Caroline Munro
Italia violenta - osa 4: Luc Merenda
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Il conto è chiuso (1976) :: The Last Round

aka I anametrisi arhizei; In den Klauen der Mafia

Il conto è chiuso #1 Il conto è chiuso #2

70-luvulla urakalla rikoselokuvia tehtailleen Stelvio Massin The Last Round sijoittuu miehen filmografiassa ajallisesti Mark-sarjan (1975-1976) ja Maurizio Merli -vetoisten krimien väliin. Massin tuotannossa The Last Round on hieman poikkeuksellinen tekele, josta voi aistia kunnianhimoisen halun saada aikaan normaalia eeppisempi rikostarina.

Perusjuoneltaan elokuva on kuitenkin kovin tuttu: yksinäinen kulkuri saapuu rikollissyndikaattien hallitsemaan kaupunkiin ja ryhtyy usuttamaan ryhmittymiä toistensa kimppuun. Juoni on yksi käytetyimpiä ja siitä voidaan vetää pienen mutkan kautta looginen yhteys esikuvaansa Akira Kurosawan Yojimboon (1961). Stelvio Massi työskenteli Sergio Leonen kameramiehenä A Fistful of Dollarsissa (Per un pugno di dollari, 1964), joka joutui aikoinaan pienoisiin vaikeuksiin plagioinnista.

The Last Round jatkaa häpeilemättä samalla linjalla ja on kuin krimigenreen sijoitettu Yojimbo tai A Fistful of Dollars (1964). Elokuvan valmistusvuoden aikoihin juonirakennelmasta oli tosin tullut jo klisee ja se oli ryöstöviljelty muun muassa lukuisissa spagettiwesterneissä. Elokuvan esikuvana voidaankin pitää enemmän spaghettiwesternejä kuin itse alkuperäisteosta, sen verran tuttuja lainauksia löytyy kohtauksista, väkivallanteoista tai henkilöiden maneereista.

Il conto è chiuso [1]
Il conto è chiuso [2]

Keskushahmoina tarinassa ovat kovin perinteiset roolihahmot: Luc Merendan äärivastenmielisen rikollispomon vastapainoksi Carlos Monzón on taas oikeamielisen kulkurin stereotyyppi. Kliseisyydestä huolimatta The Last Roundin nautittavin jännite piilee juuri Merendan ja Monzónin välisissä kohtaamisissa. Tässä kisassa Luc Merenda vetää selkeästi voiton kotiin - kaikessa vastenmielisyydessään. Aseita hiplaileva, sivistynyt ja ala-ikäisiin tyttöihin kiinnostuksensa suunnannut virnuilija on ääriturmeltuneen yksilön karikatyyri. Merendan uralla rooli on yksi mieleenpainuvimpia sen luoman huiman kontrastin vuoksi.

Katu-uskottavuutta nyrkkitappeluihin tuo Carlos Monzón, joka tosielämässä oli yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä keskiraskaan sarjan nyrkkeilijöitä. Argentiinalaisnäyttelijän väkivaltaa tihkuvasta henkilökohtaisesta elämästä kannattaa mainita muutamalla lauseella. Aktiiviaikoinaan Monzón menetti ensin velipoikansa ampumisvälikohtauksessa; joitain vuosia myöhemmin taas vaimo ampui häntä jalkaan "vahingossa". Carlos Monzón jatkoi hurmeisen jetset-elämänsä parissa vuoteen 1989 asti, jolloin mies heitti vaimonsa parvekkeelta alas kuolemaan. 11 vuoden vankilatuomio päättyi ennenaikaisesti vuonna 1995 kuolonkolarissa, jossa menehtyi Monzónin lisäksi hänen naisystävänsä ja vartija.

Il conto è chiuso [3]
Il conto è chiuso [4]

70-luvun jälkipuoliskolla poliziotteschi-genre siirtyi yhä toiminnallisempaan suuntaan, Violent Naplesin (Napoli violenta, 1976) kaltaisten menestysten viedessä tyylilajia eteenpäin. Ilmestymisvuotensa yleiseen trendiin verrattuna The Last Round onkin kuin tuulahdus menneistä vuosista: se luottaa suurelta osin hahmo-vetoiseen tarinaan ja sisältää paljon poliittista ja yhteiskunnallista kannanottoa.

Onkin valitettavaa, ettei elokuva kykene tuomaan mitään uutta aihepiiriinsä. Sen suurimmat ongelmat juontuvat juuri juonen kuluneisuudesta johtuvasta yllätyksettomyydestä, jota pahentaa päälleliimatun oloinen loppuratkaisu. Kokonaisuuden toimimattomuudesta huolimatta elokuva sisältää runsaasti genrelleen sopivaa kamerallista tyylittelyä ja erään armottoman tylyn kohtauksen, joka jää väistämättä mieleen.

Versioinfo (3.9.2016):

NoShamen yhdyvaltalainen The Last Round -dvd on kelpo julkaisu, josta löytyy englannin- ja italiankielinen ääniraita. Kuvaformaattina on 1.85:1 -anamorfinen laajakuva. Ekstrojakin löytyy muutama, joista valitettavasti mieleen jää vain turhahko Luc Merendan antiikkipuodissa tehty haastattelu, jossa ei paljon elokuvista puhuta. Mukavana lisänä on koteloon pakattu cover-kappaleita sisältävä "Funky Cops & Hard Boiled Girls" -soundtrack-cd.

Elokuvasta löytyy myös erittäin harvinainen kotimainen vhs-julkaisu (linkki).

***--
keskiarvo
toimitus
2.83/5.00 (3)
 JLTPJM
  3.0 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8