Caroline Munro

Phantasm III: Lord of the Dead (1994)

aka Phantasm III; Phantasm III: Lord of the Dead - The Never Dead Part III; Phantasm III: The Third Power; Phantasm: Lord of the Dead; Böse III, Das; Fantasma III - O Senhor da Morte

Phantasm III: Lord of the Dead #1 Phantasm III: Lord of the Dead #2

Phantasm-sarjaa ei voi kovin nopeatempoiseksi väittää. Vaikka Phantasm II:n loppu jäi suorastaan kerjäämään jatkoa, saatiin Phantasm III teattereihin vasta kuusi vuotta edellisen osan jälkeen.

Elokuva alkaa melko yllättävästi, kun kahdessa ensimmäisessä osassa selvästi pääosassa ollut teinipoika kaapataan Tall Manin toimesta heti elokuvan alkupuolella. Näin pahiksen pysäyttäminen jää yksin jäätelöautokuskin (roolissa yhä Reggie Bannister) hommaksi, joskin mukaan saadaan parin kommelluksen kautta niin naissotilas kuin epäkuolleita vastaan taistelemaan tottunut pikkupoika.

Phantasm III: Lord of the Dead [1]
Phantasm III: Lord of the Dead [2]
Phantasm III: Lord of the Dead [3]

Vaikka Don Coscarelli ohjaakin viihdyttävästi ja Angus Scrimmin Tall Man on yksi nykyaikaisen kauhuelokuvan hienoimmista pahiksista, alkaa Phantasm-sarjasta olla jo suurimmat tehot poissa. Ensimmäinen syy tähän on juonen tavanomaisuudessa, sillä sarjan tarina ei etene suuremmassa mittakaavassa oikeastaan ollenkaan. Kakkosen kohdalla tämän saattoi antaa anteeksi hauskan toimintatykityksen toimiessa hyvänä viihdykkeenä, mutta kolmosen ollessa oikeastaan vain edellisen osan kopio hiukka tylsempänä, alkaisi juoneen jo kaivata jotain uutta. Elokuvassa tehdään kyllä matka Tall Manin kotiplaneetalle ja saadaan jotenkuten selville, mihin tämä oikein kaikkia ryöstämiään ruumiita tarvitsee, mutta siinä kaikki. Ensimmäisen osan oudosta tunnelmastakaan ei ole enää oikein mitään jäljellä, ja tarinaan tuodut uudet henkilöt eivät nekään ole kovin mielenkiintoisia.

Jottei kuva täysin vääristyisi, täytyy myöntää että mukana on pari erinomaistakin kohtauksia ja elokuva on kieltämättä hyvin tehtyä viihdettä, jonka parissa aika kuluu varsin mukavasti. Lopputulos vain ei yllä lähellekään kahden ensimmäisen osan tasoa. Lisäksi olisi toivottavaa, että Coscarelli edes kerran lopettaisi elokuvansa jotenkin muuten kuin jatko-osaa lupaillen.

***--
© Teijo Haavisto, julkaistu: 9.7.2003
keskiarvo
toimitus
2.71/5.00 (7)
 JSSMJM*THMK*EMPI
  3.0 3.5 2.5 3.0 2.5 2.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.75/5.00 (16)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!