Caroline Munro
Sonny Chiba - Osa 7: Samuraielokuvat
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Makai Tensho: Samurai Reincarnation (1981)

aka Makai tenshô; Samurai Reincarnation; Makai tenshoh

Makai Tensho: Samurai Reincarnation #1 Makai Tensho: Samurai Reincarnation #2

Fantasiakirjailija Futaro Yamadan ninjatarinat ovat olleet japanilaisten eksploitaatiotuottajien suosiossa (Kunoichi ninpo, 1964; Ninja's Mark, 1968; Ninja Wars, 1982). Komeimpaan ja taatusti synkimpään sovitukseen ylsi Toein ja Haruki Kadokawan Samurai Reincarnation. Yamadan visiot maanpäällisestä helvetistä tuotiin kankaille tavalla, joka vakuuttaa tänä päivänäkin.

Makai Tensho: Samurai Reincarnation [1]
Makai Tensho: Samurai Reincarnation [2]

Samurai Reincarnation alkaa apokalyptisillä kuvilla teurastuksen jälkimainingeista. Eletään 1600-luvun puoliväliä ja kristinusko on kielletty. Shogunin joukot ovat tappaneet 27 000 kristittyä, pinonneet näiden ruumiit kasoihin ja asettaneet irtileikatut päät seipäisiin. Kristittyjen johtaja Shiro Amakusa (Kenji Sawada) kiroaa jumalan ja anoo helvetin voimia avukseen. Yliluonnolliset kyvyt saanut Amakusa alkaa kerätä kuolleista herätettyjen sielujen sotajoukkoa, johon liittyvät katkerana luolassa kuollut miekkamies Musashi Miyamoto (Ken Ogata), samurain petetty vaimo Lady Hosokawa (Akiko Kana) ja omalle pojalleen kateellinen klaanijohtaja Munenori Yagyu (Tomisaburo Wakayma).

Samurai Reincarnation seuraa koko ensimmäisen tuntinsa ajan roistohahmo Amakusan edesottamuksia. Poikkeuksellinen lähestymistapa tarjoaa kutkuttavan katsauksen pahuuden joukkojen psyykeeseen ja nostaa tehokkaasti jännitteitä. Pimeyden voimia vastaan asettuva Jubei Yaguy (silmälappupäinen Sonny Chiba) nousee päähenkilöksi vasta toisen puoliskon aikana. Tunnelma onkin suorastaan infernaalinen Yaguyn ja Miyamoton - hyvän ja pahan - viimein kohdatessa kaksintaistelussa elokuvan loppupuolella.

Makai Tensho: Samurai Reincarnation [3]
Makai Tensho: Samurai Reincarnation [4]

Pelkkää toimintaa hakeville 121-minuuttinen Samurai Reincarnation on väärä elokuva, sillä painopiste on mystisessä, pahuutta uhkuvassa tunnelmassa. Jenkkimarkkinoita varten leikattu viihteellisempi 88-minuuttinen versio on sen nähneiden mukaan melko käsittämätön. Pääosin pimeässä tapahtuvan elokuvan ainoita valon pilkahduksia ovat kuolleiden legioonaan värvätyn ninjapojan (idolihenkinen Hiroyuki Sanada) pyrkimys pelastaa oma sielunsa ja paeta paholaisen kätyreiltä nuoren orpotytön kanssa.

Erityisen herkulliseksi Samurai Reincarnationin tekee se, että tarinan hahmot ovat historiallisia henkilöitä, jotka on sijoitettu fantasiakontekstiin. Musashi Miamoto ja Jubei Yaguy eivät kaipaa esittelyitä, mutta ensimainitun kansallissankarin esittäminen helvetistä palanneena zombina oli vähintäänkin radikaali veto. Historiaan tarkemmin perehtyneet tunnistavat loputkin henkilöt, kuten pahuuteen ja hulluuteen yhdistetyn miekantekijä Muramasan (Tetsuro Tamba), joka lupaa takoa Yaguylle miekan, joka leikkaa kahtia itse jumalan mikäli tämä tulee matkalla vastaan.

