Caroline Munro

The Mutilator (1985)

aka Fall Break

The Mutilator #1 The Mutilator #2

Todella harvoin näkee yhtä veristä elokuvaa joka olisi yhtä tylsä, kuin mitä The Mutilator on. Hieman outo on myös elokuvan sisältö, sillä täysin tavallisen mainstream slasher -kuoren alle on kätketty sellaiset määrät verta ja suolenpätkiä, ettei yksikään näkemäni teinislasher sisällä mitään tähän verrattavaa. The Mutilator saa The Burningin näyttämään erittäin siistiltä elokuvalta ja tekniseltä mestariteokselta.

The Mutilator [1]
The Mutilator [2]

Juonta on vain nimeksi; Nuori poika päättää puhdistaa isänsä haulikon tälle syntymäpäivälahjaksi, mutta hyllyssä ladattuna säilytetty ase laukeaa ja perheen äiti päätyy mullan alle. Tapaturman seurauksena mies alkaa vihata poikaansa ja päättää tappaa tämän. Koska pikkulasta ei kuitenkaan uskalleta tappaa edes näin väkivaltaisessa elokuvassa saa kosto odottaa, kunnes poika on kasvanut teini-ikäiseksi. Myös pojan tapaturmasta mitään tietämättömät kaverit joutuvat maksaan tapahtuneesta, sillä täytyyhän elokuvassa olla enemmän kuin yksi uhri. Teurastusympäristöksi valitaan perheen kesäasunto, jota poika kumppaneineen saapuu laittamaan talvikuntoon.

The Mutilator [3]
The Mutilator [4]

Kuten sanottu, The Mutilator sisältää aivan hämmästyttävät määrät verisiä murhia. Jo elokuvan prologissa nähtävä äidin ampuminen osoittaa harvinaista tylyyttä, sillä paitsi että kohtaukseen on käytetty varsin kiitettävä määrä veripanoksia, nähdään kohtaus heti perään pikauusintana useasta eri kuvakulmasta! Kesäasunnolla päästään sitten seuraamaan murhia joihin kuuluu mm. pään irti lyöminen kirveellä, moottorisahan tunkeminen vatsaan, jalan katkaisemisen ja todella vaikuttava kohtaus, jossa miehen päältä ajetaan autolla, jolloin tämä kirjaimellisesti halkeaa kahtia ja suolet leviävät auton mukana kymmenen metrin alueelle. Mitään, mihin budjetti vain on riittänyt, ei ole jätetty mielikuvituksen varaan, vaan kaikki näytetään niin tarkkaan kuin vain mahdollista.

The Mutilator [5]
The Mutilator [6]

Valitettavasti estoton veren roiskutus on leffan ainoa hyvä puoli. Elokuvallisilta arvoiltaan The Mutilator on täysin ala-arvoinen. Elokuva on ohjaaja Buddy Cooperin ainoa hengentuote ja osoittaa selvästi sen että Cooperilla ei varmasti ole ollut mitään sen suurempaa käsitystä elokuvan tekemisestä. Ohjaus takeltelee jatkuvasti ja elokuva on verisistä murhistaan huolimatta todella tylsää seurattavaa. Pääosiin Cooper on palkannut perheensä ja kaveripiirinsä. Kukaan "näyttelijöistä" ei omaa edes alkeellisia lahjoja ja lisäksi kaikki henkilöt ovat harvinaisen ärsyttäviä. Erikoisefektit sentään ovat hyvin tehtyjä, mutta niidenkin tehoa vähentää ajoittain huono valaistus, joka tekee muutamista kohtauksista aivan liian pimeitä eivätkä elokuvalle elintärkeät murhat aina ole niin selkeitä kuin syytä olisi. The Mutilator on parasta katsoa vain goren takia, sillä elokuvana sillä ei ole juuri mitään arvoa.

Versioinfo (päivitetty: 30.12.2016)

Arrow Video on julkaissut elokuvasta näyttävän ja hyvältä kuulostavan unrated blu-ray -version helmikuussa 2016.

**---
© Teijo Haavisto, julkaistu: 9.7.2003
keskiarvo
toimitus
2.14/5.00 (7)
 JSSMJMJM*THMMEM
  2.0 2.5 3.0 1.5 2.0 3.0 1.0
keskiarvo
lukijat i
2.36/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -6 (8)
75%
The Mutilator (1985)  The Mutilator (1985)Fall Break