Caroline Munro

Dünyayi kurtaran adam (1982) :: Turkish Star Wars

aka The Man Who Saves the World

Dünyayi kurtaran adam #1 Dünyayi kurtaran adam #2

Dünyayi kurtaran adamin, eli tunnetummin Turkish Star Warsin alussa kaksi avaruustaistelijaa (Cüneyt Arkin ja Aytekin Akaya) lentelevät ympäri avaruutta ja ilmeisesti aikovat tuhota Kuolemantähden.

Tai siltä se ainakin vaikuttaa, mutta vaikea sanoa varmasti, koska elokuvan dialogista ei turkkia ymmärtämätön saa juurikaan selvää. Joka tapauksessa jo elokuvan alkuun on varastettu sellaiset määrät materiaalia suoraan ensimmäisen Tähtien sodan printistä, että George Lucas laskisi housuihinsa hämmästyksestä, jos saisi asiasta kuulla (tai saattaahan Lucas jo tietääkin). Kesken avaruuslennon molemmat miehet tupsahtavat jonnekin vuoristoon, ilmeisesti Egyptin tienoille, koska paikka vilisee Sfinksejä ja hieroglyfejä. Hetkeä myöhemmin kaukaa kuuluu kavioiden kopse ja miesten kimppuun hyökkää joukko hevosilla ratsastavia avaruusluurankoja aidon Indiana Jones -teeman säestyksellä. Maisemaa vaihdetaan taas, tällä kertaa johonkin kyläpahaseen, jossa kyläläisiä ahdistelevat vessapaperimuumiot ja karvaiset nallet (nalleja löytyy sekä punaisella että ruskealla värityksellä varustettuina). Etenkin vessapaperimuumiot ovat ilkeitä, ne kun raapivat pikkulasten naamat verille ja heittävät lapset outoon kuoppaan. Kuopasta lasten veri välittyy pahalle pahvinaama-avaruussamuraille, joka mielissään imeskelee kiemurapillillä veret suuhunsa.

Dünyayi kurtaran adam [1]
Dünyayi kurtaran adam [2]
Dünyayi kurtaran adam [3]

Luonnollisesti sankarit Cüneyt ja Aytekin jäävät puolustamaan kylää hirviöiltä ja heti alkuun päättävät ryhtyä treenaamaan kuntoaan paremmaksi hakkaamalla käsiään kallionlohkareisiin ja pomppimalla ympäriinsä kivenjärkäleet nilkkoihin sidottuina. Välillä täytyy tietenkin käydä avaruuspubissa katsomassa lisää Tähtien sodan kapakkakohtauksesta varastettua materiaalia ja tappelemassa kuminaamarimiesten, vihreä peruukkisen örkin ja punaisten nallejen kanssa. Sitten onkin taas hetki aikaa jaloitella satunnaisesti ympäriinsä, kunnes sankarit päättävät yhteistuumin käydä varastamassa kultaisilta miehiltä kultaisen salama-miekan ja kultaisesta laatikosta kultaiset aivot. Lopputaistelu häämöttää ja Flash Gordonin teemamusiikki soi kierossa luupissa sekaisin Indiana Jones -teeman kanssa. Joukkotappelu! Valoja! Savua ja tulta! ...lopuksi Millenium Falcon kiitää halki avaruuden ja Indy soi! Orgastista!

Dünyayi kurtaran adam [4]
Dünyayi kurtaran adam [5]
Dünyayi kurtaran adam [6]

Cüneyt Arkin on yksi Turkin suosituimmista näyttelijöistä ja toimittaa protagonistin osaa myös tässä itse käsikirjoittamassaan "mahtieepoksessa". Kuten jo ylläkuvatusta juoniselosteesta varmasti selväksi käy, niin aikamoisen elokuvanpa on Arkin onnistunut kirjoittamaan. Arkinin omien sanojen mukaan hän ei olisi ollut kovinkaan tosissaan käsikirjoitusta kirjoittaessaan (no shit?), mutta kun katsoo miehen antaumuksellista näyttelijätyötä, en ihmettelisi vaikka herra olisi koko kuvausten ajan kerrannut päässään: "Me teemme tässä nyt jotain todella suurta!"

Dünyayi kurtaran adam [7]
Dünyayi kurtaran adam [8]
Dünyayi kurtaran adam [9]

Dünyayi kurtaran adamin nähtyäni se nousi välittömästi "sci-fi-kalkkunat top 5" -listani toiselle sijalle (L'umanoiden paistatellessa plastisen kirkkaana listan kärjessä). Suosittelen vilpittömästi tutustumaan teokseen mielenterveyden menetyksen uhallakin.

***½-
© Jetro Suni, julkaistu: 20.7.2003
keskiarvo
toimitus
3.64/5.00 (7)
 JSSMTPKKMEMK*PI
  3.5 4.5 4.5 5.0 3.5 1.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.79/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  15 (19)
79%
Dünyayi kurtaran adam (1982)  Dünyayi kurtaran adam (1982)The Man Who Saves the World