Caroline Munro
Sonny Chiba - Osa 2: Varhaisvuodet II
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Game of Chance 2 (1967)

aka Legendary Lullaby 2; Zoku rokyoku komori-uta

Game of Chance 2 #1 Game of Chance 2 #2

Game of Chance -sarjan ensimmäinen osa ravisteli lajityypin konventiota siinä määrin, ettei se enää tuntunut puhdasveriseltä ninkyo-elokuvalta. Jatko-osa Game of Chance 2 starttaa vastoin odotuksia sitäkin tyypillisemmin lajityypin vakiokuvastoon kuuluvalla kohtauksella, jossa päähenkilö vapautuu vankilasta. Tarinallisesta jatkuvuudesta on samalla otettu luovia vapauksia, sillä edellisen elokuvan lopussa Bungo oli vielä vapaalla jalalla, eikä jatko-osa vaivaudu kertomaan mitä elokuvien välillä on tapahtunut.

Game of Chance 2 [1]
Game of Chance 2 [2]

Bungo on Game of Chance 2:ssa parannuksen tehnyt mies, joka vannoo jättävänsä uhkapelaajan elämän taakseen ja pitävän nuoresta pojastaan (Hiroyuki Sanada) parempaa huolta. Bungo lyöttäytyy yhteen pienen, maata kiertävän kunniallisen klaanin kanssa, joka ansaitsee elantonsa myymällä kankaita ja rihkamaa. Joukkio törmää kuitenkin ennen pitkää öykkäröivään uhkapelaajaklaaniin, joka asettaa Bungon vakaumuksen koetukselle.

Game of Chance 2 edustaa tyylipuhdasta ninkyo-elokuvaa, eli yakuza-elokuvan kunnia- ja velvollisuuskysymyksiä käsittelevää alahaaraa. Teema kiteytyy pikkukaupungissa, jossa kaidalla polulla pysyttelevät kauppiaat purevat hammasta kelvottomien roistojen hankaloittaessa heidän elämäänsä. Päähenkilö joutuu kamppailemaan suonissaan virtaavan yakuzan veren ja hänet joukkoonsa hyväksyneille kauppiaille annetun kaidalla tiellä pysymisen lupauksen välillä. Kiukaalle heitetään lisää vettä vääryyksien lisääntyessä päivä päivältä ja Bungon vanhan ystävän (Kunie Tanaka) päätyessä roistoklaanin palvelukseen.

Game of Chance 2 [3]
Game of Chance 2 [4]

Ninkyo-elokuvien perusteisiin palaaminen ei vähennä Game of Chance 2:n nautittavuutta. Päinvastoin, oli jo aikakin saada Chiba aidon asian pariin. Chiban nuorekas persoona soveltui sekä lapsen kanssa lumihangessa peuhaamiseen että hetkeä myöhemmin suoritettavaan stoalaiseen kävelyyn kohti vihollisen päämajaa lähes varmaan kuolemaan. Siinä missä jälkimmäinen kohtaus löytyy likipitäen jokaisesta Ken Takakuran ja Koji Tsurutan elokuvasta, olisi ensimainittua vaikea yhdistää heidän kunnia-arvoisiin persooniinsa.

Yuichi Ikedan laatima tarina sisältää jälleen runsaasti feminiinisiä painotteita Bungon pojan etsiessä itselleen äitihahmoa. Homma toimii yllättävän hyvin ja melodraama tuntuu täysin hyväksyttävältä genreltä, kun pääosissa ovat Chiba ja palosammuttimen kokoinen tulevaisuuden potkutähti Sanada. Ainoa pahemmin häiritsevä seikka on muutamassa kohdissa elokuvaan kirjoitettu ilmiselvä täytemateriaali sekä tarinan ajoittaiset selittämättömyydet, jotka laittavat pohtimaan onko leikkaamon lattialle jäänyt jotain tarinan kannalta oleellista.

Game of Chance 2 [5]
Game of Chance 2 [6]

Game of Chance 2 ei yllä lajityyppinsä paremmin kirjoitettujen elokuvien tasolle, mutta tarjoaa varsinkin Chiban ja Sanadan ystäville nautinnollisen puolitoistatuntisen. Yakuza-elokuvana Game of Chance 2 ei ole poikkeuksellinen, mutta isän ja pojan suhteen kuvauksena se on aidosti koskettava. Elokuva ansaitsee myös ylimääräisen sulan hattuunsa lähes koko tarinaa hallitsevista lumisista maisemista, joihin istutettuna sarjan perinteikäs teemalaulu kuulostaa entistä komeammalta.

Versioinfo (29.8.2017):

Elokuvasta ei ole virallista dvd-julkaisua. Harmailla markkinoilla kiertävä tekstitetty bootleg-levy pohjaa Toei Channelilla esitettyyn televisioprinttiin.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8