Caroline Munro
Sonny Chiba - Osa 5: Karatevuodet
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11

Return of the Street Fighter (1974)

aka Satsujin ken 2; Duelo en karate; Blood of the Dragon; Sonny Chiba - Der unerbittliche Vollstrecker

Return of the Street Fighter #1 Return of the Street Fighter #2

The Street Fighterin menestyksen jälkeen Toei määräsi alaisensa välittömästi jatko-osan kimppuun. Return of the Street Fighter sai ensi-iltansa huhtikuun lopulla, vajaa kolme kuukautta ensimmäisen elokuvan jälkeen. Ennen vuoden loppua kankailla nähtäisiin vielä kahdeksan muutakin Toein tuottamaa kamppailulajielokuvaa. Karatehanat olivat auenneet.

Return of the Street Fighter [1]
Return of the Street Fighter [2]

Sonny Chiba on Return of the Street Fighterissa jälleen Takuma "Terry" Tsurugi, pahalla asenteella varustettu palkkasoturi, joka elokuvan alussa nujakoi kokonaisen poliisiaseman miesvahvuuden ja neutralisoi kuulusteluhuoneessa odottavan todistajan iskemällä sormensa tämän äänihuulten läpi. Työnannon takana on mafian tukema kamppailulajimoguli Otoguro (Hiroshi Tanaka), jonka seuraava kohde on Tsurugin vanha ystävä ja karatemestari Masaoka (Masafumi Suzuki). Tsurugi kieltäytyy tehtävästä, minkä jälkeen hänellä on perässään sekä mafian monikansalliset kätyrit että poliisiasemaiskusta pottuuntunut etsivä Yamagami (Naoki Shima).

Return of the Street Fighterissa kiteytyy sekä karate-elokuvan kehitys vuonna 1974 että sarjan suosion ydin. Bodyguard Kiballa (1973) startannut lajityyppi ponnisti urbaanin toimintaeksploitaation maailmasta, mutta oli matkalla kohti kamppailulajeihin vakavammalla otteella suhtautuvia historiallisia mätkintäeepoksia, kuten Killing Machine (1975) ja The Defensive Power of Aikido (1975). Return of the Street Fighterissa juoni oli vielä rakennettu modernin perustoimintakaavan päälle, mutta samalla kankaalle oli ympätty monipuolinen jengi kamppailulajiosaajia.

Return of the Street Fighter [3]
Return of the Street Fighter [4]

Miestenlehti Heibon Punchissa vuonna 1974 ilmestyneen artikkelin mukaan Toei ehti nopeasta tuotantoaikataulusta huolimatta järjestää elokuvaa varten koe-esiintymiset, joihin kutsuttiin 100 kamppailulajiosaajaa kansalaisuuteen katsomatta. Elokuvaan kelpuutettiin mukaan 11 pätevintä hakijaa, sekä remmissä jo entuudestaan olleet Masashi Ishibashi, Masafumi Suzuki oppilaineen sekä JAC:n nimettömät stunt-miehet. Talenttirykelmän seurausta on, että elokuvan ensimmäisen vartin jälkeen kerronnasta katoaa kaikki tolkku kameramiehen mehustellessa vierastaistelijoiden kamppailulajidemonstraatioilla ja unohtaessa päähenkilön kokonaan 17 minuutiksi. Materiaalia vaikuttaa olleen jopa enemmän kuin elokuvaan on mahtunut, sillä Toein dvd:ltä löytyvä harvinainen ennakkotraileri sisältää roppakaupalla elokuvasta puuttuvaa toimintaa ja treenausta.

Lajityypin kovimmat harrastajat tuskin pahoittavat mieltään taisteludemonstraatioiden yliannostelusta, mutta satunnaisille katsojille lienee helpotus, kun Chiba lopulta palaa kameran eteen. Chiban ikimuistoisesti esittämä Tsurugi rujoine otteineen on nimenomaan se syy, miksi Street Fightereita rakastetaan ympäri maailmaa. Tällä kertaa herkullisimmat hetket koetaan Tsurugin pullauttaessa vastustajansa silmät ulos päästä sekä talsiessa lopussa leveä hymy kasvoillaan pois rikospaikalta roiston kärventyessä taustalla liekeissä. Hahmo on parhaita esimerkkejä elokuvan aikakaudesta, jolloin roistot saivat olla sankareita ja sankarit roistoja.

Return of the Street Fighter [5]
Return of the Street Fighter [6]

Tsurugin ansiosta Return of the Street Fighter pitää otteessaan, vaikka elokuva on tarinaltaan harvinaisen laiska kopio edeltäjästään. Ensimmäistä ja viimeistä kertaa urallaan kynään tarttunut Tan Takaiwa toistaa alkuperäiselokuvan kuviot niin pienillä muutoksilla, että alkuperäisen The Street Fighterin kirjoittaneelle Koji Takadalle on ihan syystäkin annettu "created by" -krediitti, vaikka hän ei ollut tuotannossa mukana. Takaiwan käsittelyssä ensimmäisen elokuvan kiinalaisgangsterit ovat vaihtuneet New Yorkin mafiaan, kostava kuolemaantuomittu katkeraan poliisiin ja singaporelainen sidekick rasittavaan okinawalaiseen orpotyttöön (Yoko Ichiji). Loukkaantumisen hetkellä Tsurugi kerää jälleen voimia muistelemalla isänsä otsaan ammuttua luotia; kohtauksessa käytettävä kuvamateriaalikin on originaalista varastettu.

Chiba on joka tapauksessa Return of the Street Fighterissa mahtivedossa niin näyttelijänä kuin toimintaosaajana. Mätkintää on paljon, se on komeasti koreografioitua ja ääniraidalla luut rutisevat kuin Steven Seagalin päiväunissa. Raivostuneen Tsurugin valellessa haavansa viinalla ja venyttäessä raajansa karateposeeraukseen tietää katsoja tarkalleen mitä on tulossa: liioiteltua väkivallankäyttöä helvetillisen nautittavassa muodossa. Chiban karisma hallitsee kangasta suvereenisti, oli sitten kyse volttien heittelystä salilla, päiväkävelystä tummassa karateunivormussa tai lasketteluhississä istumisesta pipo päässä.

Return of the Street Fighter [7]
Return of the Street Fighter [8]

Return of the Street Fighter on nautittava roskaelokuva, jonka epätäydellisyys jopa lisää siihen hyppysellisen grindhouse-henkistä viehätystä. Uusintakatselut ovat myös osoittaneet, että oikealla asennoitumisella elokuvan irtonaiset kamppailulajidemonstraatiot ovat varsin viihdyttäviä. Loppuun kannattaa vielä mainita pieni näyttelijäkohtainen trivia: mafian ykkösmiehenä nähtävä kanadalainen partahippi Claude Gagnon oli aloitteleva elokuvantekijä, joka myöhemmin pokkasi ensimmäisenä ulkomaalaisena Japanin elokuvaohjaajien yhdistyksen palkinnon Art Theater Guildille tekemästään taide-elokuvasta Keiko (1979).

Versioinfo (30.4.2018):

Return of the Street Fighterin suositeltavimmat julkaisut ovat Optimumin UK-dvd sekä Future Filmin suomiboksi, mikäli tekstitykset ovat tarpeen. Paras kuvanlaatu löytyy kuitenkin Toein japanilaisesta julkaisusta.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.30/5.00 (5)
 JSTPJMMMMK*
  2.5 3.5 3.5 3.5 3.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  7 (12)
58%
Satsujin ken 2 (1974)  Satsujin ken 2 (1974)Return of the Street Fighter  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11