Caroline Munro

FleshEater (1988) :: Zombie Nosh

aka FleshEater: Revenge of the Living Dead; Revenge of the Living Zombies

FleshEater #1 FleshEater #2

Genre

Elokuvaohjaajaksi voi päästä monella tavalla. Bill Hinzmanin kohdalla aikaisempi tuntemus elokuvista rajoittui siihen, että hän vaelsi zombiena hautausmaa kohtauksesa George A. Romeron klassikossa Night of the Living Dead. Zombiet pääsevät Hinzmanin elokuvassa valloilleen tavallista oudommalla tavalla, kun farmari jostain syystä päättää kaataa keskellä metsää sijaitsevan kannon. Kannon alta löytyy hauta-arkku, johon liitetyssä (hassun vaaleanpunaisessa) sinetissä varoitellaan elävien kuolleiden kirouksesta. Viisaana miehenä farmari kuitenkin avaa arkun ja sieltä nousee esiin erittäin huonosti maskeerattu zombie (Hinzman itse), joka puree maajussia ja tämä puolestaan pistää vahingon kiertämään. Ilmeisesti keskellä metsää on jossain todellinen asutuskeskus, sillä pian koko seutu tuntuu olevan täynnä zombeja. Läheisen kylän asukkaat eivät tosin ota asiasta ongelmaa, vaan pitävät Halloween-iltana siellä täällä hoippuvia huonosti maskeerattuja hirviöitä pelkästään harmittomina juhlijoina.

FleshEater [1]
FleshEater [2]

Kun ottaa huomioon Hinzmanin elokuvallisen taustan täytyy myöntää, että hän saa elokuvansa toimimaan varsin vaivattomasti. Toisin kuin monet muut saman lajin teokset, FleshEater ei laahaa yhtään vaan etenee koko ajan varsin virkeästi ja saa ajoittain syntymään jopa aitoa kauhutunnelmaa. Välillä taas mennään oikein kunnolla metsään, mikä tekee katselukokemuksesta varsin skitsofreenisen. Ensin mainitusta käy hyvin esimerkiksi kohtaus, jossa pikkutyttö menee avaamaan ovea isälleen ja joutuu zombien puremaksi. Myöhemmin kun isä palaa kotiin, näyttää talo tyhjältä. Yläkerrasta löytyy kuitenkin koko perhe zombeiksi muuttuneena, jotka käyvätkin nopeasti perheen pään kimppuun erittäin kylmäävässä kohtauksessa. Kalkkunaosastoa puolestaan edustaa kohtaus, jossa zombie lyö kätensä miehen mahasta läpi ja kaivaa esiin... sydämen! Muutenkin elokuva sisältää mieltäylentävät määrät tasoltaan varsin hyviä gore-tehosteita, ja elokuva onnistuu voittamaan verisyydessään jopa monet italialaiset sukulaisensa. Oman hupinsa elokuvaan tuo vielä monet aiemmin mainitusta Romeron klassikosta lainatut ideat, joita on sijoitettu tasaisesti ympäri elokuvaa.

FleshEater [3]
FleshEater [4]

On vaikea sanoa pitäisikö Hinzmanin elokuvaa kunnioittaa kunnon kauhuelokuvana vaiko hauskana kalkkunana, mutta varmasti kaikkien verisestä zombie-viihteestä pitävien kannattaa se katsoa. Muistakaa kuitenkin varoa jenkkien minuuttikaupalla leikkelemää R-rated versiota sekä vanhaa leikattua brittijulkaisua, sillä tällaiset elokuvat pitää aina nähdä leikkaamattomina. Elokuva on uudelleenjulkaistu briteissä Vipcon toimesta leikkaamattomana (nimi on sama kuin vanhalla leikatulla versiolla, eli Zombie Nosh), joten sen löytämisen ei pitäisi olla ylivoimaisen vaikeaa.

Versioinfo (päivitetty: 4.1.2017)

Arvostelun kirjoitushetken jälkeen elokuva on sittemmin julkaistu myös dvd-formaatissa. Jenkeissä Media Blastersin Shriek Show -julkaisusarjassa ja Iso-Britanniassa sekä Vipcon (kuvasuhde 1.33:1) että Stax Entertainmentin (kuvasuhde 1.85:1) toimesta.

****-
© Teijo Haavisto, julkaistu: 13.7.2003
keskiarvo
toimitus
3.75/5.00 (2)
 JSJM*TH
  3.5 2.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.17/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (10)
40%
FleshEater (1988)  FleshEater (1988)Zombie Nosh