Caroline Munro
Sonny Chiba - Osa 8: Sonny Chiba a Go-Go!
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Gambler Tales of Hasshu: A Man's Pledge (1963)

aka Hasshu yukyoden - otoko no sakazuki

Gambler Tales of Hasshu: A Man's Pledge #1 Gambler Tales of Hasshu: A Man's Pledge #2

Sonny Chiba on kovassa seurassa yakuza- ja samuraifilmiveteraani Masahiro Makinon elokuvassa Gambler Tales of Hasshu: A Man's Pledge, jota tähdittävät Akira Kurosawan vakiotähti Takashi Shimura (Seven Samurai, 1954) ja 1920-luvulla uransa aloittanut, yli 300 elokuvassa esiintynyt Chiezo Kataoka (The Big Gamblers of the Amazon, 1961). Kansanperinteestä ammentavassa tarinassa Kataoka esittää Chuji Kunisadaa, legendaarista uhkapelaajaa ja heikko-osaisten auttajaa, joka vaeltaa ympäri Japania valeidentiteettien turvin. Hahmoon viitataan usein Japanin Robin Hoodina, ja vaikka pohjana on tosielämän henkilö (1810-1851), ovat häneen pohjaavat tarinat hyvin pitkälti fiktiivisiä. Gambler Tales of Hasshussa Kunisada saapuu pieneen kylään, jonka asukkaat ovat kylän vanhaa tuomaria (Shimura) myöten roistomaisesti käyttäytyvien uhkapelaajien armoilla.

Gambler Tales of Hasshu: A Man's Pledge [1]
Gambler Tales of Hasshu: A Man's Pledge [2]

Gambler Tales of Hasshun perusasetelma on tuttu lukemattomista Kunisadan legendaan pohjaavista elokuvista, näytelmistä ja kertomuksista. Länsimaalaisille katsojille hahmo lienee tutuin vuoden 1964 Zatoichi-seikkailusta Zatoichi and the Chest of Gold, kun taas Japanissa Kunisadan merkittävin esiintyminen oli mykkäelokuvan kolmiosaisessa klassikossa A Diary of Chuji's Travels (1927-1928). Gambler Tales of Hasshu ei poikkea muista sovituksista radikaalisti, vaan pelaa korttinsa yllätyksettömän ammattimaisesti. Tarina etenee draaman voimin ja huipentuu pakolliseen loppukahakkaan, jossa siihen saakka identiteettinsä salannut Kunisada antaa roistoille ansionsa mukaisesti. Chiba nähdään elokuvassa varsin epätyypillisessä, mutta keskeisessä sivuroolissa tuomarin voimattomana poikana. Chiballa ei ole elokuvassa ainoatakaan toimintakohtausta. Sen sijaan hän pääsee soittamaan perinteisiä japanilaisia taiko-rumpuja kylän festivaalilla.

Gambler Tales of Hasshu: A Man's Pledge [3]
Gambler Tales of Hasshu: A Man's Pledge [4]

Gambler Tales of Hasshu oli Chiban ensimmäinen kerta periodifilmissä, vaikka kyseessä oli jo näyttelijän 29. valkokangasesiintyminen sitten debyyttinsä kaksi vuotta aiemmin. Elokuva valmistui historiallisiin draamoihin erikoistuneen Toein Kioton jaoston tuotantona, toisin kuin valtaosa Chiban muista elokuvista, jotka olivat moderneihin tarinoihin keskittyneen Tokion studion tuotantoa. Kiyoton studiolta mukaan tarttui myös uransa ensimmäisessä roolissa nähtävä tulevien vuosien yakuza-kaunotar Junko Fuji (Red Peony Gambler, 1968), joka oli yli 250 filmin taustalla häärineen Toei-tuottaja ja ex-yakuza Koji Shundon (Battles without Honor and Humanity, 1973) tytär. Gambler Tales of Hasshussa Chiba ja Fuji pääsevät jakamaan kohtauksen tanssilattialla, mistä irtoaa ainakin japanilaisen genre-elokuvan harrastajille iloa. Kaksikko nähtiin 60-luvun mittaan yhdessä vielä useampaankin kertaan, kuten elokuvissa Hey, Clouds (1966) ja Memoir of Japanese Assassins (1969).

Versioinfo (3.8.2020):

Ei dvd-julkaisua. Kuvakaappaukset ovat elokuvan japanilaisesta VoD-versiosta.

***--
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8