Caroline Munro
Sonny Chiba - Osa 7: Samuraielokuvat
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Shogun's Shadow (1989)

aka Geki Totsu: The Insanity of Emperor Iemitsu; Der Schatten des Shogun; Shôgun Iemitsu no ranshin - Gekitotsu

Shogun's Shadow #1 Shogun's Shadow #2

Sonny Chibaa ei juurikaan nähty valkokankailla 80-luvun taitteen samuraibuumin jälkeen. Vuoden 1989 Shogun's Shadow iski kankaille kuitenkin jotain näkemisen arvoista. Chiba ja Japan Action Clubin (JAC) stunt-miesten armeija pistivät parastaan yhdessä viimeisistä yhteistöistään ennen Chiban vararikkoa (Yellow Fangs, 1990) ja JAC:n myymistä uudelle omistajalle.

Shogun's Shadow [1]
Shogun's Shadow [2]

Historiaa fiktioksi jalostava Shogun's Shadow sijoittuu vuoteen 1651. Vallanhaluinen ministeri Abe (Hiroki Matsukata) ja järkensä menettänyt shogun Iemitsu Tokugawa (sama heppu joka kamppaili vallasta The Yagyu Clan Conspirancyssä) ovat punoneet juonen vallanperijän, shogunin 9-vuotiaan pojan Takechiyon (myöhemmältä nimeltään Ietsuna Tokugawa) salamurhaamiseksi. Kun ensimmäinen hyökkäys tylpistyy pojan henkivartijoihin, lähetetään perilliselle virallinen kutsu seremoniaan Edoon. Kutsusta ei voi kieltäytyä, vaikka kyseessä on ilmiselvä ansa. Abelle ja Iemitsulle kaunaa kantavaan ronin (Ken Ogata) ja hänen ninjajoukkonsa ottavat suojelustehtävän vastaan, lähtien viiden päivän saattokeikalle kohti Edoa mahdotonta vastusta uhmaten.

Sanalla sanoen Shogun's Shadow on Commandon asenteella filmattu samuraiajan yhdistelmä Sormuksen ritareita ja vapaavalintaista 60-luvun iskujoukkoelokuvaa. Helvetin hyvä juttu! Tästä päästäänkin oleellisimpaan, eli toimintaan.

Shogun's Shadow [3]
Shogun's Shadow [4]

Shogunin mobilisoitua koko maan armeijan, muuttuu elokuva liki tauottomaksi ja parhaimmillaan todella näyttäväksi selviytymistaisteluksi. JAC:n luomia upeita yhteenottoja ja stuntteja tarjoillaan vuorilla ja metsissä, jalan ja ratsailla, miekoin ja kepein, räjähteitä unohtamatta. Kohokohtiin lukeutuvat muun muassa hurjat hypyt jokeen, rotkon ylittäminen köyden varassa sekä massiiviset tuli- ja räjähdysefektit, joita toteuttamaan tuotiin amerikkalainen stunt-koordinattori George Fisher (The Towering Inferno, 1974; Commando, 1985). Kuvaavaa on, että elokuvan stunt-esiintyjien vakuutusmaksuihin meni 400 miljoonaa jeniä (nykyvaluutaksi muutettuna 3,5 miljoonaa euroa) eli hieman yli puolet filmin tuotantobudjetista.

Taistelukoreografiasta vastasi sankareita jahtaavaa pahista esittävä Chiba yhdessä kiinalaisen Jianqiang Hun kanssa. Mykän apinataistelijan roolissa komeita otteita esittävä Hu omasi kokemusta muun muassa Jet Lin (Shaolin Temple, 1982) ja Liu Chia Liangin (Martial Arts of Shaolin, 1986) elokuvien koreografina ja stunt-miehenä. Pitkiä matseja suosivassa koreografiassa onkin runsasta Hongkong-vaikutteisuutta, jota oli toki nähty Chiban ja hänen oppipoikansa Hiroyuki Sanadan filmeissä jo 80-luvun taitteesta lähtien. Chiba itse esittelee kameran edessä sen verran taidokasta miekankäsittelyä, että katsoja erehtyy hetkittäin hurraamaan väärälle tiimille.

Shogun's Shadow [5]
Shogun's Shadow [6]

90-luvun taitteen seesteisen japanilaisen elokuvan keskellä Shogun's Shadowin toiminnallisuus on kuin tuulahdus raikasta ilmaa. 2000-luvun alussa Chiba muisteli kuitenkin Chris D:n haastattelussa, kuinka japanilaiset aikalaiskriitikot tyrmäsivät elokuvan liian toiminnallisena. Tämä käsittämätön mutta japanilaisen hienoston parissa valitettavan yleinen ajattelutapa auttaa ymmärtämään sitä kurjaa, tänä päivänäkin hallitsevaa tilaa, johon japanilainen toimintaelokuva on sitten loiston vuosiensa vajonnut.

Ainoa Shogun's Shadowissa katsojalta hieman anteeksiantoa vaativa seikka on filmin sijoittuminen suuren rahan valtavirtatoimintagenreen. Tarinan ja henkilöhahmojen syvyyden puute ei itsessään ole suuri synti, mutta tällä kertaa niitä ei myöskään kompensoida härskillä kuvallisella ilmaisulla Chiban ronskimpien elokuvien tapaan. Eksploitaatiokuvaston sijaan tarjoillaan komeita luontokuvia vuorilta ja jokirannoilta, mikä ei tietenkään ole aivan kohtuuton vaihtokauppa. Aikakauden ohella lopputulokseen lienee vaikuttanut 60-luvulta lähtien kuivahkoja gangsterielokuvia luotsannut ohjaaja Yasuo Furuhata.

Shogun's Shadow [7]
Shogun's Shadow [8]

Elokuvan loppuun on jäänyt hieman omituinen tyylirikko, kun filmiä ei saada poikki ja toimintafinaalia seuraa vartin pituinen hovidraamahuipennus. Omalla omituisella tavallaan jakso kuitenkin toimii, tehden elokuvasta entistä eksoottisemman Japanituotteen. Samaa voidaan sanoa puolivälin harvinaisen 80-lukulaisesta rockmusiikkijaksosta, jossa kuvat saavat rytminsä The Alfee -bändin metallibiiseistä. Kuivien periodidraamojen rakastajat ja homehtuneet kriitikot pysyköötkin etäällä, sillä Shogun's Shadow on Japan Action Clubin lahja toiminnan ystäville, kasarikansiin pakattuna.

Versioinfo (15.7.2019):

Elokuvasta on saatavilla peruslaadukas R1-julkaisu, joka on sittemmin ilmestynyt useammankin eri levittäjän paketoimana.

****-
keskiarvo
toimitus
3.67/5.00 (3)
 JSKKMK*
  3.0 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (3)
67%
Geki Totsu: The Insanity of Emperor Iemitsu (1989)  Geki Totsu: The Insanity of Emperor Iemitsu (1989)Shôgun Iemitsu no ranshin - Gekitotsu  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8