Caroline Munro
Female Prisoner Scorpion - Sosiopoliittisen eksploitaatioviihteen ytimessä
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

New Female Prisoner Scorpion: Special Cellblock X (1977)

aka Shin joshuu sasori: Tokushu-bô X; La nouvelle femme scorpion - cachot X

New Female Prisoner Scorpion: Special Cellblock X #1 New Female Prisoner Scorpion: Special Cellblock X #2

New Female Prisoner Scorpion -sarja saatiin yllättävän hyvään päätökseen elokuvalla Special Cellblock X. Vauhdikas filmi keksi itselleen uuden identiteetin, joka ei liittynyt kostoon eikä naisiin.

Nami (Yoko Natsuki) on tällä kertaa sairaanhoitaja, joka joutuu kissa-asuisten miesten (!) joukkoraiskaamaksi. Syylliset pistetään päiviltä takaumajaksossa jo ennen elokuvan päätarinan alkua. Filmin aloituskohtauksessa Namia talutetaan vankilaan - tyylikkäästi aurinkolasit kasvoillaan.

New Female Prisoner Scorpion: Special Cellblock X [1]
New Female Prisoner Scorpion: Special Cellblock X [2]

Surrealismi on taitolaji, muistuu jälleen mieleen edellisosasta tutun ohjaaja Yutaka Kohiran tunaroidessa kissamiesten parissa. Special Cellblock X onnistuu kuitenkin hoitamaan rutiinit kiitettävän nopeasti alta pois, minkä jälkeen loppufilmi on noususuhdanteinen. Kohira on tällä kertaa tajunnut keskittyä hallitsemiinsa asioihin: toimintaan ja miehiseen nokitteluun.

Kurituslaitoksen kipinöivä henkilökuntadynamiikka on Special Cellblock X:n vahvinta antia. Uusi vankilanjohtaja Kuroiwa (Sonny Chiba -filmien karatepahis Masashi Ishibashi) ei saa naisista otetta ja ajautuu arvovaltataisteluun nuoremman, ruohonjuuritasolla kokeneemman vartija Kajikin (Nikkatsun nuoriso- ja rikoselokuvien pippurinen Takeo Chii) kanssa. Kuroiwan vastaisku on tilata Abashirin vankilasta oma luottomiehensä, jeepillä kruisaileva kuumakalle Tamura (elokuvaurallaan odotukset ylittänyt nahkahousurokkari Hiroshi Tachi) avukseen. Nöyryytetty Kajiki pakotetaan arestiin Kuroiwan valmistautuessa edessä häämöttävään, paikallisen ison kihon suorittamaan vankilan tarkistuskäyntiin.

New Female Prisoner Scorpion: Special Cellblock X [3]
New Female Prisoner Scorpion: Special Cellblock X [4]

Rautainen äijäkööri pumppaa testosteronia kankaalle siinä määrin, että katsoja unohtaa olevansa naisvankilaelokuvan parissa. Veto on omituinen, mutta parempi näin kuin kolmannen elokuvan munaaminen putkeen. Kohira ei ollut mikään sosiaalisen kanssakäymisen mestari naisten kanssa, mitä kuvastaa hänen kommenttinsa heidän hankaluudesta alastonkohtauksia kuvatessa: eivät mokomat halua riisuutua (Arrowin haastattelu). Kohiran parhaat työt syntyivätkin ohjaajan leikkiessä miesten kanssa (Detonation! 750CC zoku, 1976) tai sivuuttaessa sukupuolikysymyksen kokonaan (Dragon Princess, 1976). Special Cellblock X:ssä ohjaaja viettää suurimman osan ajasta miehisen munanmittailun parissa ja heittää päälle kasan vauhdikasta takaa-ajotoimintaa Namin paetessa vankilasta.

Naisten parissa Kohira on jälleen hukassa, tosin ei täysin omaa syytään. Pääosaan valittu Yoko Natsuki (Karate for Life, 1977) on karismaltaan pahvin luokkaa, ja Namin roolissa edelliselokuvan Yumi Takigawaakin isompi floppi. Ei ihme, että hän katosi pian filmin julkaisun jälkeen televisiotuotantojen pariin.

New Female Prisoner Scorpion: Special Cellblock X [5]
New Female Prisoner Scorpion: Special Cellblock X [6]

Naisten riisumisongelman Kohira on ratkaissut täyttämällä keskeiset sivuroolit Roman Porno -esiintyjillä. Kaori Ono (samaisen vuoden mainio A Girl's Pleasure: Man Hunting) on Namin naiivi ja alituiseen paljasrintainen kumppani ja Moeko Ezawa sarjan perinteinen ilkeä vanha akka. Heidän funktionsa on toimia mekaanisina elokuvapelin muttereina ja silmänruokana. Pahemminkin voisi eittämättä olla.

Kohiran kädettömyys naisten parissa ei lopulta vahingoita elokuvaa paljoakaan, sillä painopiste on niin vahvasti miehissä sekä sukupuolineutraalissa toimintarymistelyssä. Näillä saroilla filmi toimii yllättävän hyvin, ja on sarjan selvästi toimintapainotteisin osa. Lisäbonuksena katsojalle avautuu harvinainen mahdollisuus nähdä Masashi Ishibashi kerrankin lain oikealla puolella - vaikka toki lajityypin perinteiden mukaisesti vankilanjohtaja on se kaikista isoin konna.

New Female Prisoner Scorpion: Special Cellblock X [7]
New Female Prisoner Scorpion: Special Cellblock X [8]

Special Cellblock X jäi viihdyttävyydestään huolimatta New Female Prisoner Scorpion -sarjan viimeiseksi osaksi. Se oli myös pinky violence -genren joutsenlaulu. Aika oli ajanut ohi Toein seksin ja väkivallan täyteisestä genreviihteestä (samana vuonna haudattiin myös karate-elokuvat sekä oleellisissa määrin yakuza-revittelyt). Skorpioni nähtiin kostonsa parissa seuraavan kerran vasta vuonna 1991, suoraan videolevitykseen tehdyssä uusintastartissa Female Prisoner Scorpion: Death Threat.

***--
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9