Caroline Munro
Uuno Bond - Talo, jossa ei leikitä: katsaus suomalaisen elokuvasensuurin merkkitapaukseen
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7

Kauniita linjoja

Ennen kuin videoelokuvien tulo valjasti Paasilinnan ristiretkelleen, pyyhki Suomen yli huimaava misantropian aalto. Koko kansan mielenterveys oli vaarassa. Puolisen vuotta sen jälkeen, kun Pier Paolo Pasolinin osittain poltettu ruumis päätyi poliisien käsiin, päätettiin Suomessa hänen viimeiseksi jääneen elokuvansa Salò - Sodoman 120 päivää (Salò o le 120 giornate di Sodoma, 1975, otsikkokuva) täyskiellosta. Ajat kuitenkin muuttuivat. Vuonna 2001 Helsingin Sanomien kriitikko Helena Ylänen kuvaili, kuinka Salo "on kuin kaunis veistos, tyyni ja hiljainen, ja sen linjat ovat klassisen puhtaat." Tosin joitakin yhä tänäkin päivänä kuvottaa elokuvassa nähtävä paskan syöminen kaunislinjaisella lusikalla. Outona yhteensattumana vuosi jona elokuva valmistui, on se sama, jona allekirjoittanut syntyi maailmaan. Alkoi taaperon matka kohti elokuvaharrastusta. Elettiin Paasivuorta seuranneen Jerker A. Erikssonin kolmekymmenvuotista valtakautta (1966-1996), jota leimasi vapaampi suhtautuminen tabuihin aiheisiin.

Suomi kuunteli lintukodossaan "El Bimboa" ja koki kotimaisen elokuvatuotannon romahduksen. Kosmos-Filmi ei arkaillut vaan tarttui tuumasta toimeen ja hyödynsi suosiotaan kasvattaneen vasemmiston tarjoamaa potentiaalia itä-eurooppalaisen elokuvan levittämisessä. Älyllinen elokuva oli pop, joskin Uuno hallitsi katsojatilastoja. Kriitikoiden pöydät täyttyivät vodkapulloista, jotta tilanne muuttuisi. Aina silloin tällöin valkokankaille ilmestyi joku ulkomaalaisista kohuelokuvista leikattuna tai ehjänä (esimerkiksi paheksuttu Viimeinen tango Pariisissa, 1972, sai Suomessa teatterilevityksen sensuroimattomana). Aina kun sensorit antoivat periksi tuuman, halusivat levittäjät toisenkin. Valtava määrä lajityyppielokuvaa odotti pääsyään suomalaisten silmien eteen. Näihin lukeutuivat useat spagettiwesternit, taistelulajielokuvat sekä muut sen tyyliset tuotannot, jotka sensorien mukaan saattaisivat vaikuttaa yhteiskunnan raaistumiseen ja oli siksi kiellettävä. Heidän mukaansa riskinä oli, että peräkylän härmäläiset punaniskat tai vasemmistoradikaalit alkaisivat Bruce Leen nähtyään potkia toisiaan naamaan. Samankaltainen ideologia ulottui myös kauhuelokuviin (etenkin Hammerin tuottamiin), joiden pelättiin tuhoavan katsojien mielenterveyden. Esimerkiksi psykologinen kauhuelokuva Säikäyttäkäämme Jessica hengiltä (1972) julistettiin pannaan, koska se pystyi kauhua herättämällä vaikuttamaan mielenterveyttä vahingoittavasti.


VHS voittaa Kekkosen

Magneettinauha muutti paljon. Kuka tahansa 60-luvulla syntynyt oli nähnyt sekä kylmän sodan näivettymisen suomettumiseksi että Vietnamin sodan päättymisen. Vihdoin aivan 70-luvun lopulla Yhdysvallat solmi diplomaattiset suhteet kommunistisen Kiinan kansantasavallan kanssa ja Suomessa Harri Holkerin vetämä poliittinen kokoomus sai jalansijaa eduskuntavaaleissa. Tuskin Kekkonenkaan silti aavisti tehdessään historiallisen poliittisen matkan Länsi-Saksaan keväällä 1979 (kuva), että jo joihinkin tuhansiin talouksiin sinä vuonna ostettu keksintö avaisi pian maailman henkiset rajat paljon sujuvammin kuin hän tai yksikään virkamies ponnisteluineen.

Jo vuosisata aiemmin, 1800-luvulla, oltiin otettu ensiaskeleet kohti magneettinauhan keksimistä. Kehitys oli hidasta, mutta varmaa. Vuosikymmenet kuluivat, mutta aivan Paasivuoren VET:n puheenjohtajuuden loppupuolella 60-luvulla oltiin jo lähellä täysin uudenlaista tapaa kokea maailma. Tätä ennen elokuvien näyttäminen oli raskas prosessi, joka vaati hankalasti käytettävää kalustoa. Asia alkoi muuttua, kun halki 70-luvun kehitys kiihtyi kotiprojektoreista kohti kuluttajille suunnattua videonauhaa. Kuitenkin vielä keväällä 1979 uutismedioiden keskittyessä Kekkosen valtiovierailuun, ei medialla ollut mitään mahdollisuutta ymmärtää kuinka kahden eri videoformaatin, Betamax (kuva) ja VHS, välille syttynyt sota pian muuttaisi kansakunnan luonnetta. Sodan voitti varsin nopeasti VHS. Vuoden loppuun mennessä Suomessa myytiin joitakin tuhansia videonauhureita.

Sivu:

1 2 3 4 5 6 7