossa mystinen kypäräpää heiluttaa liekinheitintä. Varsinaisesti liekinheitintä käytetään vain yhdessä kohtauksessa ohimennen uhkailuvälineenä ja Teloittajakin esiintyy pääasiassa omilla kasvoillaan. Mutta julisteen hieno visuaalinen ilme varmasti sai yleisön tarttumaan hieman vaatimattomaksi jäävään vigilante-elokuvaan. Vuoden 1984 (huomattavasti 80-lukulaisemmassa) valmistuneessa jatko-osassa liekinheitintä käytetäänkin sitten oikein olan takaa. Vigilantistielokuvien muuttumisen värikkäämmiksi yksilöseikkailuiksi saattoi siis tapahtua ilmapiirimuutoksen lisäksi myös rahallisista syistä.

***--
keskiarvo
toimitus
3.09/5.00 (11)
 JSSMJLTPJMJM*MMMK*EMPITM
  2.5 3.5 3.5 3.5 3.5 2.5 3.5 2.5 3.0 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.72/5.00 (9)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  10 (48)
21%
The Exterminator (1980)  The Exterminator (1980)Teloittaja  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13