Makai Tensho: Samurai Reincarnation [5]
Makai Tensho: Samurai Reincarnation [6]

Chiba nähdään Yagyun kengissä jo neljättä kertaa. Näyttelijällä oli vyönsä alla Shogun's Samurai (1978) sekä televisiosarjat Yagyu Clan Conspiracy (1978-1979) ja Yagyu Jubei Abaretabi (1980-1981), joiden suosio hahmon yleisen tunnettavuuden kanssa mahdollistivat Yaguyn sijoittamisen taka-alalle elokuvan alussa. Kovimmassa vedossa on kuitenkin Miyamotoa esittävä Ken Ogata, joka vangitsee katsojan huomion pelkällä äänellään. Näyttelijä on niin vahvan maskeerauksen ja maskien takana, ettei häntä muuten tunnistaisi.

Makai Tensho: Samurai Reincarnation [7]
Makai Tensho: Samurai Reincarnation [8]

Samurai Reincarnation valmistui Toein elokuvana, mutta projektin liikkeellepannut voima oli oman studionsa pari vuotta aiemmin perustanut tuottaja Haruki Kadokawa, joka toi Hollywood-henkisen suuren rahan elokuvanteon Japaniin. Ohjaajaksi palkattiin alun perin Hideo Gosha (Hitokiri, 1969), joka kuitenkin pidätettiin laittomien aseiden hallussapidosta ennen tuotannon alkua. Tilalle löydettiin Kinji Fukasaku, jolle materiaali sopi yllättävän hyvin. Rikoselokuvat taakseen jättänyt Fukasaku oli 70-luvun lopussa löytänyt kutsumuksen tunnettujen samuraitarinoiden uudelleentulkinnoista, ja jatkoi Samurai Reincarnationin jälkeenkin fantasian parissa (Legend of the Eight Samurai, 1983).

Samurai Reincarnationin tuotantobudjetti oli aikakauden standardein kohtalaiset 500 miljoonaa jeniä (mikä oli tosin vain puolet G.I. Samurain vastaavasta). Kovimmat panostukset tehtiin Shogunin palavassa linnassa käytävään lopputaisteluun Chiban ja Wakayman välillä. Liekkimeren keskellä kuvattu kohtaus on edelleen ällistyttävää seurattavaa ja laittaa katsojan pohtimaan kuinka helvetissä he tuon tekivät? Tuotannosta kantautuneiden tarinoiden mukaan juuri kukaan kohtaukseen osallistunut ei selvinnyt ilman palovammoja! Näin vakuuttavaa toimintakuvastoa harvemmin kohtaa nykyisellä vesitettyjen CGI-spektaakkelien aikakaudella.

Makai Tensho: Samurai Reincarnation [9]
Makai Tensho: Samurai Reincarnation [10]

Keväällä 1981 valmistunut Samurai Reincarnation lanseerattiin 6.6. kuuden viikon teatterikierrokselle. Paholaiset eivät silti upottaneet julkaisua, sillä elokuva toi budjettinsa kaksinkertaisena takaisin. Samurai Reincarnationin tarina on sittemmin jatkanut elämäänsä niin uusintaversioiden kuin animesovituksen muodossa, mutta mielenkiintoisin lienee heinäkuussa 1981 julkaistu näytelmäversio. Teatterilavalla Chiba ja Sanada esittivät elokuvasta tuttuja hahmojaan Etsuko Shihomin (Sister Street Fighter, 1974) periessä Sawadan roolin tarinan roistona.

Versioinfo (15.7.2019):

Samurai Reincarnationista löytyy englantiystävälliset dvd-julkaisut Hongkongista (IVL) ja Yhdysvalloista (Media Blasters). Näistä ensimainittu kärsii ajoittaisesta huonosta kieliopista tekstityksissä, viimemainitun on raportoitu hyppäävän yhden kohtauksen yli ainakin joillakin dvd-soittimilla. Virhe on mahdollisesti korjattu myöhemmissä painoksissa.

****-
keskiarvo
toimitus
3.33/5.00 (3)
 JSTPMK*
  2.5 3.5 4.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (2)
0%
Samurai Reincarnation (1981)  Samurai Reincarnation (1981)Makai tenshô  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8