Caroline Munro

Giallo a Venezia (1979) :: Giallo in Venice

aka Gore in Venice; Thriller in Venice; Mystery in Venice; Thrilling in Venice; Crimen sin huella

Giallo a Venezia #1 Giallo a Venezia #2

Mario Landin Giallo a Venezia alkaa kun pariskunta Fabio (Gianni Dei) ja Flavia (Leonora Fani) löytyvät Venetsian rannalta murhattuina. Keitettyjä kananmunia jatkuvasti naposteleva viiksiniekka-etsivä DePaul (Jeff Blynn) ryhtyy tutkimaan murhamysteeriä ja vuoronperään DePaulin tutkimusten edistymisen kanssa näytetään takautuvasti Fabion ja Flavian arkielämää ennen murhapäivää. Heti alkuun tehdään selväksi etteivät Fabio ja Flavia ole mikään ihanne pariskunta. Sen lisäksi, että Fabio nuuskii ahkerasti kokaiinia, hän ei pysty kiihottumaan sängyssä muutoin kuin sadistisesta seksistä, tai antamalla muiden miesten hivellä ja raiskata vaimoaan, samalla kun hän itse piilosta seuraa tapahtumia.

Giallo a Venezia [1]
Giallo a Venezia [2]
Giallo a Venezia [3]

Kuten elokuvan nimestäkin voi päätellä, on kyseessä aito täysverinen giallo. Poiketen muista tavanomaisemmista gialloista, elokuva sisältää reilusti enemmän uskaliasta softcore-seksiä kuin väkivaltaa, mutta ne muutamat kohtaukset joissa veri virtaa ovatkin sitten selkeästi sieltä graafisimmasta päästä. Esimerkiksi kohtaus jossa huoran vaginaan isketään toistuvasti terävillä saksilla ei arvatenkaan ole ollenkaan mukavaa katseltavaa, kuten ei myöskään kohtaus jossa naisen jalka sahataan irti polven yläpuolelta tuskaliaan hitaasti (tätä kestää useamman minuutin ajan, naisen ollessa lähes koko ajan tajuissaan). Väkivalta ja väkivaltainen seksi ovatkin selkeästi elokuvan myyntivaltit, ja kieltämättä ilman niitä elokuva olisi vain yksi turhanpäiväinen giallo toisten joukossa.

Venetsian erittäin kauniita maisemia on aina ilo katsella ja niitä tarjoillaankin näytille runsain mitoin. Elokuva on yleisestiottaen hyvin rytmitetty ja mielenkiinto, sekä hämmästyttävän ahdistava tunnelma, säilyvät yllä koko elokuvan ajan. Ja vaikka kaikkea en italiankielisestä dialogista tajunnutkaan (arvostelussa käytetty versio on Italialainen leikkaamaton VHS-julkaisu), yleisvaikutelmaksi jäi silti kuva keskivertoa kiinnostavammasta giallosta.

Giallo a Venezia [4]
Giallo a Venezia [5]
Giallo a Venezia [6]

Jos elokuvaa lähtee vertailemaan muihin elokuviin, niin itselläni ensimmäisenä mieleen tulee Nicolas Roegin hieno giallo-tyylinen Don't Look Now (1973), mutta tämä assosiaatio johtuu vain siitä että molempien elokuvien tapahtumapaikka on Venetsia ja siitä että DePaul näyttää hiukan Donald Sutherlandilta. Muuta yhteistä näissä kahdessa elokuvassa ei oikeastaan ole. Ilkeytensä puolesta Giallo a Venezia muistuttaa taas kovasti Lucio Fulcin The New York Ripperiä ja jalan sahaus sessiota katsellessa mieleen tulee väistämättä japanilaisen Guinea Pig -sarjan oksettavan realistisesti maskeerattu Flowers of Flesh and Blood.

Versioinfo (päivitetty: 1.9.2020)

Giallo a Venezia on yksi harvinaisimmista ja himotuimmista gialloista, jonka leikkaamattoman version saatavuus on aina ollut todella kiven alla. Sittemmin elokuva on kuitenkin julkaistu mm. Scorpion Releasing toimesta myös blu-ray -formaatissa.

***½-
© Jetro Suni, julkaistu: 21.7.2003
keskiarvo
toimitus
2.92/5.00 (6)
 JSSMJMJM*MK*EM
  3.5 3.5 3.5 2.0 2.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.56/5.00 (9)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (12)
8%
Giallo a Venezia (1979)  Giallo a Venezia (1979)Mystery in Venice