Caroline Munro

Razor Blade Smile (1998)


Razor Blade Smile #1 Razor Blade Smile #2

Genre

Tyylikkäästi nimettyä Razor Blade Smilea on useassa yhteydessä ehditty nimittää modernin vampyyrielokuvan edelläkävijäksi, mutta hieman toisin on asiat. Elokuva kun on lähinnä tavallista paremmin tehty amatöörivideo, jonka halpuutta on yritetty paikata kuvallisella kikkailulla.

Razor Blade Smile [1]
Razor Blade Smile [2]

On olemassa joukko ikivanhoja vampyyreitä, jotka elävät maan päällä tavallisten kuolevaisten tapaan ja tienaavat elantonsa pääosin tavanomaisissa duuneissa. Elokuvan päähenkilöksi valitun Lilith Silverin (Eileen Daly, vailla sen suurempia näyttelijänlahjoja) kohdalla ei tosin voi täysin tavanomaisesta ammatista puhua, sillä Lilith on paitsi vampyyri, myös palkkatappaja. Palkkatappajan ammatissa vampirismista tosin on vain hyötyä, kun parhaatkaan henkivartijat eivät pysty konetuliaseineen neitoa pysäyttämään ja tehtävät onnistuvat poikkeuksetta. Eräällä keikallaan Silver kuitenkin törmää outoon lahkoon ja saa hakkeriystävänsä avulla tietää ikivanhojen vampyyrien salaseurasta joka selvästikin juonii jotain aivan hirveää. Ideaa tosin haittaa elokuvan nollaluokan budjetti, sillä ympäri maailmaa toimivan salaseuran sijaan Silverillä näyttäisi vastassa olevan pari huonoa näyttelijää sekä pieni joukko mustiin pukeutuvia statisteja, jotka yrittävät murhata Silveriä onnettoman näköisissä toimintakohtauksissa.

Razor Blade Smile [3]
Razor Blade Smile [4]

Elokuvan maine uusia uria aukovana vampyyrielokuvana johtunee pitkälti läpi koko elokuvan kuultavasta Dalyn monologista, jossa hän naureskelee ihmisten vanhentuneille käsityksille vampirismista ja kertoo, millaista elo vampyyrinä oikeasti on. Alkupuolella idea toimiikin varsin hyvin, mutta pidemmälle mentäessä tekijät tuntuvat tukehtuvan omaan nokkeluuteensa ja koko idea alkaa ärsyttää. Asiaa ei auta yhtään myöskään Dalyn makeileva ääni, jolla hän repliikkinsä lukee. Suurin tunnustus elokuvasta täytyykin antaa ohjaaja Jake Westille, joka kikkailee leikkauksilla ja valaistuksella kuin henkensä edestä ja onnistuukin näin piilottamaan elokuvan halpuuden varsin tehokkaasti. Maailmanlaajuisen salaliiton toteuttaminen tällä budjetilla on kuitenkin harvinaisen suuruudenhullu idea jota paraskaan ohjaus ei pysty peittämään ja muutenkin elokuvan halpuus käy sitä selvemmäksi, mitä pidemmälle elokuva ehtii. Onneksi mukaan on sentään laitettu tarpeeksi verta ja nahka-asuja, jotta ulkoinen tyylikkyys pysyy yllä edes jollain tapaa. Hyväksi tai uusia uria luovaksi Razor Blade Smilea ei silti voi sanoa. Lisäksi elokuvan viimeinen "mukahauska" juonenkäänne olisi saanut jäädä kirjoittamatta.

**½--
© Teijo Haavisto, julkaistu: 14.7.2003
keskiarvo
toimitus
2.25/5.00 (4)
 JSJLJMTH
  3.0 1.5 2.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
1.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!