Caroline Munro
Sonny Chiba - Osa 2: Varhaisvuodet II
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

New 7 Color Mask (1960)

aka Shin nana-iro kamen; Spectral Mask; Spectrum Mask; New Seven Color Mask

New 7 Color Mask #1 New 7 Color Mask #2

Sonny Chiban ura sai rakettilähdön vuodenvaihteessa 1960. Toei oli edellisvuonna lyöttäytynyt yhteen Nippon Educational Televisionin (nykyään TV Asahi) kanssa tuottaakseen ensimmäisen supersankaritelevisiosarjansa 7 Color Mask. Sarja starttasi kesällä 1959, mutta ajautui yllättäviin ongelmiin pääosaesittäjä Susumu Namishiman jätettyä roolinsa kesken tuotannon. Toei paikkasi tilanteen asettamalla ensikertalaisen Chiban Namishiman rooliin. Sarja nimettiin muutoksen yhteydessä uudelleen New 7 Color Maskiksi ja sen ensimmäinen jakso esitettiin 7.1.1960.

New 7 Color Mask [1]
New 7 Color Mask [2]

Chiba on sarjassa tuplapistooleja heilutteleva supersankari 7 Color Mask, siviilipersoonaltaan Etsivä Ran. Smokkiasuinen yksityisetsivä taistelee maailmanrauhan puolesta sarjakuvamaisia superroistoja vastaan. Ranin erikoisuus on naamioitua milloin taksikuskiksi, milloin kodittomaksi vanhukseksi. Etsivällä on ässänä hihassa 7 Color Mask -asu, joka tekee miehestä periaatteessa kuolemattoman.

New 7 Color Mask koostuu kolmesta 6-13 jakson pituisesta tarina-arkista. Ensimmäisessä seikkailussa moukarilla taotulta egyptiläiseltä näyttävä roisto saapuu Japaniin auttamaan superpahis Golden Kingiä. Kaksikon tavoitteena on löytää ja anastaa kätketty kansallisaarre. Muukalaiskammo jatkuu seuraavassa tarinassa, jossa Japania uhkaa "turmenialaisen" valtion perustamiseen tähtäävä terroristiryhmä. Jengin erikoisuus on kylvää ympäristöönsä myrkkykaasua erittäviä hämähäkkejä. Myös kolmannessa ja viimeisessä seikkailussa Japani on ulkomaalaisen uhan alla. Tarinan yksityiskohdat jäävät kuitenkin tältä erää selvittämättä, sillä Toei on hukannut jaksojen negatiivit. Tilanne oli sama jo 80-luvulla, jolloin sarjasta julkaistiin videolla samat 13 ensimmäistä jaksoa kuin äskettäin dvd:llä.

New 7 Color Mask [3]
New 7 Color Mask [4]

New 7 Color Mask vaatii katsojaltaan aivotoiminnan nollaamista. Sarjassa kilttipukuiset naamiomiehet ovat osa normaalia katukuvaa ja poliisivoimat kiittävät kumartaen yksityisetsivän kiikuttaessa kaiken todistusaineiston heidän pöydälleen (tinanapit eivät itse saa ratkaistua ainoatakaan rikosta). Oma hupinsa irtoaa sankarin käppäisistä valeasuista. Peruukit ja tekoviikset menevät vastustajiin joka kerta täydestä ja heidän hämmennyksensä on aina yhtä suuri etsivän nykäistessä valeasun yhdellä ranneliikkeellä päältään. Alta paljastuu tyylikäs musta puku.

Chiba näyttää smokissaan kerrassaan tyylikkäältä, vaikka miehelle ei ole vielä karismaa kertynytkään. Muutamassa jaksossa kuvastoa maustetaan nahkatakilla, jolloin tuloksena on uudelleensyntynyt Akira Kobayashi. 19-vuotias näyttelijä esiintyy kameran edessä itsevarmasti, mikä on yllättävää huomioiden hänen kankeutensa seuraavan vuoden valkokangasdebyytissä Police Department Story: Alibi (1961).

New 7 Color Mask [5]
New 7 Color Mask [6]

Chiba oli voimistelija- ja kamppailulajitaustansa ansiosta oiva veto rooliin, sillä atleettisesti kyvykäs esiintyjä nollasi tarpeen sijaisnäyttelijän käyttöön. Tokusatsu-sarjoissa normaalisti kaikki stuntit supersankariasussa suorittava "pukunäyttelijä" voitiin täten potkia hus helvettiin. Sarja muuttui Chiban myötä myös aiempaa toimintapainotteisemmaksi, vaikkei koreografioilta kannatakaan odottaa ihmeitä.

Chiballa kävi onni päästessään juuri New 7 Color Maskiin, sillä sarja erottuu edukseen tuotantoarvoillaan. Toei suunnitteli julkaisevansa episodit myös teattereissa yhteen leikattuina elokuvaversioina, minkä johdosta tuotantoon upotettiin normaalia enemmän rahaa ja sarja kuvattiin 35-millimetriselle filmille. Chiban epäonneksi tosin ainoastaan Namishiman jaksot päätyivät valkokankaille.

New 7 Color Mask [7]
New 7 Color Mask [8]

New 7 Color Maskin pahin rasite on epäinnovatiivinen käsikirjoitus, joka venyttää tarinoita. Tapahtumat polkevat turhan usein paikoillaan kunnes roistot jäävät aina kiinni siinä vaiheessa kun tarina-arkin on määrä tulla päätökseensä. Minkäänlaista draamallista kaarta ei tarinoihin saada aikaiseksi. Jokainen jakso myös päättyy cliffhangeriin sankarin vaikkapa räjähtäessä taivaan tuuliin, mutta kiipeli kuitataan aina yhtä mielikuvituksettomasti paljastamalla supervoimien pelastaneen naamiomiehen.

Lisäharmina kuvioissa roikkuu toinen etsiväpari, joka koostuu hassun hauskasta viiksiniekasta (Ryuichi Fujiyama) ja rillipäisestä tytöstä (Midori Urano). Kaksikon ainoa funktio on naurattaa keskenkasvuisia ja joutua jatkuvasti kidnapatuksi.

New 7 Color Mask [9]
New 7 Color Mask [10]

Hölmöilystään huolimatta - sekä osittain sen ansiosta - New 7 Color Mask on kohtalaisen viihdyttävää seurattavaa. Sarja jäi vain 26 jakson mittaiseksi, mutta on yhdessä alkuperäisen 7 Color Maskin kanssa toiminut inspiraationa monille myöhemmille televisiosarjoille ja sarjakuville aina Go Nagain Cutie Honeystä Warrior of Love Rainbowmaniin (1972), joka on sarjan epäsuora uusintaversio. Chiba ennätti sarjan jälkeen vielä muutamaan muuhunkin televisiorooliin ennen valkokangasuransa käynnistymistä alkuvuodesta 1961.

Versioinfo (29.8.2017):

Toein tekstittämätön dvd-boksi sisältää sarjan kaksi ensimmäistä tarina-arkkia (jaksot 1-6 ja 7-13) sekä lisämateriaalina kolmannen tarinan ensimmäisen jakson.

**½--
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8