Caroline Munro
Sonny Chiba - Osa 8: Sonny Chiba a Go-Go!
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

The Escape (1962)

aka Escape: The 2/26 Incident; Niniroku jiken: Dasshutsu

The Escape #1 The Escape #2

Helmikuun 26. päivän tapausta semifiktiivisen jännityselokuvan keinoin käsittelevä The Escape oli ensimmäinen Sonny Chiba -festivaalin kahdesta katsauksesta japanilaisten sotavoimien historiaan. Siinä missä myöhemmin käsiteltävä Army Intelligence 33 (1968) edustaa perinteisempää sota-ajan kuvausta, kuuluu The Escape lajityypin toiseen sivuhaaraan, armeijaelokuviin.

The Escape [1]
The Escape [2]

The Escape edellyttää poliittisen luonteensa johdosta japanilaisen valtapolitiikan perustuntemusta. Japanissa valta on perinteisesti jakautunut siviili- ja sotilashallinnon välillä niin, että molemmat osapuolet ovat saattaneet toimia jossain määrin itsenäisesti. Samuraiaikoina tämä näyttäytyi keisarin ja sotaväen ylipäällikkö shogunin keskeisenä kamppailuna siitä, kummalla oli enemmän todellista valtaa. Japanin modernisoituessa asetelma säilyi jokseenkin samana keisarin tai pääministerin ottaessa aika ajoin yhteen armeijan riveistä nousseiden äänien ja voimien kanssa.

Helmikuun 26. päivän tapaus oli Japanissa vuonna 1936 tapahtunut vallankaappausyritys. Hallituksen ajamaa modernisaatiota vastustaneet kapinallissotilaat toimeenpanivat hyökkäyksen, joka kulminoitui pääministeri Keisuke Okadan talon valtaamisen ja murhayritykseen, johon osallistui liki 300 miestä. Okadan onnistui kuitenkin piiloutua kartanonsa uumeniin ja lopulta paeta vihollisen suoritettua vuosisadan munauksen ja tapettua tajuamattaan väärän miehen, Okadan veljen. Kapinalliset jäivät mottiin poliisijoukkojen saarrettua talon. Tilanne raukesi vasta neljän päivän jälkeen kapinallisten antautumisen myötä.

The Escape [3]
The Escape [4]

The Escape sivuuttaa tapauksen taustat nopealla prologilla ja keskittyy Okadan pelastusyritykseen. Tapahtumia on viihteellistetty ja oikeiden ihmisten nimet osittain muutettu. Tarinan päähenkilöksi nousee Ken Takakuran esittämä sotilaspoliisi, joka saa vastuulleen pelastusoperaation suunnittelun. Tarkoituksena on salakuljettaa vihollisen kuolleeksi luulema pääministeri (Eijiro Yanagi) turvaan ilman, että totuus paljastuu kapinallisille.

Sonny Chiba nähdään elokuvassa pienessä sivuroolissa empatiaa tuntevana kapinallissotilaana, joka saa totuuden selville pääministeristä. Chiban esiintyminen ei jää kummemmin mieleen, eikä mitään suurempaa tarkoitusta roolivalinnan takaa kannata etsiä. On hyvä muistaa Chiban olleen vielä 60-luvulla studiotyöläinen, jonka toimenkuvaan kuului esiintyä kaikissa elokuvissa ja televisiosarjoissa, joihin työnantaja Toei sattui hänet määräämään.

The Escape [5]
The Escape [6]

Ohjaaja Tsuneo Kobayashin (Army Intelligence 33, 1968) käsissä The Escapesta muotoutuu vanhanaikainen jännitysdraama, jonka toiminnallisen alun ja jännittävän lopun välissä käydään pitkiä strategisia keskusteluja. Kokonaisuus ei ole klassikko, mutta viihdyttää sujuvan toteutuksen ja mielenkiintoisen historiallisen kontekstin ansiosta.

Versioinfo (3.8.2020):

Ei dvd-julkaisua. Kuvakaappaukset ovat elokuvan televisioesityksestä.

***--
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8