Caroline Munro

Dagon (2001)

aka Dagon - La secta del mar; Dagon: Sect of the Sea; H.P. Lovecraft's Dagon; The Lost Island; Dagon - La mutazione del male

Dagon #1 Dagon #2

Kaikkien aikojen ehkä tärkeimmän kauhukirjailijan, H.P Lovecraftin tuotanto on siirtynyt valkokankaille varsin epätasaisin lopputuloksin. Varmasti suosituimman filmatisoinnin teki vuonna 1985 Stuart Gordon muuttaessaan Herbert West - elvyttäjä -novellin splatterkomediaksi Re-Animator. Dagon tietää paluuta Lovecraftiin Gordonin lisäksi myös muutamalle muulle Elvyttäjässä mukana olleelle henkilölle, sillä mukaan on saatu myös tuon kulttiklassikon käsikirjoituksen novellista muokannut Dennis Paoli sekä tuottaja Brian Yuzna, joka on itsekin ohjannut Lovecraftia valkokankaille Necronomicon-episodielokuvan yhden osion muodossa. Valitettavasti lopputulos kuuluu nyttemmin luvattoman epätasaista uraa tehneen Gordonin heikoimpiin saavutuksiin.

Dagon [1]
Dagon [2]

IT-miljonääri Paul Marsh (Ezra Godden) morsiamineen viettää lomaansa aaltojen päällä yhdessä yrityskumppaninsa ja tämän vaimon kanssa. Elokuvan päähenkilöt saadaan vaikuttamaan erittäin vastemielisiltä heti elokuvan alussa kun Marshin käyttäessä kannettavaa tietokonettaan tämän vaimo alkaa riidellä ja päättää osoittaa mieltään heittämällä kyseisen rakkineen yli laidan. Onneksi onneton henkilökuvien luonti lopetetaan heti alussa, kun vene yhtäkkiä puhjenneen myrskyn myötä ajaa karille ja Marsh vaimoineen lähtee hakemaan apua läheisestä kalastajakaupungista. Apua onnistutaankin saamaan, mutta Marshin palatessa haaksirikkoutuneelle veneelle kaikki sinne jääneet ovat jo oudosti kuolleet. Maihin palatessaan Marsh puolestaan saa huomata, että sinne jätetty vaimo on kadonnut jäljettömiin ja muutenkin hieman oudolta näyttävät kyläläiset alkavat käyttäytymään väkivaltaisesti häntä kohtaan. Syy tähän selviään, kun kaupungin vaaraton juoppo kertoo muiden asukkaiden lahjoittavan ihmisuhreja kalajumala Dagonille. Marshin vaimo on tietysti tarkoitus olla uusin uhri.

Dagon [3]
Dagon [4]

Harvoin olen nähnyt Gordonia yhtä pahasti hukassa elokuvansa kanssa kuin Dagonin kohdalla on päässyt käymään. Elokuvan pahin virhe on ilman muuta juonipuolella: edellä mainittujen tapahtumien lisäksi elokuvassa ei ole paljon muuta kuin löyhästi yhteen niputettuja kohtauksia, jossa Marsh pakoilee kyläläisiä milloin missäkin. Välillä törmätään jonkinlaiseen kalahirviöön tai meinataan joutua ansaan, mutta minkäänlaista kehitystä elokuvassa ei tapahdu. Juoppo tosin tuntuu ilmaantuvan sankarin tielle kertomaan juttujaan aina silloin kun tarvitaan jotain juonta edistävää, mikä onkin jo todella tökerö ratkaisu. Elokuvan latistuminen jatkuvaksi paikasta toiseen säntäilyksi olisikin täysin sietämätöntä, ellei elokuvaan olisi upotettu varsin kiitettävästi rahaa: jatkuvasti sateessa kylpevä kylä on varsin hyytävä näyttämö tapahtumille ja elokuvan harvakseltaan nähdyt kalahirviöt ovat kieltämättä näyttäviä ja tuovat monesti mieleen Lovecraftilta ideoita metritavarana lainanneen In the Mouth of Madnessin. Kokonaisuus jää näistä harvoista plussista huolimatta kuitenkin selvästi tappion puolelle, eikä Gordon tunnu saavan komeasta kuvastostakaan aina irti niin paljoa kuin olisi mahdollista. Onneksi loppuratkaisu sentään on tyylikäs jättäen elokuvasta suuhun edes kohtuullisen maun. Re-Animatorin ja From Beyondin tasosta jäädään kuitenkin todella kauas.

**½--
© Teijo Haavisto, julkaistu: 10.7.2003
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (8)
 JSSMJLTPKKTHEMPI
  3.5 2.5 4.0 2.0 4.5 2.5 4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.88/5.00 (33)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  7 (44)
16%
Dagon (2001)  Dagon (2001)Dagon: Sect of the Sea