Caroline Munro
Uuno Bond osa III - Vietnam, Kuinka elokuvien vihreä baretti valloitti Suomen
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6


Vanhan Suomen viimeinen kuulutus

"Shout Lauri Törni's name... Son of Finland and a Green Beret! May you rest in peace at last!"
-- lauloi Sabaton, kevät 2014.

Vanhan Suomen taistelu amerikkalaista barettia vastaan päättyi jotakuinkin joulukuun lopulla 1995, kun YLEn silloinen toimittaja Tutteli Tiivola (nyk. Hammermann) piti katsojia valistavan kolmen minuutin luennon Vietnamin sodan syistä ennen Ilmestyskirja. Nyt. -elokuvan tv-ensi-iltaa. Se oli muistutus vasemmistolaisten ylläpitämistä asenteista, mutta myös Hammermannin viimeinen työpäivä, sillä hän sai potkut juonnon takia. Vieläkin on epäselvää johtuiko se itse kuulutuksen asenteesta vaiko siitä, että lukematon määrä käsin ajastettuja videonauhoituksia meni kuulutuksen takia poskelleen poikien tukun valituksia. Joka tapauksessa Suomi siirtyi aikaan, jossa valtiollisen televisiokanavan kuuluttaja ei kertoisi katsojille mitä ajatella.

Suomessa oltiin jo jonkin aikaa omaksuttu angloamerikkalaista kulttuurivalistusta. Toki Ronald Reaganin vierailu 80-luvun lopulla poiki yhä YLEllä närää ja negatiivista uutisointia. Sitten murtuikin jo muuri, ja se mikä oli tunnettu koko Kekkosen ajan Neuvostoliittona, romahti. Vietnam-elokuvien ja -pelien rinnalle ilmaantui lähes samana yönä kuin puskista myytti Törnistä suomalaisena Vietnamin sodan legendana. Hänen nimensä löysi nyt tiensä päivä- ja viikkolehtien, kuten Seuran ja Ilta-Sanomien, artikkeleihin. Kesällä 1999 tapahtui vihdoin sekin ihme, että tämän mystisen miehen ajan syömät jäänteet löydettiin rinteeseen tuhoutuneen helikopterin luota. Tosin esiin kaivettuja luita ja hampaita ei kyetty kunnolla erottelemaan toisistaan, joten viimeiseen lepopaikkaansa päätyi jonkinlainen Törnisekasikiö, joka koostuu kolmesta eri ihmisestä. Yhtä kaikki tarina sai päätepisteensä ja siitä eteenpäin Törni-kirjoja on ilmestynyt lukuisia. Yksi keskeisimmistä lienee J. Michael Cleverleyn teos Born A Soldier: The Times And Life Of Larry Thorne, joka tiivisti vuonna 2002 Törnimyytin yksiin kansiin suomalaisen ja amerikkalaisen sotahistorian yhteiseksi sankaritarinaksi. Valtiovierailullaan vuonna 2016 Suomen puolustusministerille Jussi Niinistölle olikin luontevaa laskea Arlingtonissa, Virginiassa, kukkaseppele juuri Törnin haudalle.


Sota hyvin kaikki hyvin

Toukokuussa 1969 sotilaiden rämpiessä armottomassa vihollistulessa ylös Ap Bian kukkuloita Vietnamin keskiosissa, luotien tehdessä vierustovereista jauhelihaa, ei kukaan osannut haaveillakaan siitä päivästä, jona sota voitettaisiin elokuvien, kirjojen ja tietokonepelien voimin. Edwin Starrin tulkitseman sodanvastaisen klassikon muunnellut sanat "War, huh, yeah, What is it good for, Absolutely EVERYTHING", olisivat kuitenkin tänä päivänsä lähempänä todellisuutta, kuin alkuperäislaulun pessimismi.

Meistä suomalaisistakin tuli lopulta voittajia, kun hylkäsimme Setä-Lenin -laulut ja saimme tietokonepeleissä käsiimme virtuaaliaseet sekä käskyn tappaa kommunisteja. Indokiinan alueella vuotanut veri ja sinne pudotetut 7 662 000 tonnia räjähteitä eivät totisesti menneet hukkaan. Seuraavan kerran astuessaan Starbucksiin voikin onnitella itseään onnistuneesta kampanjasta, sikäli jos on sattunut nauttimaan hampurilaisista tai amerikkalaisista elokuvista osana kulttuurivallankumousta.

Jos Kekkoselta olisi kysytty, olisivat meille suomalaisille riittäneet Uunot ja Bondit, sekä hapankaali. Turhan kumartelun sijaan uuden sukupolven televisioihin ilmestyi kuitenkin John Rambo. Häntä lainaten: "fuck the world."

Sivu:

1 2 3 4 5 6