Caroline Munro

Phantasm II (1988)

aka Phantasm II: The Never Dead Part Two

Phantasm II #1 Phantasm II #2

Phantasm on hieno pieni elokuva, joka ei jatko-osia kaipaa mainettaan pilaamaan. Outoahan se olisi, jos suuremmalla budjetilla ja suoraviivaisella action-juonella varustettu Phantasm II jollain tapaa pääsisi ensimmäisen osan tasolle. Alkuperäisen ohjannut Don Coscarelli on kuitenkin onnistunut ihailtavasti ja tehnyt jatko-osan, joka on täysin ensimmäisen tasoinen.

Kuten sanottu, juoni on melko suoraviivaista actionia: Ykkösestä tuttu teinipoika (nyt James Le Gros) vapautuu mielisairaalasta ja heittäytyy heti tutun jäätelöautokuljettajan (Reggie Bannister) kanssa yksiin. Aseistauduttuaan riittävästi voimakaksikko lähtee tien päälle yhä elossa olevaa Tall Mania jäljittämään. Hautausurakoitsijan jälkien seuraaminen ei ole kovinkaan vaikeaa, sillä ruumiinryöstäjä jättää jälkeensä vain aavekaupunkeja, joiden hautausmaat ovat tyhjiä ja kaikki järjissään olevat asukkaat muuttaneet muualle. Ilmeisesti käynnissä olevasta takaa-ajosta tietoisena Tall Man on jättänyt ruumishuoneisiin ja muihin strategisiin paikkoihin luomiaan hirviöitä, joita vastaan sitten taistellaan. Suurimmat yhteenotot kuitenkin käydään itse hautausurakoitsijan kanssa, joka vaikuttaa olevan lähes kuolematon.

Phantasm II [1]
Phantasm II [2]
Phantasm II [3]

Juonen suoraviivaisuudesta johtuen ensimmäisen osan outo tunnelma on osittain menetetty, mutta puutetta korvaa suurempi budjetti, joka näkyy oikeastaan kaikessa. Vastaantulevat viholliset ovat nyt kunnolla maskeerattuja, tapahtumaympäristöä on saatu laajennettua ja lukuisat taistelut ovat entistä näyttävämpiä. Lisäksi Coscarelli on selvästikin kehittynyt ohjaajana, sillä ensimmäistä osaa vaivanneesta laahaavuudesta ei näy enää jälkeäkään, vaan nopeatempoinen elokuva etenee todella nautittavasti. Myös Angus Scrimmin esittämä Tall Man esiintyy varsin useasti ja hahmo nouseekin viimeistään tämän elokuvan myötä modernin kauhuelokuvan muistettavimpien vastustajien joukkoon, suoraan Freddy Kruegerin ja Jason Voorheesin rinnalle. Ehkä kaikki ensimmäisen osan outoon tunnelmaan ihastuneet eivät suoraviivaisesta kakkosesta pidä, mutta omassa sarjassaan Phantasm II on kuitenkin yksi parhaista.

****-
© Teijo Haavisto, julkaistu: 10.7.2003
keskiarvo
toimitus
3.33/5.00 (9)
 JSSMJM*THMHMMMK*EMPI
  3.0 3.5 3.0 4.0 3.0 3.0 3.5 3.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.29/5.00 (21)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  14 (29)
48%
Phantasm II (1988)  Phantasm II (1988)