Caroline Munro

Incubo sulla città contaminata (1980) :: Nightmare City

aka City of the Walking Dead; La invasión de los zombies atómicos; Invasion by the Atomic Zombies; L'avion de l'apocalypse; Großangriff der Zombies; L'invasion des zombies

Incubo sulla città contaminata #1 Incubo sulla città contaminata #2

Genre

Kun ottaa huomioon että samana vuonna tämän elokuvan kanssa Lenzi ohjasi varsin hyvin tehdyn Cannibal Feroxin, ovat miehen ohjaajan lahjat ilmeisesti kovasti ailahtelevaisia. Sen verran puhdasta kalkkunahupia Nightmare City (City of the Walking Dead, 1980) tarjoaa.

Incubo sulla città contaminata [1]
Incubo sulla città contaminata [2]

Elokuvassa joukko tiedemiehiä altistuu radioaktiiviselle säteilylle ja muuttuu zombeiksi. Mutta millaisiksi zombeiksi! Paitsi että tämän elokuvan zombit osaavat juosta ja käyttää aseita, osaavat ne myös lentää lentokoneetta ja käydä sissisotaa kaupungin keskustassa! Joissain kohtauksissa zombit taas taantuvat ja pelkästään vaeltavat hitaasti paikasta toiseen enemmänkin perinteisten zombieiden hengessä. Muutenkaan ihan täysipäinen leffa ei ole kyseessä, sillä suurin osa elokuvasta koostuu lähinnä kohtauksista joissa ihmiset joko pakenevat zombeja tai joutuvat niiden uhreiksi. Periaatteessa mukana on kyllä juoni reportterista yrittämässä varoittaa ihmisiä leviävästä uhasta, mutta tälle tarinalle uhrataan elokuvassa aivan poikkeuksellisen vähän aikaa.

Incubo sulla città contaminata [3]
Incubo sulla città contaminata [4]

Mukaan on tungettu myös muutama täysin käsittämätön kummittelukohtaus, joilla ei ole mitään tekemistä oikein minkään kanssa. Erikoisimpana näistä kohtauksista mainittakoon ilman kuljettajaa vaelteleva ruohonleikkuri, jolle ei anneta elokuvassa pienintäkään selitystä. Ja kuten asiaan kuuluu, eivät erikoistehosteetkaan ole kaikkein onnistuneimpia, vaan zombimaskit ovat yksi-koko-sopii-kaikille -tyyppiä, joten ne eivät näytä istuvan oikein kenellekään. Naamioinnissa on mukana muitakin hauskoja mokia, sillä vaikka kuolleiden kasvot näyttävät palaneilta, ovat niiden kädet ja jalat täysin normaalin näköisiä! Elokuvan täydellisen vajaa-älyisyyden vielä kruunaa loppuratkaisu, jollaisten luulisi kuolleen omaan kliseisyyteensä jo vuosikymmeniä sitten. Leffaa ei ole italialaiseksi zombileffaksi kaikkein verisimpiä eikä suolia syödä kertaakaan, mutta mukana on aivan tarpeeksi splatteria ja huonoja ideoita nostamaan lopputulos yhdeksi parhaimmista zombikalkkunoista.

***½-
© Teijo Haavisto, julkaistu: 11.7.2003
keskiarvo
toimitus
3.33/5.00 (12)
 JSSMJLJMKKJM*THMHMEMMEMPI
  3.5 3.5 3.0 2.5 3.5 3.0 3.5 4.0 3.0 3.0 4.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.93/5.00 (27)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  18 (38)
47%
Incubo sulla città contaminata (1980)  Incubo sulla città contaminata (1980)Nightmare City  

kommentit

odota...
Neon Maniac kommentoi (3.9.2016 02:27:47)
user avatar Tulipa paikattua tämäkin aukko elokuvasivistyksessä vihdoin, ja yllätys oli enempää liioittelematta mitä positiivisin miesmuistiin. Kulttiohjaajan kultainen kalkkuna genressä, joka ei kuitenkaan tunnetusti edusta mestarin vahvinta osaamista, on saavutus jo sellaisenaan. Erityisesti mieleen jäi kohtausten lähes käsin kosketeltava kiihkeys, ja budjettiinkin nähden arvokkaanoloiset kamera-ajot komeine kuvakulmineen, josta kiitos myös Techniscopen, pidäkkeetön väkivalta ja riemastuttavalla tapaa kököt tehosteet, unohtamatta lähes Turkkamaista yliteatraalisuutta sulautettuina Ciprianin mysteerisen soundtrackin dramaattisuuteen, jotka kaikki osaltaan antaa konkreettisen syyn ihailla moista tekemisen hurmosta hienosti hyödynnetyissä kuvauskohteissa. Lopun yllätys, joka oli kuin Kinder-munasta, ei vaivannut yllättäen vähääkään. Estoitta ehdottomasti näkemisen arvoinen!

Arvostelijalle myös huomioksi, että "ilman kuljettajaa vaelteleva ruohonleikkuri, jolle ei anneta elokuvassa pienintäkään selitystä" selittyy selvästi myöhemmässä kohtauksessa, jossa Maria Rosaria Omaggion näyttelemän Sheilan naapuri kohtaa talon kellarissa syypään aiempaan "kummitteluun".

Katsojana en myöskään kokenut missään vaiheessa, että leffan keskiössä rellestävät rumilukset olisivat (vastoin yleistä olettamusta) zombeja. Lenziä itseään lainatakseni; "I didn't want to do zombies, I wanted contaminated victims, which is different. These are people that have been affected by nuclear radiation from a plant explosion. As the contamination causes a lack of blood in their bodies, they are closer to vampires because they must feed their bodies with human blood, otherwise they decompose."
vastaa »
Esa Meisalmi kommentoi (3.9.2016 12:24:00)
user avatar Ihmiset ovat jostain syystä ottaneet tämän elokuvan jotenkin äärimmäisen tosissaan. En sitten tiedä mistä kiikastaa, mutta kun miettii viimeistään vaikkapa aivan totaalisen pimeää, ja siten hauskaa, loppuratkaisua, niin luulisi homman olevan aika selkeä.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa