Caroline Munro
Uuno Bond osa III - Vietnam, Kuinka elokuvien vihreä baretti valloitti Suomen
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6


Uuno Bond - osa III - Vietnam

Kuinka elokuvien vihreä baretti valloitti Suomen


"Our resistance will be long and painful, but whatever the sacrifices, however long the struggle, we shall fight to the end."
-- Ho Chi Minh, joulukuu, 1946

Keväällä 1975 alkoi se mitä maailman politiikassa oli jo hetken aikaa uumoiltu. Pohjois-Vietnamin joukkojen suuntaama raskas tykistötulitus kohti Saigonia merkitsi Vietnamin yli kolmekymmenvuotisen sodan konreettista loppua, sekä mittavaa henkistä tappiota amerikkalaisille. 60-luvun puolivälin jälkeen alkanut ja helpoksi kaavailtu "etsi ja tuhoa" -retki oli kehittynyt turhauttavaksi taisteluksi viidakoissa ja konkretisoitui lopulta amerikkalaisten joukkojen vetämiseen pois maasta 70-luvun taitteesta alkaen, ja lopulta myös Saigon evakuoitiin pohjoisen joukkojen saavuttaessa suuret kaupungit. Kotiin sodan jäljiltä palasi sen kiivaimpina vuosina kymmeniä tuhansia amerikkalaisia ruumisarkkuissa sekä miehiä ilman raajoja. He jättivät taakseen miljoonia vietnamilaisia kuolleita tuomatta oikeastaan mitään hyvää mukanaan.

Yksi sodan uhreista oli entinen suomalainen SS-upseeri Lauri Törni (kuva). Hänen luunsa jäivät maatumaan vuosikymmeniksi elämää kuhisevaan viidakkoon Quang Namissa ennen kuin ne löydettiin 90-luvun lopulla. Sota, jossa hän menehtyi, ei kuitenkaan koskaan oikein loppunut. Suomettuneessa, punaväritteisessä Suomessa sen todellinen vaikutus näkyi 80-luvulla modernin kulutusyhteiskunnan syntynä, jolloin amerikkalaiset sotaveteraanit tuotiin takaisin maailmaan sankareina, kiitos elokuvien.

Sivu:

1 2 3 4 5 6