Caroline Munro
Berlinale 2017
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Na srebrnym globie (1988) :: On the Silver Globe

aka The Silver Globe; Le globe d'argent; Sur le globe d'argent; Sul globo d'argento; Der silberne Planet

Na srebrnym globie #1 Na srebrnym globie #2

Andrzej Zulawskin vuosina 1975-77 kuvattu On The Silver Globe olisi ehkä ollut ohjaajansa pääteoksia, jolleivät Puolan viranomaiset olisi varoittamatta keskeyttäneet elokuvan kuvaukset, ja sitten tuhonneet käsikirjoitukset, rekvisiitan, lavasteet ja puvut. Maasta salakuljetetun kuvatun materiaalin perusteella elokuva saatiin täydennettyä kommunismin kaaduttua, mutta valmistunutta elokuvaakaan ei ole vuosien saatossa kohdeltu hyvin. Suurin osa versioista on rumien värifilttereiden läpi suodatettu ja koosteeltaan epämääräisiä. Nyt kuitenkin elokuva on entisöity mahdollisimman lähelle alun perin tarkoitettua muotoaan.

Na srebrnym globie [1]
Na srebrnym globie [2]

Övereiden värien sijaan elokuva hyödyntää restauraatiossaan kelmeää valoa luodakseen vieraan planeetan tuntua. Kuvauspaikkoina on eläviä maisemia; aaltoileva merenranta, metsä, niitty ja luoto, jotka ikään kuin hengittävät planeetan mukana. Suuret salaisuudet paljastuvat syvällä luolassa. Elokuvassa kuvataan uuden maailman ensimmäisiä asukkaita, jotka joutuvat epähuomiossa toistamaan ihmiskunnan alkuhämärän suuria kertomuksia, myös raamatullisia tarinoita. Alkuperäisistä astronauteista tulee hiljalleen jumalhahmoja ja klaaniensa johtajia. He eivät ikäänny kuten seuraajansa ja jälkeläisensä, jotka alkavat pitää heitä velhoina. Heidän ympärillään kokonaiset sukupolvet taistelevat, lisääntyvät ja kuolevat.

Na srebrnym globie [3]
Na srebrnym globie [4]

Koska alun perin kaavailtu elokuva on jäänyt torsoksi, on varsinainen lopputulos luonteeltaan kahtiajakautunut; se on osaltaan myös artefakti lopullisesti toteutumattomasta elokuvasta. Etenkin loppua kohti alkaa elokuvassa ilmetä yhä enemmän puuttuvia kohtauksia, joiden sisällön lukee kertojaääni samalla kun kuvataan modernin Varsovan ihmisvilinää. Tämä tuntuu melko antielokuvalliselta keinolta. On vaikea sanoa, miten aukot olisi pitänyt täyttää, mutta tällaisenaan ratkaisu vie huomiota pääelokuvan alta.

Puuttuvat kohtaukset myös muuttavat pääelokuvan luonnetta. Kun pahan muukalaisrodun esittelykohtausta ei ole kuvattu, onkin yllättävää kun selostuksessa aletaan puhua pahoista telepaattisista lintuihmisistä, jotka siittävät ihmisnaisten kanssa puoliverisiä sotilaita, ja vielä oudomman tuntuista kun näitä otuksia alkaa oikeasti näkyä elokuvassa ilman että se on erityisen kummallista hahmojen mielestä.

Na srebrnym globie [5]
Na srebrnym globie [6]

On sanottava suoraan, ettei elokuva ole helppoa seurattavaa. Sen monet hahmot menevät helposti sekaisin keskenään, sillä vuosien saatossa heidän ulkomuotonsa muuttuu. Erilaisissa jaksoissa on erilainen tunnelma musiikinkäyttöä myöten. Zulawski myös tahallaan yllättää ja hämää katsojaansa. Kuvaan saattaa ilmaantua lintuihmisten oma kaupunki, tai madmaxmäistä autolla revittelyä pitkin aromaisemaa.

Mutta Zulawski ei ole helpoimpia elokuvantekijöitä muutenkaan, ja hänen monikerroksiset allegoriansa aukeavat usein vasta monen katselukerran jälkeen, tai ohjaajan asuttaman yhteiskunnan tilannetta tutkittua. Elokuvan mittakaavaa ei myöskään voi kiistää, sillä se tuo vuorotellen mieleen niin Solariksen kuin Excaliburin kaltaiset genret äärirajoilleen vievät eepokset. Syklisessä muodossaan tarina muistuttaa myös Gabriel García Márquezin kirjaa Sadan vuoden yksinäisyys.

Na srebrnym globie [7]
Na srebrnym globie [8]

Keskeisessä asemassa ovat myös alussa astronauttien pukuihin kiinnitetyt kamerat. Nämä antavat tekosyyn kuvaaja Andrzej Jaroszewiczille käyttää näkökulmaotoksia ja näyttäviä käsivarakamera-ajoja. Kuvamateriaalia tarkkaillaan lopulta yllättäen planeetan päälle ilmaantuvalta avaruusasemalta. Täten elämä planeetan pinnalla on elokuvantekoa, ja myös astronautteja seuraavan kulttuurin jäsenet omaksuvat osansa tässä; he kutsuvat itseään näyttelijöiksi.

Elokuvan moraalinen opetus on näyttää, miten ja mihin tarkoituksiin poliittisia ja uskonnollisia systeemejä luodaan, ja miten ne riistäytyvät helposti hallinnasta ja alkavat elää omaa elämäänsä. Empatia, toivo ja järki unohtuvat lopulta, samoin kuin kyky onneen ja rauhaan. Korruptoituneessa muodossaan uskonjärjestelmille ei voi enää kukaan mitään, kun ne rynnivät eteenpäin yksittäisistä ihmisistä välittämättä.

Na srebrnym globie [9]
Na srebrnym globie [10]

Juuri Zulawskin vihjaama uskonnollisen ja hallinnollisen korruption yhteys oli liikaa kommunistisen Puolan viranomaisille, jotka viimein karkoittivat ohjaajan lopullisesti. Zulawski kuvasi tätä fiaskoa seuranneen elokuvansa Possessionin (1981) Ranskassa ja Länsi-Saksassa. Tuossa elokuvassa on nähtävissä myös ohjaajansa maattomuuteen liittyvän ahdistuksen purkamista ja epätoivoa tutkainta vastaan potkimisen mahdottomuudesta.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.75/5.00 (2)
 PIJL*
  3.5 4.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Na srebrnym globie (1988)  Na srebrnym globie (1988)On the Silver Globe  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8