Caroline Munro
Fantasporto 2021 - The Covid Edition
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6

Unkarilaisen elokuvan vahva esiinmarssi vuoden 2021 Fantasportossa jatkui maan viimevuotisella parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-ehdokkaalla Preparations to Be Together for an Unknown Period of Time. Jo pitkä nimikin lupaa artsya valkokangaskokemusta ja sellaisen budapestilaisohjaaja Lili Horvátin toinen pitkä elokuva tarjoaakin. Myös käsikirjoituksen laatineen Horvátin art house -vivahteinen mysteerirakkaustarina ei silti ole liian haastavaa seurattavaa, ja nimestään huolimatta Preparations to Be Together for an Unknown Period of Timen kesto on maltilliset puolitoista tuntia.

Preparations to Be Together for an Unknown Period of Time (Lili Horvát, 2020)

Taitava neurokirurgi Márta (Natasa Stork) palaa Unkariin kahdenkymmenen Yhdysvalloissa vietetyn vuoden jälkeen. Elämä on ollut urakeskeistä, mutta kuukautta aiemmin New Jerseyssä tapaamansa unkarilaiskollega Jánosin (Viktor Bodó) kanssa sovitut treffit Budapestin Vapaudensillan kupeeseen lupaavat jotain uutta ja kiehtovaa. Mártan suureksi järkytykseksi János käyttäytyy tapaamispaikassa kuin Márta olisi ventovieras, väittäen ettei ole koskaan nähnyt häntä aikaisemmin. Mártan maailma järkkyy ja tilanne laukaisee niin varjostuspuuhat kuin psykiatrilla käynnit.

Intiimin tutkivat lähikuvat mielenterveyttään epäilevästä Mártasta luovat Preparations to Be Together for an Unknown Period of Timelle mielenkiintoisen, lähes aavemaisen moodin yhdessä harkitusti käytetyn klassisen musiikin kanssa. Hetket uudessa työpaikassa sairaalassa epäilevästi suhtautuvien mieskollegojen keskellä, vastaantulevat tuntemattomat Budapestin kaduilla ja sessiot psykiatrin kanssa muovautuvat omalaatuiseksi kokonaisuudeksi. Mártan ja Jánosin intohimokin saa täyttymyksen, mutta viime vuonna Espoo Cinén ohjelmistossakin nähty elokuva säilyttää arvoituksellisuutensa Lili Horvátin varmassa ohjauksessa loppuun asti.

Kuten päähenkilönsä, Preparations to Be Together for an Unknown Period of Time operoi jollakin neurokirurgisella tasolla katsojan pään sisällä. Lopputekstien alkaessa on kaikki selvää, mutta toisaalta ei kuitenkaan mikään. Elokuvallinen matka on kuitenkin ollut tämän kaiken arvoinen.

Koko festivaalin moniulotteisimman ja hienoimman roolityön tehnyt Natasa Stork palkittiin Fantasporton Directors' Week -sarjan parhaan näyttelijän palkinnolla, eikä parhaan elokuvan palkinto Preparations to Be Together for an Unknown Period of Timelle samaisessa sarjassa ollut sekään yhtään liikaa.

****-

Suicide Forest Village (Takashi Shimizu, 2021)

Edelleen tiuhaan tahtiin filmaava japanilaisohjaaja Takashi Shimizu suunnitteli elokuvaa Fuji-vuoren juurella sijaitsevasta Aokigahara-metsästä jo vuosia. Japanilaisessa mytologiassa kummitusmetsänä tunnettulla Aokigaharalla on myös synkkä maine itsemurhien tekopaikkana. Joidenkin arvioiden mukaan niitä tehdään vuosittain lähes sata. Aihe on siis suorastaan herkullinen jo yli parikymmenvuotisen uran kauhuohjaajana tehneelle Shimizulle. Elokuvien taso on ollut vaihteleva, mutta yliluonnollinen vivahde on yleensä aina läsnä.

Shimizun Howling Village (2019) -elokuvan henkinen jatko-osa Suicide Forest Village sekoittaa sujuvasti vanhaa tarustoa nuorison nykykulttuuriin. Suosittu tubettaja Akina (Rinka Otani) on päättänyt suorassa YouTube-lähetyksessään tutustua Aokigaharaan, raportoida monituhatpäiselle seuraajajoukolleen tunnelmia metsästä ja kenties bongata myös aito itsemurhakandidaatti. Hyvin rakennetussa found footage -henkisessä alkujaksossa asiat eivät Akinan kohdalla mene aivan suunnitellusti, ja tämän suora lähetys katkeaa pelottavan oloisiin tunnelmiin kirkumisen säestämänä.

Lähetystä on seurannut myös isoäitinsä ja vanhemman siskonsa Mein (Mayu Yamaguchi) kanssa asuva Hibiki (Anna Yamada), internetin syövereissä viihtyvä ja harvoin hymyilevä tyttö. Hibiki kuuluu kaikesta yliluonnollisesta kiinnostuneeseen nettiryhmään, joka oli tietenkin seurannut Akinan äkillisesti katkennutta tubetusta. Ryhmä saa villin idean lähteä itsemurhametsään selvittämään mitä Akinalle on tapahtunut, ja pian on metsässä lisää kirkuvia teini-ikäisiä. Kuvioon kuuluu myös mystinen kuolemaa kylvävä kuutio, joka löytyy elokuvan alkuvaiheessa Hibikin kotitalon alta, sekä itsemurhametsässä nähtävä salaperäinen vanhempi mies (veteraaninäyttelijä Jun Kunimura). Hän päivystää metsässä pelastaen itsemurhaa hautovia, ja paljastaa myös synkkiä asioita Hibikin ja Mein lapsuudesta.

Suicide Forest Village vyöryttää valkokankaalle aasialaisia uskomuksia, takaumaa ja erilaisia käänteitä niin maan perkeleellisesti, mutta ei pysty tätä katsojaa ihan täydellisesti vakuuttamaan.

Näppärät erikoisefektit, yllärisäikyttelyt ja kekseliäät kuvakulmat todennäköisesti toivat Suicide Forest Villagelle parhaan elokuvan palkinnon Fantasy -sarjassa. Suicide Forest Village sai maailmanensi-iltansa Portossa, mutta sen jälkeen nopealiikkeinen Shimizu on kuvannut jo kolme elokuvaa.

***--

Vuoden 2021 Fantasporto järjestettiin siis ilman kansainvälisiä vieraita, joten kaikenlaiset seurapiirijuorut tai örvellykset iltaelämässä ja portviinimaistiaisissa jäävät nyt raportista uupumaan. Elokuvatarjonta oli Portossa jälleen kiinnostavaa ja tasokasta koronavihulaisesta huolimatta. Kehutaan vielä omassa sarjassaan kunniamaininnan saanutta, espanjalaisen Paul Urkijo Alijon Dar-Dar (2020) -lyhytelokuvaa. Vanhaan baskitaruun perustuva mustavalkoinen teos on karmaisevasti kiehtovin kymmenminuuttinen miesmuistiin.

Sivu:

1 2 3 4 5 6