Caroline Munro
Sonny Chiba - Osa 8: Sonny Chiba a Go-Go!
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Army Intelligence 33 (1968)

aka Rikugun chôhô 33

Army Intelligence 33 #1 Army Intelligence 33 #2

Japanilaisia sotaelokuvia ei ole nähty kovin laajalti kansainvälisessä levityksessä. Poikkeuksen muodostavat lähinnä muutamat pasifistiset merkkiteokset, kuten The Burmese Harp (1956), The Human Condition (1959-1961) ja Under the Flag of the Rising Sun (1972). Japanin elokuvateollisuus lykkäsi kuitenkin kotimaan markkinoille valtavat määrät patriotismiltaan vaihtelevatasoisia sotaseikkailuja ja kamikaze-draamoja. Sonny Chiba oli tuttu näky lajityypissä (The Kamikaze, 1962; Diaries of the Kamikaze, 1967; The Young Eagles of the Kamikaze, 1968; The Last Kamikaze, 1970), joskin yleensä pienissä sivurooleissa.

Army Intelligence 33 [1]
Army Intelligence 33 [2]

Noir-jännärin ja kommandotoiminnan suvereeni yhdistelmä Army Intelligence 33 lukeutuu Chiban filmografian unohdettuihin helmiin. Elokuva ammentaa Tokiossa toisen maailmansodan aikaan toimineesta Nakanon vakoojakoulusta (joka oli aiheena myös Yasuzo Masumuran Daiei-filmissä Nakano Spy School, 1966). Laitos oli virallisen julkisivun mukaan armeijan kirjeenvaihtokeskus, mutta todellisuudessa sen tiloissa koulutettiin vakoojia. Nuoret miehet saivat koulutuksen mm. aikidon, ninjutsun, ampuma-aseiden, räjähteiden sekä vieraiden kielten parissa. Vakoojat toimivat tehtävissään sodan loppuun saakka ja onkivat tietoa esimerkiksi Japanissa olleilta ulkomaalaisilta diplomaateilta.

Nuorekasta charmia uhkuva Chiba esittää elokuvassa Yamamotoa, lupaavaa sotilasta, joka on palaamassa veljensä (Teruo Yoshida) häistä kun hänet huumataan ja lavastetaan osalliseksi kuolemantapaukseen. Yamamoto tuomitaan suljettujen ovien takana sotaoikeudessa ja siirretään vaivihkaa Nakanon koulutuskeskukseen, jossa hänet pakotetaan osallistumaan vakoojakoulutukseen. Kaikki hänen kontaktinsa omaisiin katkaistaan ja miehen olemassaolo pyyhitään periaatteessa pois maailmankirjoista.

Army Intelligence 33 [3]
Army Intelligence 33 [4]

Rajulta kuulostava johdanto ei pohjusta japanilaisten sotavoimien armotonta kritiikkiä, vaan poikkeuksellisen viihdyttävän jännärin. Koulutusjakson jälkeen elokuva puhkeaa kukkaansa, kun uuden identiteetin saanut Yamamoto lähetetään ensimmäiselle tehtävälleen. Yamamoton tulee hankkia salaista tietoa vakoilemalla saksalaista diplomaattia (Osman Yusuf) Japanissa. Tapahtumat siirtyvät aamuauringon hellimiin puistoihin ja tupakansavun täyttämiin baareihin, joissa tapahtuva vakoojadraama on japanilaista film noir -pastissia viihdyttävimmillään.

Mustaan hattuun ja pitkään takkiin verhoutuva Chiba esittää Yamamotoa humphreybogartmaisella tyylikkyydellä, joskin ilman tämän kusipäisyyttä. Päästäkseen lähemmäksi kohdettaan Yamamoto lyöttäytyy klubilla soittavan ja saksalaisille työskentelevän pianistin (Natalie Woodia muistuttava Mako Midori) seuraan. Asetelma petaa viehättävän vanhanaikaiseen kahden miehen ja yhden naisen välisen draamakuvion, jonka esikuvat löytyvät amerikkalaisen noir-elokuvan parista. Army Intelligence 33 ei jää niistä jälkeen sen enempää tunnelmallisen musiikin kuin Hanjiro Nakazawan (Female Prisoner #701: Scorpion, 1972) upean mustavalkokuvauksenkaan osalta.

Army Intelligence 33 [5]
Army Intelligence 33 [6]

Komea vakoojaosuus vie elokuvasta keskimmäisen kolmanneksen, jonka jälkeen siirrytään Lee Marvin -henkisen kommandotoiminnan pariin. Yamamoto lähetetään toisen erikoismiehen (Kenji Imai) kanssa Kaakkois-Aasiaan Borneon saarelle. Tarkoituksena on tunkeutua viidakon läpi hollantilaisten tukikohtaan ja sabotoida heidän radioyhteytensä. Toiminnantäyteinen huipennus ei vedä vertoja elokuvan keskimmäiselle kolmannekselle, mutta tarjoaa viihdyttävän kliimaksin.

Army Intelligence 33 ei ole sisältönsä puolesta yhtenäinen kokonaisuus, mutta viihdearvojen osalta liki täydellinen osuma. Tositapahtumia sivuava tarina käsittelee aihettaan jännittävästi ja vanhan ajan seikkailuelokuvan keinoin. Chiba itse on elokuvassa loistovedossa. Ainoa harmin aihe on käsikirjoituksen laiskuudet, kuten vihollissotilaiden järjenvastainen käytös sekä isänmaallisen päähenkilön tarttuminen uuteen vakoojaidentiteettiinsä ilman sen suurempia vastalauseita.

Army Intelligence 33 [7]
Army Intelligence 33 [8]

Chiba palasi Nakanon vakoojakouluun Junya Saton (Bullet Train, 1975) elokuvassa Army Spy School (1974). Saton realistisemmassa ohjaustyössä ei kuitenkaan ollut jälkeäkään Army Intelligence 33:n elegantista seikkailusta tai noir-tunnelmoinnista. Uuden version näyttelijävalinnat olivat nekin vähemmän onnistuneita; yakuza-tähti Bunta Sugawara ei vakuuttanut kouluttajan roolissa samaan tapaan kuin Army Intelligence 33:n Tetsuro Tamba, eikä Chibakaan ollut varsinaisesti tarinan päähenkilö.

Versioinfo (3.8.2020):

Elokuvasta ei ole olemassa dvd-julkaisua. Arvostelun kuvakaappaukset ovat melko heikkolaatuisesta japanilaisesta vod-versiosta.

****-
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Rikugun chôhô 33 (1968)  Rikugun chôhô 33 (1968)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8